Заплата малка, гора голяма – това е максимата, която изповядва

...
Заплата малка, гора голяма – това е максимата, която изповядва
Коментари Харесай

САНКЦИИ ли? Горските шефове с 15 бона заплата пазаруват руски коли

Заплата дребна, гора огромна – това е максимата, която изповядва всеки горски у нас, макар че в последните дни стана ясно, че началниците на горски стопанства взимат близо 15 000 лева месечно.

Скандалите, свързани с държавните предприятия, които са под шапката на Министерството на земеделието, не са един и два през последните години. Редовно има обвинявания за противозаконна сеч или лов от бдителни жители, вследствие на което не произтича нищо.

Прочутата джипка на Бойко Борисов, с която кръстосваше България надлъж и простор, също се оказа на горските. Луксозната „ Тойота Секвоя “ беше доставена на Югоизточното държавно дружество от съученик на някогашния аграрни министър Десислава Танева. Дружеството на собствен ред подари няколко от колите на Националната работа за защита (НСО), с цел да могат да се возят първите хора в страната, като президентът Румен Радев, служебният министър председател Стефан Янев и така нататък, по думите на самия Борисов.

С днешна дата джипките още веднъж са във фокуса на горските. През последната година шестте държавни горски предприятия са провели серия от публични поръчки за покупката на нови возила.

Общо са закупени към 365 автомобила за към 25 милиона лв., демонстрира информация в регистъра за публичните поръчки.

Общото сред всички поръчки, на всяко едно от 6-те държавни предприятия, е че те са направени за строго избран модел автомобил. За това не е изненада, че на търговете няма конкуренция и претендентът е единствено един.

Единственото изключение е търгът на Южноцентралното държавно дружество. В него са взели участие трима претенденти, само че двама от тях не са позволени до отваряне на ценовите оферти и на процедура на финала още веднъж е единствено един.

Това надали е инцидентно. Конкуренция липсва, тъй като в техническата документи е закодирано за кого е написана поръчката, както се изрази пред Mediapool един от вносителите на коли у нас, поискал анонимност.

Така новият авто парк на горските е запълнен с „ Тойота Хайлукс “, „ Хюндай Санта Фе “, „ Сузуки Джимни “, „ Дачия Дъстър “, „ Лада Нива “ и „ УАЗ “. Последните две са съветски машини, които са в забранителния лист на Европейския съюз. Те попаднаха под глобите поради войната в Украйна.

„ Уляновският авто цех “ (УАЗ) е един от главните снабдители на съветската войска. Покупката на коли от него е неразрешена още от лятото на 2022 година Няколко месеца по-късно следва и възбрана за покупките на „ Лада “ от завода в Толиати. Санкциите са утвърдени през октомври, само че влизат в действие от началото на 2023 година

Публична загадка е, че глобите се заобикалят. Съседни на Русия страни се трансфораха в гара разпределителна за съветски артикули за експорт и на западни за импорт в Москва. Нещо повече, преди дни ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предизвести, че ще бъдат подхванати ограничения против алъш вериша въртян от трети страни.

Но това става и от самите европейски страни. Търговец описа пред Mediapool, че една част от съветските артикули с изключение на през някогашните руски републики в Кавказ, като Армения, Грузия и Азербейджан, минават и през страните в Прибалтика, които са членове на Европейски Съюз. На границата митничарите не гледат чие произвеждане е колата, а на чие име е фактурата. Например, купавате „ Лада “ от компания „ Пешо “ и, в случай че кодът на компанията не е в забранителния лист, стоката се пуска.

Именно по този начин сред капките, а прекомерно евентуално и благодарение на угодлив митничар, е станало допустимо към стотина съветски коли да се окажат в Севериозточното държавно дружество.

Експресна поръчка за „ Лада Нива “ и „ УАЗ “ за 4 дни

То афишира поръчка за покупката на 92 високопроходими автомобила за близо 4 млн. лева без Данък добавена стойност към месец преди предварителните парламентарни избори на 2 април, демонстрира регистърът на публичните поръчки.

Поръчката е разграничена на три обособени позиции. Отварянето на предложенията става на 27 април. Кандидатът е единствено един и по трите позиции. Това е сдружението – „ Финасити “ ЕАД. То е записано в Белоградчик и до октомври 2022 година е благосъстоятелност на „ Евролийз Груп “ АД, част от „ Еврохолд България “, демонстрира информация в Търговския указател. С днешна дата компанията е изкупена от шефовете ѝ Асен Асенов и Ивайло Петков. Дял има и Николай Киневски.

Предложението на „ Финасити “ е за доставка на 20 автомобила УАЗ и 72 „ Лада Нива “. Оттук нататък дейностите се развиват мълниеносно. За един ден – на 28 април, комисията преглежда офертата, а на идващия работен ден – 2 май – отваря и ценовите оферти на единствения претендент. Те са по-високи от оповестената планирана стойност с към 1 милион лв.. Индикативната стойност на поръчката е 3 928 000, а тази на „ Финасити “ ЕАД е 4 960 838, 68 лева

Въпреки че колите са съветски и под ембарго, а цената е с един милион лв. по-висока, управлението на държавното дружество явно бърза доста. На идващия ден след отварянето на цените – на 3 май – са оповестени и трите решения (по едно за всяка обособена позиция – бел. ред.) за избора на реализатор.

Така 4 работни дни се оказват задоволителни на Севериозточното държавно дружество да избере доставчика на коли за близо 5 млн. лева

„ Няма по-добри от съветските коли “

Дружеството „ Финасити “, което печели търга, обезпечава финансовия лизинг на колите за период от 4 години. „ Бяхме потърсени от дилър, с цел да предоставим финансов лизинг. Автомобилите са налични и по тази причина взехме решение да участваме в поръчката “, споделиха от „ Финасити “ в отговор на питане на Mediapool.

Дилърът е „ Глобал Ауто Трейд “ ЕООД, който е подизпълнител и ще достави на горските „ Лада Нива “ и „ УАЗ “. Управителят на компанията Атанас Чалъков сподели, че няма терзания по отношение на глобите, тъй като колите са импортирани преди те да влязат в действие.

Той изясни обстойно и нашироко по какъв начин 80 на 100 от автопарка на военните и горските е УАЗ-ки, тъй като по-думите му „ по-добри от съветските коли няма “. Като мотив уточни, че от 1952 година до момента у нас са импортирани над 40 000 такива автомобила и болшинството от тях не престават да са в придвижване.

За всичко това са нужни аварийни елементи и поддръжка, като вносът продължава макар глобите, стана ясно от обясненията на Чалъков. Той уточни, че за това си има „ търговски способи “, които не разкри.

Реклама

Обикновено вносителите на коли не държат огромни наличия на склад. Не стана ясно от кое място Атанас Чалъков е знаел, че следва оповестяването на такава огромна поръчка, с цел да се ресурси с задоволително коли.

„ Много ми се желаеха едни Сузуки, само че не участваха “

Директорът на Севериозточното държавно дружество Ради Иванов сподели по телефона за Mediapool, че не е имало ограничаващи условия за присъединяване в търга. По думите му той е очаквал предложения да подадат и вносители на „ Дачия “ и „ Сузуки “.

„ Много ми се искаше да купим „ Сузуки Джимни “, само че не подадоха оферта. Какво мога да направя “, сподели Ради Иванов пред Mediapool.

Причина да няма предложения е, че вносителите на други коли не могат да се вместят в посочения ценови диапазон. След това обаче се оказва, че той не е наложителен аршин, защото офертата на „ Финасити “ е по-висока от прогнозната цена.

Нещо повече – Южноцентралното държавно дружество купува 80 автомобила „ Дачия Дъстър “ на цена от 45 075 лева без Данък добавена стойност за един брой, а Северозападното държавно дружество 40 автомобила „ Сузуки Джимни “ на цена от 44 206 лева без Данък добавена стойност.

За съпоставяне Североизточното държавно дружество ще заплати за 72 автомобила „ Лада Нива “ единична цена от 48 041 лева без Данък добавена стойност.

Така се оказва, че „ Лада Нива “ е по-скъпа от мечтаните от Ради Иванов „ Сузуки Джимни “. А те не вземат участие в търга поради оповестените пределни цени – изискване, което в следствие няма да бъде спазено. Всъщност, колите „ Сузики “ се оказват най-изгодната покупка от всички купени високопроходими машини от горските (бел. ред. – в цената на автомобила е включен и 4-годишния лизинг, както и гаранционното му обслужване).

Вносители на коли разясниха, че сега цената на „ Лада Нива “ на съветския пазар е към 10 000 евро, а при по-големи количества може да падне и до 8000 евро, като се махне и ДДС-то. Като прибавим още най-много към 3000 евро за доставката на колите и заплащането на митата, „ Лада Нива “ не би трябвало да коства повече от 25 000 лв.. Затова те считат, че дадената цена е мощно повишена.

Същото се отнася и за колите „ УАЗ “, чиито цени също са високи, съгласно вносители на коли. Североизточното държавно дружество купува 4 автомобила „ УАЗ “ модел 2206 на цена от 58 148 лева без Данък добавена стойност и още 16 пикапа „ УАЗ “ модел 2363 на цена от 79 327.77 лева без Данък добавена стойност. Грубата сметка демонстрира, че оптималната цена на тези коли с доставката до България не би трябвало да е повече от 35 000 – 40 000 лв..

Дяволът е в детайлите

Другото, което стопира вносителите на западни коли да вземат участие в търга на Североизточното държавно дружество, са условията в техническата спецификация. В поръчките на горските са заложени минимални условия за техническите параметри на колите.

Севериозточното държавно дружество държи да има „ блокаж на промеждутъчен диференцил “, а това условие „ Сузуки Джимни “ и „ Дачия Дъстър “ не могат да изпълнят, считат автомобилни специалисти, до които Mediapool се допита.

Според тях моделът УАЗ-2363 също не има промеждутъчен диферинциал. Обясняват, че автомобил УАЗ-2363 е с раздатъчна кутия, която е съвсем идентична като тази на „ Сузики Джимни “, с опция за монтиране на спомагателна блокировка в задния мост, само че от техническа позиция това не е промеждутъчен диферинциал.

Така оповестеният за победител по втора позиция за доставката на 16 нови автомобила с висока проходимост и задвижване 4х4 не дава отговор на заложените наложителни минимални условия по поръчката, съгласно пътните специалисти. Те считат, че поради неизпълнението той би трябвало да бъде отхвърлен, което обаче на процедура не се случва.

Шефът на Северизточното държавно дружество Ради Иванов сподели, че към момента не е решил дали ще подписа контракт с определения реализатор.

„ Тойота Хайлукс “ за горските на юг

Всички останалите шефове на държавните горски предприятия са се съобразили с наложените от Европейския съюз наказания на съветските машини и са избрали западни високопроходими коли, сподели инспекция на Mediapool.

Югозападното и Югоизточното държавно дружество са заложили на „ Тойота Хайлукс “. В публичните поръчки взе участие един претендент.

Югозападното държавно дружество ще заплати най-високата цена за коли. То купува 70 пикапа „ Тойота Хайлукс “ на лизинг за 3 години за над 5.24 млн. лева без Данък добавена стойност. Така един автомобил излиза близо 75 000 лева без Данък добавена стойност. Поръчката ще бъде изпълнена от „ ОББ Интерлийз “ ЕАД, които са били единственият участник в търга. Договорът с компанията е подписан на 26 април 2023 година, демонстрира информация в регистъра на публичните поръчки.

Малко по-евтино купуват същите коли в Югоизточното държавно дружество. Поръчката е за доставката на 45 пикапа с висока проходимост и задвижване 4х4, като цената за една кола „ Тойота Хайлукс “ е 71 900 лева без Данък добавена стойност. Купуват и още 5 автомобила „ Тойота RAV4 “ по 64 900 лева без Данък добавена стойност с автоматизирана скоростна кутия. Поръчката се печели от „ Кей Би Си Лизинг България “ ЕАД, които са и единственият участник в търга. Договорът за 4 579 983,50 лева без Данък добавена стойност е подписан при започване на годината.

„ Кей Би Си Лизинг “ печели търговете за доставка на коли и на Северноцентралното и на Северозападното държавно дружество, където също е единствен участник в търга. Там обаче ще доставя други коли.

На ход е земеделският министър

Пред същия честен проблем беше изправено преди година и пловдивското ВиК и то при изискване, че тогава към момента не бяха влезнали глобите против съветските машини.

Въпреки че в началото беше подписан контракт за доставка на 15 нови автомобила „ УАЗ “ на цена от 33 500 лева без Данък добавена стойност, което е с към 20 000 лева по-малко по отношение на поръчката на горските, няколко месеца по-късно той е преустановен, демонстрира регистърът на публичните поръчки.

Това става по предписание на принципала на сдружението – служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков. Дали сътрудника му – земеделският министър Явор Гечев ще последва образеца му, следва да разберем.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР