Замърсяването на въздуха - глобален бич, който убива милиони хора

...
Замърсяването на въздуха - глобален бич, който убива милиони хора
Коментари Харесай

„Капан-22 или как замърсяването се оказва полезно за човечеството

Замърсяването на въздуха - световен камшик, който убива милиони хора годишно, се оказва, че защищава планетата от цялостната мощ на слънцето, което значи, че отстраняването му на процедура ще форсира изменението на климата.

Това е неприятният извод, до който стигат учените, разглеждащи резултатите от траялата десетилетие и извънредно ефикасна " война против замърсяването " в Китай, съгласно шестима водещи специалисти по климата, представени от Reuters.

Стремежът за унищожаване на замърсяването, породено основно от серния диоксид (SO2), изхвърлян от въглищните централи, е понижил излъчванията на SO2 с близо 90% и е избавил живота на стотици хиляди хора, сочат китайските публични данни и здравни изследвания. Въпреки това, лишен от токсичния си щит, който разсейва и отразява слънчевата радиация, междинните температури в Китай са се повишили с 0,7 градуса по Целзий от 2014 година насам, предизвиквайки по-ожесточени горещи талази, съгласно обзор на метеорологични данни и интервюираните учени.

" Това е така наречен „ Капан-22 ", споделя Патриша Куин, атмосферен химик в американската National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), говорейки за намаляването на замърсяването със сяра в международен мащаб. " Искаме да пречистим въздуха поради качеството му, само че по този метод усилваме стоплянето. "

И заключението на китайските учени удостоверява това. Според тях ограничението на замърсяването на въздуха може да е оказало по-голямо въздействие върху температурите в някои индустриални китайски градове през последното десетилетие, в сравнение с самото стопляне от парниковите газове.

В други мощно нечисти елементи на света като Индия и Близкия изток ще се следят сходни скокове в стоплянето, в случай че последват образеца на Китай в почистването на атмосферата от серен диоксид и замърсяващите аерозоли, които той образува, предизвестяват специалистите.

Според тях напъните за възстановяване на качеството на въздуха в действителност могат да тласнат света към пагубни сюжети за стопляне и необратими последствия.

" Аерозолите лимитират 1/3 от стоплянето на планетата ", декларира Пауло Артаксо, физик по околна среда и водещ създател на главата за краткотрайните замърсители на климата в последния кръг отчети на Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), приключен тази година. " Ако се приложат технологии за понижаване на замърсяването на въздуха, това ще форсира доста доста световното стопляне в кратковременен проект “.

Връзката сред намаляването на серния диоксид и стоплянето е маркирана и от Междуправителствената комисия по изменение на климата в отчет от 2021 година, в който се заключава, че без слънчевия щит на замърсяването със SO2 междинната световна температура към този момент щеше да се е повишила с 1,6 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. По този метод не би била реализирана международната цел за ограничение на стоплянето до 1,5 градуса по Целзий, оттатък която учените плануват необратими и пагубни промени в климата. Настоящото равнище се пресмята на 1,1 градуса по Целзий.

Прегледът на китайските данни, изработен от осведомителната организация, дава най-подробната картина по какъв начин това събитие се демонстрира в действителния свят, като се опира на непубликувани до момента данни за измененията в температурите и излъчванията на SO2 през последното десетилетие, доказани от учени в региона на околната среда.

Reuters интервюира общо 12 учени по отношение на този феномен, в това число четирима, които са били създатели или рецензенти на раздели за замърсяването на въздуха в отчетите на IPCC. Те декларират въпреки всичко, че измежду специалистите по въпросите на климата няма консенсус, че светът би трябвало да се откаже от битката със замърсяването на въздуха - ясна и сегашна заплаха, която съгласно Световната здравна организация предизвиква към 7 милиона случая на преждевременна гибел годишно, най-вече в по-бедните страни.

Вместо това те акцентират нуждата от по-агресивни дейности за понижаване на излъчванията на парникови газове, които затоплят климата, а намаляването на метана се преглежда като един от най-обещаващите пътища за това.

Битката на Си с „ въздушния екоапокалипсис “

Когато поема властта през 2012 година президентът Си Дзинпин дава обещание да се оправи със замърсяването след десетилетия на изгаряне на въглища, които оказват помощ на за превръщането на Китай във " фабриката на света ". След като през идната година рекордният смог в Пекин въодушевява редица вестникарските заглавия, които приказват за въздушен екоапокалипсис, държавното управление показва китайската версия на американския Закон за чистотата на въздуха.

На 5 март 2014 година, седмица откакто Си се разхожда по време на следващия рисков припадък на смог в столицата, държавното управление публично афишира война на замърсяването по време на Националния национален конгрес.

Съгласно новите правила електроцентралите и стоманодобивните фабрики са принудени да преминат на въглища с по-ниско наличие на сяра. Стотици неефективни заводи са затворени, а стандартите за горивата на колите са затегнати. Макар че въглищата не престават да бъдат най-големият източник на сила в Китай, разнообразни технологии към този момент отстраняват множеството излъчвания на SO2.

Емисиите на SO2 в Китай са намалели от пиковата си стойност през 2006 година - от близо 26 млн. тона до 20,4 млн. тона през 2013 година, с помощта на по-постепенното ограничение на излъчванията. Към 2021 година те към този момент са по-ниски с към 87% до 2,7 млн. метрични тона.

Спадът на замърсяването обаче е бил съпроводен от скок в стоплянето - през деветте години от 2014 година насам междинната годишна температура в Китай е била 10,34 градуса по Целзий, което е с над 0,7 повече спрямо интервала 2001-2010 година, съгласно калкулации на Reuters, основани на годишните метеорологични отчети, оповестени от Китайската метеорологична администрация.

Научните оценки се разграничават във връзка с това, каква част от това покачване се дължи на отделянето на излъчвания на парникови газове или на естествени климатични съмнения като Ел Ниньо.

Въздействията са по-силни на локално равнище, наоколо до източника на замърсяване. Според климатолога Янгян Сю от Тексаския университет, който моделира въздействието на аерозолите върху климата, съвсем незабавно в Китай се следят огромни скокове на стопляне наоколо до тежко индустриални региони.в резултат на ограничението на SO2.

Едновременно с това тази година горещите талази в Китай са изключително жестоки. В един град в северозападния район Синдзян през юли температурата доближава 52,2 градуса, което чупи националния температурен връх от 50,3 градуса, подложен през 2015 година

Пекин също претърпя рекордна гореща вълна, като температурите надвишиха 35 градуса в продължение на повече от четири седмици.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР