Западните държави наложиха нови санкции, с които да изолират руската

...
Западните държави наложиха нови санкции, с които да изолират руската
Коментари Харесай

Западът изключва някои руски банки от SWIFT

Западните страни постановиха нови наказания, с които да изолират съветската стопанска система и финансова система откакто досегашните ограничения не съумяха да убедят съветския президент Владимир Путин да изтегли силите си от Украйна. Те взеха решение да санкционират " Банк России " и да изключат някои съветски банки от известяващата система SWIFT, употребена за преводи за трилиони долари по света, оповестиха в взаимно официално съобщение на 26 февруари Съединени американски щати, Европейската комисия, Германия, Италия и Канада.

В съглашението са включени " рестрикции, възпрепятстващи Руската централна банка да употребява интернационалните си запаси по способи, които подкопават ефективността на другите наказания ". Западните сътрудници са подготвени да вземат по-нататъшни ограничения, с цел да държат виновна Русия за офанзивите против Украйна.

Стъпката е подхваната против съветските банки, които към този момент са глобени от интернационалната общественост, само че могат да се разширят и за други финансови институции, в случай че е належащо, показват публични западни представители. Един от тях твърди, че Белият дом се старае да изключи преводите, включващи енергийния бранш, с цел да не " експлодират " цените на суровия нефт. Нови санкции против " Банк России " могат да се чакат през уикенда, настояват американски политици.

Русия има запаси в размер на 640 милиарда щ. $.

Решението за изключване на банките от SWIFT - " нуклеарната алтернатива ", която не срещаше необятна поддръжка - е внезапна смяна на курса на Вашингтон и другари. Тя обаче набра последователи измежду западната общност, която упорства за изолирането на Москва от модерната финансова система сходно на " париите " от породата на Иран, Венецуела и Северна Корея - единствените страни, наказвани по този метод.

По оценка на Джош Липски от Атлантическия съвет " скоростта и единодушието да се вземе сходен невиждан финансов акт ще принуди Путин да отстъпи ", тъй като " изключването от SWIFT бе предстоящо, само че ударите против централната банка ще отекнат в Москва и по света ". Липски прибавя, че тя няма да хвърли незабавно в безпорядък цялата съветска стопанска система, само че ще попречи да се поддържат едрите търговски кредитори.

Решението да се глоби " Банк России " е първото за стопанство с размера на съветското. Елина Рибакова - заместител основен икономист на Института за интернационалните финанси счита, че " то ще докара до под паника тегления на пари и доларизация, източване на валутните запаси и, евентуално - повсеместен колапс на съветската финансова система ". 

Засега виновните управляващи не са показали цялостен лист на банките, които ще бъдат изключени от SWIFT. Те се сортират точно, с цел да се реализира оптимален шокиращ резултат върху Русия и да се минимизират вредите за страните от Европейски Съюз. Сред тях сигурно ще са към този момент глобените пет съветски кредитори, в това число " Сбербанк " и " Внешторгбанк груп ", които държат към 50% от съветските банкови активи. В

Русия са работили над 360 лицензирани банки

при започване на годината.

Все още не е ясно какъв брой тежки ще са рестрикциите против " Банк России ", само че те евентуално ще лимитират опцията на Кремъл да употребява средствата от кредитните си линии в МВФ и могат да обиден достъпа й до близо 20 милиарда $, които се намират в Банката за интернационалните разплащания. Въпреки че Руската централна банка редуцираше методично зависимостта си от задгранична валута, 16.4% от запасите й са били в доларово изражение към края на юни 2021-а и 32.2% в евро, съгласно последните налични публични данни.

Действията против " Банк России " ще усложнят реализирането на паричната й политика и ще блокират евентуалния източник на кеш за поддръжка на банковия бранш. Загубата на достъп до задгранични средства ще затрудни и поддръжката на рублата посредством продажба на твърди валути. 

Русия

към момента има активи за към 300 милиарда $

в задгранична валута зад граница. Те са изцяло задоволителни, с цел да дестабилизират паричните пазари, в случай че бъдат замразени от наказания или трансферирани ненадейно, с цел да бъдат избегнати наказателни акции, твърди пълководец на " Креди Сюис груп ". 

В съглашението от 26 февруари е включено и основаването на специфичен изпълнителен орган, който да разпознава и да замразява активи на съветски олигарси, държавни представители и компании. Те включват яхти, частни самолети, коли и първокласни жилища на Запад, които са благосъстоятелност на съветски милиардери, твърди поискал анонимност източник.

Русия мъчно би могла да разчита на китайските финансови институции да обезпечат финансов буфер на западните наказания, макар засилените дипломатически контакти сред Москва и Пекин. На 25 февруари организация " Блумбърг " заяви, че най-малко две огромни китайски държавни банки лимитират финансирането на покупки на съветски първични материали.  

Руските банки обаче ще могат да разчитат на различни системи като изпращане на указания за заплащания посредством имейли, показва Юлия Фрийдландер от Атлантическия съвет. Но преводите с Русия ще са по-скъпи и по-бавни, което се отнася и за транспортите и пътуванията поради затворените въздушни пространства за съветски пътнически самолети.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР