"За целия многогодишен финансов период от 2021-2027 г. общите разходи

...
"За целия многогодишен финансов период от 2021-2027 г. общите разходи
Коментари Харесай

Правителството ще има позиция по новия евробюджет в средата на лятото

"За целия дълголетен финансов интервал от 2021-2027 година общите разноски са в размер на 1 трилион 134 милиарда евро. Нашата вноска пораства поради това, че брутният вътрешен артикул пораства, а брутният народен приход също. Ще чакаме смяна на вноската на България ". Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг, отдаден на оферти през днешния ден от Европейската комисия план на Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година

По думите на Горанов дилемите на Европейска комисия са свързани с това да се срещне предизвикването на Брекзит. "Умерени оптимисти сме, че уравнението, което предложи Европейската комисия, е един вероятен вид на многогодишната финансова рамка ", сподели Горанов и добави, че на 14 май на Съвета по общи въпроси ще се отдели внимание на тази тематика.

Финансовият министър съобщи и че предвижването на дебатите за новата финансова рамка на Европейски Съюз не би трябвало да се отсрочва, а би трябвало да се случи още в този момент, по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. "България ще получи повече, в сравнение с до момента ", безапелационен е Горанов.

"Все още е рано да се разяснява къде е България в тези цифри, защото обособените пакети по страни не са написани от комисията ", довърши Горанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна съобщи, че предлагането на Европейска комисия за новата финансова рамка е за един уравновесен бюджет, който е една доста добра основа за договаряния.

Кохезионният пакет през сегашния програмен интервал е 371 милиарда евро, а предлагането за идващия програмен интервал е 373 милиарда евро.

По отношение на общата селскостопанската политика (ОСП) през сегашния програмен интервал имаме спад, до момента в който за идващия програмен интервал са препоръчани 371 милиарда евро, при 411 милиарда евро от настоящия програмен интервал.

По отношение на инструментите за миграция и сигурност са препоръчани 62 милиарда и половина евро за идващия програмен интервал. За бранш миграция и граници за идващия програмен интервал са препоръчани съвсем 35 милиарда евро, а за сигурност и защита 27 милиарда и половина евро.

Средствата по "Еразъм+ " ще доближат до 30 милиарда евро през новия програмен интервал.

Вицепремиерът уточни, че оттук насетне ще текат доста тежки договаряния. "Ще има доста промени в Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика ", акцентира той. По думите на Дончев се чака фрапантна смяна във финансирането, което получава България. "Към средата на лятото ще можете да прочетете и националната ни позиция ", отсече вицепремиерът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР