Заместник-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане

...
Заместник-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Заместник-председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Антон Славчев е кандидатствал за прокурор в Софийската градска прокуратура, излиза наяве от оповестен от Висшия правосъден съвет лист на претендентите. Според признатия неотдавна антикорупционен закон КПКОНПИ се резервира в същия тип като Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество, като по едно и също време ще извършва функционалностите и на комисия за противопоставяне на корупцията до избора на титулярен състав.

Върховният административен съд дефинитивно отхвърли жалбата на правосъдния министър Атанас Славов против избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите основен прокурор. И петчленният състав на Върховен административен съд е безапелационен, че пълномощието да уточни краткотрайно заемащия тази позиция е на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, а не на пленума, както твърди министърът.

Работна група към Министерството на финансите приготвя промени в Закона за хазарта, ориентирани към ограничение на рекламата на хазартна активност и опциите за изпиране на пари посредством нея. Това оповестиха от министерството след среща на министър Асен Василев и управлението на Национална агенция за приходите с представители на четирите най-големи организации на хазартната промишленост.

Свят
На 15 октомври поляците ще гласоподават на парламентарни избори, които опозиционният водач Доналд Туск назова " най-важният избор от 1989 година насам " Източник: Reuters Реклама
Управляващата коалиция на немския канцлер Олаф Шолц претърпя тежка загуба по време на локалните избори в провинциите Бавария и Хесен. Като цяло двата вота демонстрират, че германците залитат все по-надясно, като десните партии регистрират растеж на получените гласове спрямо изборите през 2018 година Миграцията, инфлацията, високите разноски за сила и продължаващата криза са посочвани като основни аргументи за недоволството на гласоподавателите.

Победителят на изборите в Словакия, лявата партия SMER-SSD на някогашния министър председател Роберт Фицо , реализира съглашение с лявоцентристката HLAS и националистическите партии SNS за образуване на коалиция, която се стреми да сътвори ново държавно управление още през октомври. Фицо, който даде обещание да спре военната помощ за Украйна и подлага на критика глобите против Русия, ще бъде министър председател. Това ще е неговият четвърти мандат отпред на изпълнителната власт.

Подводен газопровод и телекомуникационен кабел, свързващи Финландия и Естония под Балтийско море, са развалени в нещо, което може да е тенденциозен акт, заяви финландското държавно управление. Естония също стартира следствие на случая с информационния кабел, сподели и естонският министър председател Кая Калас. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че НАТО споделя с Естония и най-новия член на алианса Финландия информацията си за вредите и е подготвена да поддържа засегнатите съдружници.
Членовете на Гилдията на Съюза на американските сценаристи, оповестили стачка, се договориха със студиата за нов тригодишен контракт, съгласно който изкуственият разсъдък не може да написа сюжети Източник: Reuters
Икономика
Реклама 993 лева да е размерът на минималната работна заплата от 1 януари 2024 година, реши държавното управление на последното си съвещание.
Шест стопански центъра концентрират 70% от производството в България. Те са заформени към София и регионалните градове Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Бургас, като концентрират 70% от националното произвеждане. Това демонстрира на Института за пазарна стопанска система " Икономическите центрове в България ". В множеството от най-големите стопански центрове водеща роля има преработващата индустрия. Изключение е зоната към столицата, където стопанската система се господства от търговията и ИТ бранша, както и тази към Стара Загора, където водеща е енергетиката.

Плановете на България да се причисли към еврозоната при започване на 2025 година може да се спънат в инфлацията . На този риск натъртва Световната банка в есенната си икономическа прогноза. Според икономистите на институцията инфлацията в страната ще продължи да понижава, само че ще остане висока през 2023 година, " излагайки на риск формалната цел за присъединение към еврозоната за 2025 година ". Прогнозата им е средногодишно потребителски цени да се усилят с 9.8% - много над референтната стойност за еврото. Този риск беше посочен и в последния стопански разбор на " Уникредит Булбанк ". Според икономистите на банката е допустимо България да не покрие условията за инфлацията, в случай че критериите за оценка се приложат механично.

България се надява да получи над 1.4 милиарда лева от Европейска комисия по второ заплащане по проекта за възобновяване . Страната твърди, че е изпълнила 62 промени от общо 66. Европейската комисия разполага с два месеца за оценка на подаденото искане, след което ще организира съвещания и с Икономическия и финансов комитет, преди да се извърши самото заплащане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР