Замразените полуфабрикати стават все по-популярни. Но нали не смятате, че

...
Замразените полуфабрикати стават все по-популярни. Но нали не смятате, че
Коментари Харесай

Замразените храни крият рискове

Замразените полуфабрикати стават все по-популярни. Но нали не смятате, че те са също толкоз потребни, колкото преди замразяването?

Според законодателството всички съставни елементи, съставящи продукта, би трябвало да бъдат разказани поредно според от тяхното количество в продукта.

Например купуваме си говеждо месо и протичаме на етикета: Произведено от говеждо месо. Но идващите два съставния елемент са вода и соево брашно. Може да се допусна, че соята в кюфтетата е доста повече в сравнение с говеждото месо - тя може да усили своя размер 6 пъти, набухвайки от водата.

Стабилизаторът натриев фосфат пък се употребява, с цел да може кюфтето да наподобява сочно и с цел да не изтича водата от него, а глутаматът придава на продукта усета на месо.

 Замразените храни крият опасности

В последна сметка не може да се даде прецизен отговор на въпроса какъв брой месо има в тези кюфтета. А потребителите би трябвало да знаят въпреки всичко какво купуват – говеждо или соя.

Това би трябвало да бъде посочено в проценти. Поне в страните от Европейски Съюз е наложително.

Купувайки полуфабрикати, обръщайте внимание на 3 техни съставния елемент:

- фосфатите – могат да бъдат посочени като дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати или хранителни добавки Е450, Е451, Е452.

- растителните белтъчини – те нормално се вършат от соя, а редица съществени проучвания са потвърдили, че соята се намесва в работата на половите хормони. Това е изключително рисково за развиването на плода, когато се образуват половите органи, а също по този начин в детската и юношеската възраст, когато те се развиват.

- ароматизаторите и вкусовите добавки – глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621).

Всички тези съставни елементи приказват, че пред вас стои един на ниска цена артикул, който няма нищо общо с домашната кухня.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР