Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия

...
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия
Коментари Харесай

С новия регионален модел всички населени места ще имат достъп до евросредства

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова ще посети Смолян, оповестиха от районното министерство.

От 11 часа в Областна администрация Смолян тя ще взе участие в съвещание на Регионалния съвет за развиване на Южен централен регион за обмисляне. Пред участниците заместник-министърът ще показа визията за осъществяване на политиката за районно развиване и програмирането на новата европейска оперативна стратегия за поддръжка на районите в интервала 2021-2027 година, дружно с представители на Международната банка за възобновяване и развиване. Ще се дискутират новият метод за осъществяване на планове в идващия програмен интервал и структурата на Регионалните препоръки за развиване.

От 15 часа, на ул. "Петър Берон " до така наречен "римски мост " ( десен бряг на река Черна), заместник-министърът ще открие обект по плана "Трансгранично обмисляне и инфраструктурни ограничения за отбрана от наводнения - "Flood protection ", финансиран по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 година.

Новият метод за осъществяване на районна политика ще дава опция на районно и локално равнище да бъдат вземани по-обвързващи решения за подбора и осъществяването на плановете, финансирани с европейски средства, тясно ориентирани към характерните потребности на съответната територия. По този метод ще се даде опция за разширение на вероятните бенефициенти по програмата, ще се подтиква и разчита на партньорства, включващи и икономическите оператори.

Фокусът ще бъде върху построяването на работеща и изпълнена със наличие и потенциал конструкция на Регионалните препоръки за развиване. Те ще са и главните мотори на процеса за идентифициране на най-значимите планове за регионите.

Вече е ясно, че шестте региона от равнище NUTS 2 се резервират до 2027 година и няма да има никаква смяна.

Южен централен регион обгръща териториите на областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково и 57 общини. Районът обгръща западната половина на обширната и равна Горнотракийска равнина, южната част на Централна Стара планина, част от Средна гора, подбалканските полета и огромна част от Родопите.

Площта на региона е 22 365.1 кв. км или 20.1% от територията на страната, а популацията е към 1.542 млн. индивида, с което регионът се подрежда на второ място у нас след Югозападен регион. Това е добра основа за развиване на селското стопанство и промишлеността. Най-големият град в района и негово икономическо ядро е Пловдив.

Южният централен регион за обмисляне се намира в южната част на България. В северната си част граничи със Северния централен регион, а основното било на Стара планина съставлява естествена северна граница на региона, която е и спънка за дейни връзки със Северна България; на юг граничи с Република Гърция и Република Турция, което дава опция за развиване на крайгранични проекти; на изток граничи с Югоизточния регион за обмисляне, а на запад - с Югозападния регион за обмисляне.

Релефът е извънредно разнороден. Областите Кърджали и Смолян са ситуирани в планините, а останалите съчетават високи планински вериги с низини с обработваема земя. Релефът допуска съществени разлики в климата на обособени елементи на региона.

Развитието на туризма в региона има все по-голямо значение за стопанската система и заетостта.

Южният централен регион има доста значимо географско състояние. Тук се кръстосва пътят от Запад на Европа за Истанбул с пътищата от Свищов -Троян - Оловдив и Русе.

Районът е богат на разнообразни естествени изкопаеми, почвите благоприятствуват развиването на първокачествен тютюн, ранни зеленчуци, памук, грозде и други. Специфичният климат в задбалканските полета дружно с почвите и индустриалния опит на популацията вършат региона главен производител на маслодайната роза и други маслодайни етерични култури. Водите на река Марица и доста от нейните притоци се използуват за напояване.

По ресурси и дървен материал региона е преди всичко у нас. Най богати пасища има в Велинградско, Девинско, Смолянско и Чепеларско. На базата на цветните метали, добивани в региона и на внасяните черни метали от Югозападния регион, както и на метали, внасяни в чуюбина, в региона се развива машиностроенето, и то като управителен бранш. Химическата индустрия е различен главен бранш. С химическата си продукция регионът заема първо място в страната. Наличието на въглища, варовици, електрическа енергия, дървесина благоприятствува развиването на химическата индустрия в Димитровград, Стара Загора, Кричим, Белово, Велинград и други. Строителната индустрия се модернизира. Голям подтик за разширението на тази индустрия дава разгърналото се строителство в региона, както и наличето на доста и разнородни строителни първични материали - варовик, гипс, азбест, трас и перлит.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР