Задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност” е скочила средно с

...
Задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност” е скочила средно с
Коментари Харесай

Ето с колко поскъпна Гражданска отговорност за година

Задължителната за водачите застраховка „ Гражданска отговорност” е скочила приблизително с сред 20 и 40 лв. за последната година, споделиха брокери пред TrafficNews. Възможно е и по-голямо повишаване на цените, само че решенията на фирмите за обезпечаване постоянно се спускат в последния миг, разясняват от сектора. Макар факторите, който дефинират крайната сума да са няколко, нарастването е реалност при съвсем всички компании.

Бърза инспекция в онлайн калкулаторите демонстрира, че междинната сума, която би трябвало да приготвим за застраховка гражданска отговорност е сред 250-400 лв. според от стажа на водача, типът на колата, обитаемото място и определената компания.

Например бърза информация за автомобил с пловдивска регистрация на водач с над 10 години стаж, каращ 15-годишен дизелов автомобил с мотор под 2 литра и до 150 конски излиза сред 245 и 290 лв. в случай че се заплати едновременно. При разсрочване на 4 равни месечни вноски сумата се оскъпява с сред 10 и 40 лв., взаимозависимост от застрахователната компания, която сме избрали. В някои случаи се регистрира и това дали автомобила е длъжностен, както и историята на нарушаванията за последните пет години.

Тъй като младите водачи, по-често предизвикват произшествия и карат по-мощни коли, това са и два от главните фактори за установяване на цената на застраховката, споделят брокерите.

Пълна самостоятелна оценка на притежателите и лични цени по наложителната лавица може да има едвам след въвеждането на системата “бонус-малус”. Последната информация от КФН е, че разпоредба за системата “Бонус-малус” би трябвало да бъде подготвена до юни 2022 година Това е записано в Програмата за нормативната активност на финансовия регулатор за интервала 1 януари – 30 юни 2022 година, която регулаторът одобри на свое съвещание. Дата за приемането ѝ към момента няма и е записано, че това ще стане „ след анулация на оповестената в страната изключителна епидемиологична конюнктура “.

Системата „ бонус-малус “ планува водачите с повече нарушавания да заплащат по-високи цени на „ Гражданска отговорност “, а изрядните – да получават отстъпки.

Предполага се, че ще остане като наложително вписването в полицата на имената на всички, които имат право да ръководят един автомобил. Както и условието за онлайн връзка сред КАТ и Гаранционния фонд, с цел да се поддържат досиета на всеки лидер.

Предложението, записано в наредбата, бе нарушителите на пътя да заплащат до 400% по-скъпа “Гражданска отговорност”, а изрядните водачи да получават отстъпка до 25%. Последните калкулации на финансовия регулатор посочваха, че към 80% от водачите са добросъвестни и ще получат забележителна отстъпка от цената, а останалите 20% ще попаднат в класовете с по-скъпа наложителна лавица, като от тези 20% едвам 0,6% ще получат оптималното оскъпяване от 900 лева като тяхната лавица ще доближи 1200 лева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР