Вече повече от един месец Калифорния използва единствено енергия от

...
Вече повече от един месец Калифорния използва единствено енергия от
Коментари Харесай

Нов рекорд: от 1,5 месеца Калифорния използва само възобновяема енергия и продава излишъците

Вече повече от един месец Калифорния употребява само сила от възобновими източници, като даже продава остатъците на другите щати. Според професор Марк Джейкъбсън от Станфордския университет още от 15-ти април 2024 година насам щатът с всеки минал ден създава повече електрическа енергия от възобновими източници, в сравнение с му е нужна. А в този момент, в обява в обществената мрежа X на 21 май Джейкъбсън съобщи, че в продължение на 45 поредни дни комбинираното предложение на слънчева, вятърна и водна сила е надвишавало търсенето.

Тези триумфи се дължат на най-вече на изобилните превалявания, които са нараснали продуктивността на водната сила. Анализаторите предизвестяват, че не трябва да се радваме прибързано, защото в бъдеще са вероятни засушавания, а единствено слънчевата и вятърната сила няма да могат да покрият напълно търсенето. Джейкъбсън означи, че превишението на предлагането над търсенето се следи сред 0,25 и 6 часа дневно. Важно е да се означи, че възобновимите източници обезпечават остатък от произвеждане на сила всеки ден за целия интервал, който към този момент наближава два месеца, нещо, което до момента не е било постигано за толкоз дълъг интервал от време.

Калифорния разполага с най-голямото в света акумулаторно вместилище за електрическа енергия, обвързвано към електропреносната мрежа, което стартира да действа през месец януари 2024 година Тези акумулатори се зареждат денем, когато остатъкът от слънчева сила е максимален, и се разреждат вечерта и през нощта, което мощно понижава използването на метан. Щатът възнамерява да продължи да развива инфраструктурата си за възобновима сила, в това число посредством стартирането на 26 нови плана, множеството от които включват офшорни вятърни паркове. Общата стойност на тези планове е 6,1 милиарда $.

Законодателството на Калифорния изисква цялостното прекосяване към възобновима сила да се реализира до 2045 година, само че Джейкъбсън е убеден, че тази цел ще бъде реализирана до 2035 година Щатът продължава да влага в нови технологии и планове, с цел да форсира този преход и да обезпечи постоянни доставки на електрическа енергия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР