За всеки, който иска да се предпази от настинка и

...
За всеки, който иска да се предпази от настинка и
Коментари Харесай

Да тренираме ли докато сме болни от грип?


За всеки, който желае да се защищити от простуда и грип, постоянните фитнес натоварвания са най-удобното и потвърдено дейно превантивно средство. Умерените фитнес тренировки са извънредно мощен имуностимулант и съгласно някои изследвания понижават риска от вирусни или бактериални дихателни инфекции с най-малко 50%. Веднъж откакто сме се разболяли обаче, обстановката радикално се трансформира .

Фитнес тренировките са идеални за предварителна защита, само че не и за допълнение лекуването на грип и простуда .

Проучванията сочат, че физическото натоварване не оказва директен резултат върху продължителността или тежестта на боледуването, както и върху скоростта на възобновяване на огранизма след инфекцията. Позитивен резултат не е открит нито от анаеробните , нито от аеробните, или кардио извършения . Има данни обаче, че при грип или друго инфекциозно заболяване, протичащо с тресчица и висока температура, фитнес натоварванията може да имат отрицателен резултат.

Проучвания измежду дейни спортисти демонстрират, че най-тежко протичат инфекциозните болести при тези от тях, които поддържат високата си интензивност в интервала на боледуване. Научните данни сочат, че от една страна, борейки се с вирусната зараза, организмът реагира доста едва към физическото натоварване и не може да оползотвори всички изгоди от него. От друга страна, омаломощавайки физическите сили на организма си с фитнес натоварване , отслабваме и интензивността на имунната си система и по този метод компрометираме битката й с микробите.

Проблемът при високата физическа интензивност по време на грип, простуда или друго вирусно заболяване идва от обстоятелството, че тя подтиква кръвообращението , с което улеснява разпространяването на вируса в тялото. Такива положения се асоциират с нараснал риск от развиване на хронични здравословни проблеми.

Свързани публикации.. 4 аеробни извършения, с които да стартирате тази пролет 0 Колко значимо е дишането за резултата от фитнеса? 0 Прием на течности – преди, по време и след фитнес 0

Документирани са случаи, при които хора, трениращи интензивно по време на вирусно заболяване, развиват синдром на хроничната отмалялост , който оказва дълготраен резултат върху физическия капацитет на тялото им за дълъг интервал напред във времето.

Тези данни развенчават един доста известен мит , съгласно който треската при грип и простуда може елементарно да се облекчи с физическа интензивност и щедро изпотяване.

Отказването от тренировките за по-дълъг интервал от време е горчив хап за съвсем всеки, поддържащ постоянна физическа интензивност. Но при грип, простуда и други вирусни болести, протичащи с болки в мускулите и

ставите, този хап е за предпочитане пред доста по-дългосрочните отрицателни

последици, които може да настъпят, в случай че на тялото не се даде нужното време за възобновяване.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР