Каноничният избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод

...
Каноничният избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод
Коментари Харесай

Светият синод избира новия сливенски митрополит

Каноничният избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод ще се състои през днешния ден в синодалния параклис " Св. Цар Борис-Михаил Покръстител " в Синодалната палата в София, заяви Българска телеграфна агенция. На него от двамата епископи - Знеполския свещеник Арсений и Мелнишкия свещеник Герасим, определени от епархийските гласоподаватели в Сливен на 19 май, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който умря на 9 януари 2024 година

Мелнишкият свещеник Герасим бе определен с 25 гласа на втория тур за претендент за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се състоя на 19 май в Сливенската митрополия. Двамата с определения с 26 гласа на първия тур тогава Знеполски свещеник Арсений са претендентите за Сливенски митрополит, сред които през днешния ден ще избират митрополитите от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Изборът на 19 май се състоя при цялостен кворум с 42-ма епархийски гласоподаватели от седемте сливенски духовни околии. При втория тур нямаше невалидни бюлетини. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницкия свещеник Пахомий, за Величкия свещеник Сионий и за Велбъждския свещеник Исаак, както и два гласа за Главиницкия свещеник Макарий.

И в първия, и във втория тур на епархийския избор имаше ясно изразено болшинството за двамата претенденти, посочени за Сливенски митрополит, сподели тогава пред публицисти наместникът на Сливенския митрополитски трон - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който управлява избора.

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха планувани за повторно. На състоялия се на 18 февруари 2024 година епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски гласоподаватели и миряни стачкуваха в Сливен, Ямбол, Бургас и София против касирането на избора. Имаше и контрапротест в поддръжка на решенията на Светия синод.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 19 март 2024 година на съвещание Светият синод на БПЦ-БП насрочи нови избори - на 19 май, епархийски избор на нов митрополит на Сливен, и на 26 май - каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, определени от епархийските гласоподаватели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.

На 22 април 2024 година Светият синод на БПЦ-БП дефинира листата с достоизбираемите епископи за втория епархийски избор на нов Сливенски митрополит. В нея тогава бяха Величкият свещеник Сионий, Знеполският свещеник Арсений, Мелнишкият свещеник Герасим, Браницкият свещеник Пахомий, Главиницкият свещеник Макарий и Велбъждският свещеник Исаак.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР