Загадката на една 4000-годишна египетска статуя, която тази година беше

...
Загадката на една 4000-годишна египетска статуя, която тази година беше
Коментари Харесай

Мистерията на въртящата се статуя най-накрая се реши

Загадката на една 4000-годишна египетска скулптура, която тази година беше снимана от английските медии по какъв начин се върти сама на 180 градуса, откри своето разумно пояснение.

Догадките за феноменалното въртене на египетската светиня, която се пази зад стъклена витрина, варираха от антични проклятия, които тегнат над музейния експонат, до наличието на духове към статуята.

За да открият каква е повода за мистериозното придвижване на статуята в музея в Манчестър, специалистите сложиха мощни датчици под рафта на експоната.

Установи се, че мощните трептения, идващи от колите и рейсовете на улицата пред музея, карат реликвата да се върти всяка вечер.

Според експертите повода статуята да се върти единствено вечер е, че след 18:00 часа стартират пиковите часове, които предизвикат по-силни трептения от нормално.

Египетският експонат е бил подложен на 24 теста, до момента в който ръководителят на проучването Стив Гослинг заключи, че въртенето на статуята е породено от придвижването на улицата.

 Египетска Мумия

Гослинг добави, че статуята има характерна изпъкнала основа, която е по-податлива на трептения спрямо останалите музейни експонати.

Преди въртенето на статуята да бъде научно обосновано, египтологът Анна Гарнет гневно защитаваше тезата, че мистериозното придвижване на статуята се дължи на вълшебен сили. Това пояснение беше подкрепено и от шефа на музея Кампбел Прайс.

Преди нея професор Браян Кокс смяташе, че въртенето се дължи на триенето сред вдлъбнатините на фигурата и повърхността на рафта, на който е сложена.

Двадесет и пет сантиметровата скулптура датира към 1800 година прочие Хр. и е открита в египетска гробница преди 80 години.

Въртенето на античната светиня било видяно първо от уредниците в английския музей, които обърнали внимание на обстоятелството, че всеки ден фигурата гледа в друга посока.

Само след няколко дни медиите сложили камери на всеки ъгъл към статуята и останали сюрпризирани, когато видели, че реликвата в действителност се върти сама през нощта.

Египетската скулптура е принадлежала на фараона Неб-Сану.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР