Забелязах красивите, минималистични и изящни модели на byvela в Instagram,

...
Забелязах красивите, минималистични и изящни модели на byvela в Instagram,
Коментари Харесай

Made in България: Вела в Страната на бижутата

Забелязах красивите, минималистични и изящни модели на byvela в Instagram, мястото, което в последно време май е най-голямото ни ентусиазъм за мода. Когато взех решение, че желая да владея най-малко няколко от тези бижута, разбрах, че марката е българска, а зад нея стои едно тънко и нежно момиче на име Вела Петкова . Срещнахме се в София, по време на късия й престой тук, тъй като сега с мъжа й живеят във Варна, родния град и на двамата. Там се срещат по време на една лятна почивка, до момента в който тя учи в Прага, а той в Женева. После тя се мести при него и след две години и половина в швейцарския град, двамата отпътуват за Лондон. Това е кКрачката, която ненапълно ще повлияе на внезапния завой в заниманията на Вела. Въпреки че мъчно съумяват да си намерят работа, тя се озовава в компанията на своя позната, която се занимава с бижута. Започва да й оказва помощ напълно с административните въпроси и продължава да го прави, даже когато ориста и един нов прект на мъжа й не ги връща в София.

„ В един миг това, което тя правеше, стартира да ми наподобява доста забавно. Нейният офис беше безусловно в гаража на къщата й, имаше 4-5 девойки личен състав, а продаваше на всички най-големи онлайн магазини като Net-a-porer и Luisaviaroma ”, споделя Вела.

Тогава момичето, което в никакъв случай не е учило дизайн или изобразяване, сяда и стартира да рисува бижута. Близките й приятелки харесват доста резултата и по този начин се стига до няколко тетрадки, изрисувани с разнообразни модели. „ Инвестирах напълно мои пари, които бях изкарала от лондонската ми заплата в изработката на няколко модела. Направих си уебсайт, малко полупрофесионално, тъй като съм напълно самоука. Минах на половин работно време и последователно се завъртя колелото. Докато не напуснах, в един миг. Тогава стана мъчно, тъй като това нещо трябваше единствено да се устоя, а аз нямах капитал, който да влагам непрекъснато. И усетих какъв брой са комплицирани нещата в действителност “, признава тя. С дребни стъпки обаче byvela съумява да си проправи път и да се преевърне в нейното главно занятие. Вече две години.

И в никакъв случай не си учила дизайн?

Не, аз учех Бизнес администрация. Винаги съм била изобретателна, само че в никакъв случай не се бях отдавала на това. Може би ми е изглеждало несериозно или съм си мислела, че не съм задоволително добра. Но през последните две години осъзнах, че там ми е мястото, там се виждам - в продуктовия дизайн, в измислянето на нови неща. Осъзнах, че е било неточност, че не съм учила някакъв вид инженерство или продуктов дизайн. Така че стана по-скоро инцидентно.

Как се основават бижутата?

Първо ги рисувам на ръка, след това посредством 3D програмен продукт, с цел да се 3D отпечатват и най-после се отливат. С този програмен продукт се усъвършенствах за 3-4 месеца, а по отношение на материалите, работя с външни бижутери, които схващат от тях и се вършат на ръка тук в България. С ръцете си нищо не създавам, те просто са по мой дизайн. Освен това се занимавам с маркетинга и продажбите на самия бранд.



До каква степен търсиш уникалност на моделите?

Не върша уникати т.е. всяко украшение да е по една численост. Точно противоположното. Още първоначално потеглих с концепцията да развия марката и на открито и то посредством продажби на едро. Повечето ми неща могат да бъдат в серийно произвеждане. Уникалността е в това, че са по мой дизайн и не съм ги прерисувала отнякъде.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР