Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на

...
Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на
Коментари Харесай

Демерджиев: Нека личността на Гоце Делчев да не се използва за призиви към насилие

Заместник министър-председателят по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместител министър Венцислав Катинов са на посещаване в македонската столица Скопие и ще положат цветя пред гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „ Свети Спас “.

Ще изчакаме да дойдат сънародниците ни , които идват от България, тъй че да се съберем и да поднесем дружно цветя на гроба на Гоце Делчев “, съобщи вътрешният министър.

Той изрази вяра, че управляващите в Република Северна Македония ще обезпечат спокойното протичане на честванията и даде образец с дейностите на българските управляващи при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград, което протече безусловно безпрепятствено.

„ Много е значимо защитата тук да е проведена , както беше в Благоевград – тогава бяха позволени всички, които имаха предпочитание да отдадат респект. Очакваме да дойдат към 100-150 души наши сънародници и в действителност е доста значимо всички, които имат предпочитание да дойдат, да бъдат позволени и да им бъде обезпечено безвредно посещаване на гроба на Гоце Делчев, каквито бяха и декларациите на сътрудника ми от Северна Македония “, съобщи министър Демерджиев.

Той съобщи пред медиите, че има данни за български жители, спрени на границата с Република Северна Македония. По думите му обаче те „ не са толкоз доста ”. Допълни, че има и информация за забранителен лист. „ В него влизат малко лица - не знам обаче какъв брой ще бъдат спрени. За мен е значимо да схвана това ”, посочи той.

Министър Демерджиев разясни, че е значимо по какъв начин ще бъде процедирано с българските жители - освен да не бъдат спрени, само че и по какъв начин ще бъдат обработени документите им и дали това ще стане задоволително бързо.

„ Ако има воля и предпочитание фактически да се извърши заявеното за безпроблемно и несъмнено посещаване , те ще бъдат бързо обработени, ще бъде подсигурена сигурността им, ще се срещнем с тях и ще отдадем респект дружно. Ако инспекциите протичат часове наред, това ще значи че декларациите не дават отговор на истината “, уточни той.

Министър Демерджиев заяви, че през вчерашния ден получил уверенията на сътрудника си вътрешен министър на РСМ за подхванатите ограничения да не се допусне блокиране на автомагистралата към Скопие.

Вътрешният министър напомни за срещата му с министър Оливер Спасовски, по време на която е станало ясно, че се знаят причинителите на побоя над Християн Пендиков - един от тях е арестуван, с други се работи все още и един е бил в развой на търсене.

Състоянието на Пендиков се усъвършенства, Министерство на вътрешните работи ще обезпечи защита, когато бъде изписан и ще създадем нужното да му дадем успокоение сигурност “, добави Демерджиев.

„ Използвам опцията да прикани личността на Гоце Делчев, която принадлежи на историята, да не се употребява за апели към принуждение. Почитта към него се показва със примирение и почитание към паметта на апостола. Подобни апели разрушават мостове , а в случай че желаеме да сме част от Европа би трябвало да градим, а не да разрушавам мостовете посред ни. Затова приканвам политиците да не се поддават на сходен жанр провокации, да запазим хладнокръвие и успокоение. Силно се надявам, че идващия път дружно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делче в. Аз предложих това да се случи и през днешния ден, не се възприе от македонската страна за момента, само че имам вяра, че идната година може да се случи “, съобщи в умозаключение заместител министър-председателят по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР