Заканата на работодателските организации да не участват в националния съвет

...
Заканата на работодателските организации да не участват в националния съвет
Коментари Харесай

Работодателите бойкотираха тристранката заради болничните

Заканата на работодателските организации да не вземат участие в националния съвет за тристранно съдействие, до момента в който в дневния му ред не бъде включен казусът с болничните, беше приведена в деяние. Вчера държавното управление разиска нарастването на минималната заплата, която от 1 януари става 610 лева, единствено със синдикатите, които поддържаха решението. Само една работодателска организация - Съюзът за стопанска самодейност, участва на съвещанието, което е първо след промяната на обществения министър, само че гласоподава срещу нарастването. Правителството е длъжно да разисква значими въпроси от трудовото законодателство, бюджета и така нататък със синдикати и работодатели, само че няма потребност от тяхната поддръжка, с цел да прокарва решенията си.

По мотив вчерашното съвещание на тристранката Асоциацията на организациите на българските работодатели още веднъж подсети своята позиция - че отхвърля да заплаща първите три дни от болничния. Правителството е в невъзможност в този спор - синдикатите пък го заплашват с митинги при понижаване на компенсацията. Финансовото министерство изрично отхвърля този ангажимент да се върне към Национален осигурителен институт, защото това значи към 200 млн. лева повече разноски в бюджета на държавното публично обезпечаване. " Въпреки нашите старания да се направи промяна държавното управление възнамерява да се резервира статуквото. Години наред неглижирането на казуса с подправените болнични докара до източването на голям запас и от осигурителните фондове, и от работодателите ", разясняват от асоциацията. Според тях с краткотрайната мярка да им трансферира първите три дни от болничния през 2010 година държавното управление ги полза тройно - един път посредством осигуровките, които внасят за своите чиновници, повторно с компенсациите и трети път, като ги принуждават да заплащат спомагателни хонорари за заместващи служащи.

В закона за държавното публично обезпечаване бе записано, че до един месец Министерският съвет, Национален осигурителен институт и НЗОК ще би трябвало да излязат със мнение по какъв начин да се лимитират злоупотребите с болничните и кой да поеме заплащането на компенсациите от първите три спорни дни - работодателите или Национален осигурителен институт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР