Задълженията на Националната електрическа компания и задълженията на Българския енергиен

...
Задълженията на Националната електрическа компания и задълженията на Българския енергиен
Коментари Харесай

Аталай: Закъснели сме с 11 години за развитието на енергетиката

Задълженията на Националната електрическа компания и отговорностите на Българския енергиен холдинг не са нещо ново. Те са видни, както и притеснителното обвързване на " Топлоелектрическа централа Марица изток 2. " Това съобщи в ефира на " Още от деня " по Българска национална телевизия Рамадан Аталай, член на Централното оперативно бюро на Движение за права и свободи с сектор Зелен пакт – Енергетика, Енергийна успеваемост.

По думите му, излаз от създалата се обстановка може да се откри само в излизането на свободния пазар на всички - ТЕЦ-ове, фотоволтаиците, АЕЦ.

" Така, както от името на Движение за права и свободи аз бях предложил изменение в закона декември месец, решавахме въпроса с " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ". Щяхме да получим от Европейски Съюз съответното позволение за потенциал и ТЕЦ-ът щеше да получи онази държавна помощ, която щеше да е задоволителна за производството на електрическа енергия ", изясни Аталай.

По думите му, с този законопроект се дава позволение и визия за развиване на енергетиката.

На първо място частните и държавните производители на електрическа енергия излизат на свободния пазар. На второ място се позволяват проблемите с американските централи, като договарянията с тях щяха да са завършили, да са разплатени отговорностите към тях, а НЕК нямаше да е с такива тежки задължения.

Рамадан Аталай означи, че отговорностите на Националната електрическа компания са за заплащане на добавките на зелената сила, в това число и за заплащането на излъчванията на американските централи.

" Бих помолил госпожа Теменужка Петкова да ни даде изясненост по въпроса за договарянията с американските централи ", уточни той.

Аталай беше безапелационен, че към този момент " втора година развиването на Зеления пакт ни дава задоволително средства и справедливият преход ни дава задоволително да създадем подготовката по какъв начин и по какъв метод ще се развиват топлоелектрическите централи в Мариците ".

Рамадан Аталай очерта нужните дейности за излекуване на енергетиката.

" Почваме реорганизация на топлоелектрическите централи на " Марица изток 2 ". Първо минаваме на парогазови централи в границите на 2030 година Вървим към по-новите технологии, които вървят сега, до момента в който стигнем до 2050 година до водорода ".

Според него, България е закъсняла с 11 години за развиването на енергетиката си. Затова постоянно спорим какъв брой е задължението на НЕК към американските централи и какво би трябвало да се направи с нашата енергетика.

Рамадан Аталай разяснява, че когато семействата излязат на свободния пазар, те ще заплащат разнообразни цени, само че ще платят това, което са получили. Производителите ще продават електрическата енергия на себестойност плюс облага, като по този начин ще могат да влагат в рационализация.

Аталай акцентира, че в енергетиката сега са останали прекомерно малко специалисти и прикани тези, които биха били заменени, първо да бъдат оценени добре във връзка с квалификацията им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР