Загубите за икономиката, които предизвиква корнавирусът, вероятно ще наложат актуализация

...
Загубите за икономиката, които предизвиква корнавирусът, вероятно ще наложат актуализация
Коментари Харесай

Коронавирусът вероятно ще наложи актуализация на бюджета

Загубите за стопанската система, които провокира корнавирусът, евентуално ще наложат актуализация на държавния бюджет за 2020-та. Този извод се постанова от думите на премиера Бойко Борисов по време на среднощното съвещание на Министерския съвет на 12 март.

" Финансовият министър е безапелационен, че с темпа, с който бюджета безусловно не събира доходи, към днешна дата,... 3 милиарда най-малко ще е загубата ", съобщи Борисов.

Тук е доста значимо самият финансов министър в близко бъдеще да посочи за какви 3 милиарда става дума. Дали се има поради чист финансов резултат на държавния бюджет за годината, или става дума за несъбиране на авансово плануваните доходи. Разликата е огромна, тъй като, в случай че става дума за 3 милиарда лв. чист финансов резултат, това значи, че вместо настоящия плануван уравновесен бюджет ще имаме бюджет с 3 милиарда лв. недостиг. Само това е задоволително да наложи актуализацията му.

По-лошият вид е, в случай че тези милиарди са единствено вероятните загуби в данъчните доходи, тъй като, още веднъж поради ковид, най-вероятно ще има разноски, които са по-високи от плануваните, най-малкото във връзка със опазването на здравето.

Да не приказваме, че бюджетните разноски доста биха нарастнали, в случай че държавното управление реши да компенсира загубите на най-пострадалите от рецесията браншове на стопанската система, както и да се бори с възможен спад на Брутния вътрешен артикул.

Такова решение най-малкото ще блокира опцията държавното управление да употребява за компенсиране на несъбраните доходи своя обичаен запас - неизразходването на плануваните средства за финансови разноски, които за 2020-та са 2.89 милиарда лв..

Във всеки случай при отрицателно развиване на обстановката бюджетът може да бъде изправен пред недостиг надхвърлящ 4 милиарда лв.. Разбира се той може и да е в пъти по-малък и даже нищожен. Конкретният бюджетен резултат зависи от доста условия, огромна част от които не са подвластни на държавното управление. Затова то би трябвало да е готово за най-лошото.

А най-хубавата подготвеност е, когато разполагаш със средства, позволяващи ти да посрещнеш всички изключителни разноски. Тук незабавно доста хора ще се сетят за фискалния запас. Той е 9.49 милиарда лв. и наподобява изцяло задоволителен за покриване на един недостиг от 3 милиарда и даже 4 милиарда лв.. Но не би трябвало да се не помни, че коронавирусът може да докара до тежка финансова рецесия в Европейски Съюз, която да раздруса финансовата непоклатимост в страни, които имат стратегическо наличие в българския финансов бранш.

И ще е недалновидно да не се регистрира рискът, държавното управление да бъде насила да оказва ликвидна поддръжка, както към този момент на няколко пъти се случвало в предходни години. Точно затова надали е рационално да се разчита само на фискалния запас за покриване на възможни бюджетни дефицити, изключително в случай че са огромни. Добре е при възможна актуализация на бюджета финансовият министър да изиска по високи предели за дълг, който при нужда да емитира, с цел да покрие екстрени финансови потребности на страната.

Нищо не пречи Народното събрание да му гласоподава правото при нужда да вземе 2-3 милиарда евро нов дълг. Ситуацията за това в този момент е удобна, лихвите даже по дълготрайните облигации са минимални, а България продължава да се употребява с добра известност на интернационалните дългови пазари. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР