Законът за чуждестранните агенти, който предизвика големи протести в Тбилиси,

...
Законът за чуждестранните агенти, който предизвика големи протести в Тбилиси,
Коментари Харесай

Грузинските лидери отново в спор кои са чуждите агенти зад протестите в страната

Законът за " задграничните сътрудници ", който провокира огромни митинги в Тбилиси, не е единствено проблем, а главният проблем е обвързван с " съветското държавно управление " на страната, сподели президентът на Грузия Саломе Зурабишвили в изявление за DW , представено от Ехото на Кавказ.

" Властите показват сътрудниците на Грузия като сътрудници на революцията, като настояват, че се пробват да смъкват държавното управление, сподели Зурабишвили. Те мълчат за Русия, съвсем я третират като нов съдружник. Следователно казусът не е единствено в " съветския " закон. " Руското " държавно управление насочва Грузия към Москва. ", настоя тя. 

По-голямата част от популацията на Грузия се опълчва на сходни политики. Управляващата партия " Грузинска фантазия " към този момент одобри няколко противоречиви закона, в това число закона за офшорките, който " трансформира Грузия в леговище за съветски олигарси под наказания ", сподели Зурабишвили.

Тя разказа обстановката като " извънредно тревожна " и изрази вяра, че европейските сътрудници ще подхващат " съответни дейности ".

" Преди да поемем по предизвикателния път към изборите, имаме потребност от тяхното внимание ", сподели Зурабишвили.

На 4 май, на среща с посланиците на Европейски Съюз, Зурабишвили сподели, че речта на създателя на ръководещата Грузинска фантазия и почетен ръководител Бидзина Иванишвили на контрамитинга на 29 април в поддръжка на законопроекта за задграничните сътрудници " е била доста провокативна към вас от Европейски Съюз, само че и към грузинското население. " Президентът сподели, че Грузия е в " напрегната " обстановка и в този подтекст прикани посланиците да насърчат визити на високо равнище от Европа през май, защото по-натовареният интервал в Европа стартира през юни, оповестява Civil.ge.
 Вълненията против Закона за задграничните сътрудници в Грузия не престават
Вълненията против Закона за задграничните сътрудници в Грузия не престават

Премиерът назова президента " изменник ", а президентът съобщи, че " знаем най-добре кой се бори против грузинската страна и нейната самостоятелност "

Грузинският министър-председател Иракли Кобахидзе предстоящо още веднъж отхвърли рецензиите от страна на Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) по отношение на проектозакона за " задграничните сътрудници ", оповестява " Ройтерс ". По думите му, съперниците на законопроекта не желаят да вземат участие в смислена полемика.

" Обясних на американския посланик Дерек Чолет, че погрешните изказвания, направени от чиновници на Държавния департамент на Съединени американски щати по отношение на законопроекта за бистрота, ни припомнят за сходни погрешни изказвания, направени от някогашния дипломат на Съединени американски щати през 2020-2023 година ", написа Кобахидзе в X.

Той сподели, че предходните изказвания на Съединени американски щати са насърчили насилието на  субекти, финансирани от чужбина, и са подкрепили " революционни процеси ", които съгласно него са били несполучливи.
 Грузия скастри посланиците на Европейски Съюз и Съединени американски щати за интервенция във вътрешните каузи
Грузия скастри посланиците на Европейски Съюз и Съединени американски щати за интервенция във вътрешните каузи

Относно Закона за задграничните сътрудници

" Изясних на Чолет, че са нужни старания за рестартиране на връзките сред Грузия и Съединените щати на този декор, което е невероятно без обективен и почтен метод. ", написа още той. 

Кобахидзе също по този начин изрази разочарованието си от диалога с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, като сподели, че Европейски Съюз " не е бил податлив да взе участие в полемики всъщност ".

" Освен това подчертах, че към момента не сме чули контрааргументи ", сподели той.
 Грузинският президент прикани към успокоение, министър председателят упрекна непознати сили за митингите
Грузинският президент прикани към успокоение, министър председателят упрекна непознати сили за митингите

На фона на конфликтите при приемането на Закона за задграничните сътрудници на второ четене

Припомняме, че проектозаконът, който си проправя път през грузинския парламент, ще изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като чужди сътрудници. Изискване, което съперниците нападат като властническо и въодушевено от Кремъл.

Няколко хиляди протестиращи още веднъж излязоха по улиците в петък, с цел да изразят своята съпротива, като се придвижиха към централата на ръководещата партия " Грузинска фантазия " и по-късно участваха на работа на Разпети петък преди православния Великден.

,  или рискува да навреди на възможностите си за участие и евроатлантическо бъдеще.

Според Русия

Противопоставянето се преглежда като част от по-широка битка, която може да дефинира дали Грузия ще се приближи към Европа, или ще се върне под въздействието на Москва.

Кобахидзе сподели, че законодателството е належащо за бистрота и отчетност в южнокавказката нация.

Белият дом изрази опасения, че законодателството може да задуши несъгласието и свободата на словото.

Шарл Мишел написа в X, че " апелът на грузинските жители за отворено демократично и плуралистично общество би трябвало да бъде взет под внимание. Бъдещето на Грузия принадлежи на Европейски Съюз. Не пропускайте този исторически късмет. "
 Грузинският министър председател възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация
Грузинският министър председател възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Според критиците, Законът за задграничните сътрудници бил въодушевен от Русия

Бидзина Иванишвили, милиардерът, създател на партията " Грузинска фантазия " и някогашен министър-председател, сподели, че ще се бори за това, което той назова " цялостно възобновяване на суверенитета на Грузия ".

да се преодолее ветото на президента Саломе Зурабишвили и той да влезе в действие. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР