Забраниха рекламите на ГМО храни. Промяната бе гласувана на първо

...
Забраниха рекламите на ГМО храни. Промяната бе гласувана на първо
Коментари Харесай

Край с рекламите на ГМО храни

Забраниха рекламите на ГМО храни. Промяната бе гласувана на първо четене в Народното събрание.

132 депутата гласоподаваха За и единствено един Против новия Законопроект за храните. С него се вкарват някои нови правила при етикетирането и рекламирането на храни.

Законът не разрешава реклама на ГМО храни в България, както и на храни, за които има нормативно въведени ограничавания за приложимост от деца. Това включва всички реклами или търговски известия, ориентирани към детска публика, в които вземат участие деца или показват деца, консумиращи храни от този вид.

В листата със неразрешени за реклама храни влизат тези със съставки и субстанции в себе си като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не дават отговор на условията за здравословно хранене.

Първи срещу законопроекта застанаха от комисиите от Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България. Те не са съгласни с частта за бутилирани води. Депутатите не одобриха претекстовете им.

Следващата стъпка е основаването на Национален съвет по храните като непрекъснат съвещателен орган, координиращ държавната политика в бранш Храни. В него присъединяване ще могат да вземан представители на всички заинтригувани страни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР