Заплатите в България през 2022 г. продължават да растат. От

...
Заплатите в България през 2022 г. продължават да растат. От
Коментари Харесай

Проучване: Ръстът на заплатите у нас е средно 9%

Заплатите в България през 2022 година не престават да порастват. От януари до септември в това число междинното нарастване на възнагражденията е 9%, с 2% повече по отношение на резултатите към май. Това сочи последното изследване на консултантската компания Мърсър Марш Бенефитс. Тази година в допитването са взели присъединяване 461 компании с техните над 125 000 чиновници.

Секторите с най-отчетлива смяна на заплатите са високите технологии и производството. Повишението там е надлежно с 8% и 7%. Във фармацевтичния бранш растежът на възнагражденията през 2022 е 5%, а за идната година проектът е заплатите да се усилят с 8%.

Основните фактори, определящи растежа на възнагражденията у нас през тази година, са равнището на позицията, промишлеността, функционалността, както и страната, в която е седалището на компанията. За съпоставяне, в Португалия водещият фактор за образуване на заплатата е промишлеността, а след нея - възрастта. Докато националността на хората е основна при определянето на заплатата в Саудитска Арабия и Катар.

У нас 87,3% от фирмите имат скица за изменчиво заплащане под формата на бонус и награда. 83% от всички участници в изследването на Мърсър за TRS (проучване за равнищата на възнагражденията и придобивките Total Remuneration Survey) обезпечават здравна застраховка, чиято награда е приблизително 408 лв. на човек годишно.

Най-високи междинни разноски от придобивките компаниите отделят за ваучери за храна - почти по 960 лв. на човек за година. Такива ваучери получават чиновниците в 66% от изследваните компании. Безплатен паркинг оферират 73% от фирмите, а 67% от компаниите дават и длъжностен автомобил. Това е и един от типичните
бонуси за задържане в компанията.

В България 40% от фирмите са нараснали бюджета си по отношение на 2021-а, с цел да подкрепят чиновниците си в битката с инфлацията. 31% са дали повече ваучери за храна, а 21% са разширили пакета от придобивки.

Въпреки инфлацията 54% от компаниите са усили броя чиновници. Едва 5% са ги понижили. По отношение на доброволното текучество се вижда наклонност на завръщане към равнищата отпреди пандемията. Това, че чиновниците са по-склонни да изоставен работното си място, усилва и въздействието на извънинфлационните фактори при битката за гении.

Експертите на Мърсър Марш Бенефитс предлагат на фирмите да вземат няколко ограничения в тази посока:

• Насочване на напъните, свързани с хонорари в областите със засилено търсене на гении
• Специално внимание на чиновниците, които са най-засегнати от инфлацията
• Увеличаване на прозрачността, с цел да знаят чиновниците до каква степен заплащането им е конкурентно
• Внимание и фокус върху по-широкото „ прекарване на чиновниците ”

Според консултантската компания се обрисуват четири сюжета, по които фирмите възнамеряват бюджетите си за 2023 на фона на повишаването:

• Не възнамеряват да вършат нарастване. Този вид се приема повече от фирмите, които имат вяра, че инфлацията е единствено краткотрайно събитие и се надяват, че тя няма да окаже трайно въздействие.

• Предвиждат нараствания по отношение на инфлацията. Това е сюжетът, който най-точно дава отговор на упованията на чиновниците. Недостатъците тук са свързани с това, че по този метод се стига до трайно нарастване и на останалите съставни елементи на заплатата.

• Планират да създадат еднократно заплащане. Това е сюжет, в който на чиновниците се дава еднократно заплащане, което да покрие увеличението на цените на продуктите и услугите. Вариантът е подобаващ, тъй като не води до повишение на останалите съставни елементи във възнаграждението, само че пък е краткотрайно решение, което не може да отрази цялостното понижаване на покупателната опция.

• Смятат да вкарат целево заплащане или облага. Това няма да докара до нарастване на останалите компонентни. Интересен вид тук е даването на съответни придобивки, свързани с поскъпналите артикули и услуги. Например, приемане на карта за гориво поради увеличението на цената му.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР