Законът беше приет на едно от последните заседания на парламента

...
Законът беше приет на едно от последните заседания на парламента
Коментари Харесай

НПО поиска вето на антикорупционния закон

Законът беше признат на едно от последните съвещания на Народното събрание за тази година, а президентът към този момент загатна, че има намерение да го върне за ново разискване.

Според фондацията антикорупционният закон основава самоцелното нов орган, без гаранции за неговата самостоятелност от политическо въздействие и обществена отчетност и без гаранции за съществени права и свободи на жителите.

Законът опонира на правилата на правовата страна и на разделянето на управляващите, считат още юристите на неправителствената организация, представени от БНР. Те оспорват механичното обединение на прекомерно разнообразни по функционалности и действия и органи, някой от които през годините са потвърдили своята неефективност.

Те виждат проблем и в избора на ръководител и членове на комисията с нормално болшинство, тъй като то дава на ръководещото болшинство цялостна доминация в органа, което пък основават условия за централизация и корист с власт.

Проблематични, съгласно “Антикорупционния фонд “, са неналичието на отбраната за жителите и организациите, които желаят да спомагат на новия антикорупционен орган, процедурата за попълването и подаването на имуществените заявления, тъй като не е ефикасна, тази за лишаване на нелегално добитото имущество пък е оценена като несъвършена.

И още – опцията новият антикорупционен орган да употребяват специфични разследващи средства основава предпоставки за централизация на власт и вероятни злоупотреби с нея, пишат до президента от “Антикорупционния фонд “.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР