Загубата на европейския газов пазар, който поемаше преди войната повече

...
Загубата на европейския газов пазар, който поемаше преди войната повече
Коментари Харесай

Руските митници отчетоха трикратен срив на приходите от природен газ

Загубата на европейския газов пазар, който поемаше преди войната повече от половината от съветския екпорт на природен газ повече от половината от износа на " Газпром ", удари газовите доходи на съветската стопанска система. В интервала януари-ноември 2023 година приходите от експорт на газ са се съкратили тройно, заяви в понеделник изпълняващият длъжността началник на Федералната митническа работа на Руската федерация Руслан Давидов, представен от The Moscow Times. 

Износът на нефт, макар европейското ембраго и глобите с условието за съблюдаване на " ценовия таван ", се редуцира с едвам 7% във физически размер. " Петролът пострада по-малко, тъй като има различни направления за доставка ", изясни Давидов, намеквайки за " горист флот " от стотици танкери, които транспортират съветски барели до Азия в заобикаляне на западните ограничавания. 
 
" Ако приказваме за енергийни запаси, главните ни страни, в които изнасяме енергийните си запаси, са Китай, Индия, Турция, страните от ЕАИС и тези страни, които назоваваме другарски ", съобщи Давидов. Това обаче не се отнася за газа, който тече към Европа по тръбопроводи, множеството от които или са спрени (Ямал-Европа), или де факто са престанали да съществуват ( " Северен поток " ). 

Опитите за реализиране на съглашение с Китай за построяването на нов водопровод " Силата на Сибир-2 " с потенциал 50 милиарда кубически метра годишно към този момент са несполучливи. Въпреки че Владимир Путин се срещна с китайския президент Си Дзинпин два пъти през тази година и му предложи петкратно нарастване на вноса на съветски газ, Пекин не е подписал сходен контракт, който е жизненоважен за " Газпром ".
 
Според The Sourth China Morning Post препъникамъкът е цената: Китай, който към този момент купува съветски газ на половина по-евтин от този, който се продава на Турция и Европа, разчита на нови отстъпки и също така не желае да влага нито един юан в строителството. 
 
 Газпром, съветски природен газ Газпром, съветски природен газ Източник: Depositphotos

Многомилиардната сметка за газопровода, съгласно концепцията на Пекин, би трябвало да бъде напълно платена от " Газпром ". Някога мощната държавна корпорация, която ръководи най-големите потвърдени ресурси от газ в света, обаче мъчно може да си разреши нов мегапроект.
 
За годината, завършила на 30 юни 2023 година, " Газпром " претърпя чиста загуба от 1 трл. рубли, оказа се в положение на изострен дефицит на пари в брой и беше принудена да похарчи две трети от паричните си запаси, които имаше по сметките си. 

През първата половина на годината производството на " Газпром " спадна с една четвърт спрямо предвоенните равнища, което е връх в историята на съветската газова промишленост.
 
До 2025 година газовият монополист ще инкасира загуби от 1 трл. рубли заради понижаване на приходите, увеличение на данъчната тежест и нуждата от заплащане на програмата за газификация, съобщи през ноември Павел Завални, началник на комисията по енергетика на Държавната дума. Според него " няма да има експорт ", а разноските " остават ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР