Заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко обяви

...
Заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко обяви
Коментари Харесай

В Киев нови удари по регионалната инфраструктура

Заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко разгласи нови офанзиви против сериозна инфраструктура в региона на Киев. Той написа за това в своя Telegram. Както означи Тимошенко, съответните служби към този момент работят по премахване на вредите от обстрела. Той също по този начин прикани жителите да не подценяват сигурността си и да бъдат в убежища по време на въздушните набези.

Сутринта на 13 октомври в Киев и Киевска област прозвучаха сирени за въздушна паника. Гражданите бяха призовани незабавно да се придвижат до убежищата на Гражданската отбрана. Ракетните удари, не престават към този момент няколко дни.

На 10 октомври стана известно за поредност от ракетни удари в разнообразни елементи на Украйна. Извършени са офанзиви против сериозни инфраструктурни обекти в Киевска, Хмелницка, Лвовска, Днепропетровска, Винишка, Ивано-Франковска, Сумска, Харковска, Житомирска и Запорожка области.

По-късно съветското министерство на защитата заяви, че са изумени всички набелязани обекти и цели за масиран ракетен удар на съветските въоръжени сили на територията на Украйна. В същото време Националната полиция на Украйна заяви за вреди на 29 сериозни инфраструктурни обекта. Пострадали са общо към 70 обекта в цялата страна.

На 11 октомври в очакване на закани за ракетен удар от Русия в цяла Украйна е оповестена въздушна паника. Ракетни удари са нанесени в Киевска, Виницкая, Ровенска, Днепропетровска, Одеска, Николаевска области, както и в три града - Кривой Рог, Ивано-Франковск, Запорожие. Впоследствие съветското министерство на защитата удостовери, че съветските въоръжени сили са нанесли серия от нови удари. Последствията от обстрелите могат да бъдат съдбовни за електроенергийната система.

Както сподели за РИА Новости неизвестен експерт в електроенергетиката с опит в една от най-големите компании в Украйна, последствията от ударите по оборудванията на страната могат да бъдат пагубни и доста съдбовни за енергийната система . Според него най-критичните могат да се смятат за повредите в машинните пространства с турбини или котли. Игор Юшков, водещ анализатор на Фонда за национална енергийна сигурност, добави, че при систематични офанзиви против обекти на енергийната инфраструктура е допустимо цялостно затъмнение на Украйна.



Научният шеф на Института по районни проблеми Дмитрий Журавльов назова удара на украинска територия изчерпателен . Според него офанзивата е нанесла големи вреди на енергийната система на страната.

По предварителни данни са развалени минимум 8,22 гигавата топлоелектрически централи и централи за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила, т.е. към 30 % от топлината и 15 % от цялото произвеждане. Министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко сподели, че размерът на вредите на енергийната инфраструктура е към една трета от общите. Според него за първи път от началото на войната Русия уверено се е прицелила в енергийната инфраструктура на Украйна. Той изрази мнение, че такова решение е взето заради обстоятелството, че украинският експорт на електрическа енергия за Европа оказва помощ на европейските страни да пестят съветски газ и въглища.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР