Законодателна промяна, свързана с бракуването на автомобил и правото на

...
Законодателна промяна, свързана с бракуването на автомобил и правото на
Коментари Харесай

Омбудсманът на Бургас със законодателна промяна за бракуването на автомобил и правото на винетка при ТЕЛК



Законодателна смяна, обвързвана с бракуването на автомобил и правото на винетка за водачите с ТЕЛК решения, ще инициира омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев. Причината е пропуск, поради който хората с увреждане може да изгубят безплатния стикер.
Стоян Радков от Бургас е онкоболен и с ТЕЛК решение за 65% неработоспособност, поставя му се безвъзмездна винетка. След подаването на документите за тази година и издаването на винетката обаче колата му се скапва и се постанова да бъде бракувана, описа мъжът:

" Синът ми даде неговата кола. Прехвърлихме я на мое име. В тридневния период отидох, подадох документи отначало да ми се трансферира винетката от бракуваната кола на тази, която ще карам. Обаче ми казаха-законът не разрешава. Щом се бракува колата, губиш право на винетка за цяла година. Как може такова нещо-всеки ден стават произшествия, всеки ден се стопират коли. Не, нямаш право и ми отхвърлиха! "

След преразглеждане от Агенцията за обществено подкрепяне въпреки всичко издават нужните документи за винетка. За интервала, в който казусът се обяснява, бургазлията е засечен да кара без наложителния стикер и в този момент го грози санкция, която се чака да е по-висока от цената на винетката.

Всеки притежател на автомобил, който е с трайно увреждане, т.е. с 50  на 100 и повече понижена продуктивност и степен на увреждане,  е освободен от възнаграждение на винетна такса за един автомобил. Според Закона за пътищата, електронната винетка издадена по този метод не следва пътното транспортно средство при положение на прекачване на собствеността върху него, като изгубва валидността от деня на договорката. Прехвърлящият е задължен да уведоми Агенция „ Пътна инфраструктура “ за процедурата в тридневен период, като в противоположен случай губи правото да получи нова безвъзмездна винетка до приключване на периода на годност на в началото издадената. Регионалната дирекция „ Социално подкрепяне “ се е придържала към норматива, пропускът е законодателен. Това е мнението на публичния медиатор Тодор Стамболиев:

" Става въпрос за неправда в Закона за пътищата. Той позволява коли, които са трансферирани посредством контракт за покупко-продажба или пък с контракт за подаяние, да могат хората, които са получили безвъзмездна винетка, да получат още веднъж, а при бракуваните коли, което е по-често срещания резултат, когато са ръководени от хора с увреждания, да не позволява тази опция. И считам, откакто минат  изборите да алармирам за тази празнина в закона Комисията по правни въпроси в Народното събрание ".
Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Повече по тематиката можете да прочете.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР