За трета поредна година Бакхус StrEAT Fest“ и Пазари Възраждане“

...
За трета поредна година Бакхус StrEAT Fest“ и Пазари Възраждане“
Коментари Харесай

StrEAT Fest събра близо 15 000 души за ден

За трета поредна година „ Бакхус StrEAT Fest “ и „ Пазари Възраждане “ ЕАД провеждат фестивала на Женския пазар. За задачата реновираната част на Женския пазар е разграничена на няколко зони, в които гостите могат да опитат висококачествени артикули, селектирани от „ Бакхус “ – „ Ресторанти “, „ Напитки “, „ Сладко и солено “, „ Фермери “, „ Производители “. В тях посетителите на фестивала пробваха разнородни храни, приготвени на място от едни от най-хубавите заведения за хранене сега, които са приспособили своето меню за улицата и оферират на посетителите типични ястия от разнообразни национални кухни. Също по този начин занаятчийски виновност, крафт бири, коктейли, сладкиши, джелато, особено кафе, селекция от артикули на български производители и фермери. За децата имаше специфичен детски ъгъл, а новата джаз тайфа SoulBmoll свири онлайн до обяд и на двата фестивални дни. След обяд за настроението се грижеха три DJ къта, проведени от клуб „ Терминал 1 “.

„ Тази година имаме 60 изложители, което е повече от предходната година. Толкова доста хора, които ядат на улицата през двата фестивални дни, е най-сигурният знак за равнището на кулинарна просвета и посветеност на софиянци и посетители на столицата. Това е и най-хубавият ориентир за локалните гастро обичаи “, споделят уредниците на феста.

Женския пазар е най-старият и огромен централен пазар в София. Място с дух и история, през днешния ден пазарът притегля чужденци и доста младежи поради екзотичната атмосфера в центъра на града, ароматните мултикултурни спирки за храна, плодове и зеленчуци, скрити места и неповторими магазинчета, локални и чуждоземски артикули, които могат да се открият единствено на това място. Част от концепцията на „ Бакхус StrEAT Fest “ е точно да промотира района като място за обществени контакти и прекарвания и да даде начало на повече кулинарни фестивали от подобен вид.

В съвсем всяка европейска страна всеки уикенд човек може да посети разнообразни пазари, които са домакини на сходни фестивали на уличната храна, където комерсиалното пространство се трансформира в празник от обилие на храна, питиета и атмосфера.

„ В България имаме пазари, само че нямаме сходна пазарна просвета. Искаме да превърнем прекарването „ на пазар “ в напълно ново чувство. Целта е това събитие да се случва все по-често и да даваме образец и за други сходни изяви. Търсенето е огромно и има смисъл да се развиваме в тази посока и да представяме все по-разнообразно гастро преживяване “, споделя Джиджи Лагадинова, основен редактор на „ Бакхус “.

„ Наша съществена задача е дружно със Столична община да развиваме политиката за рационализация и облагородяване на пазарните пространства, а формати като „ Бакхус StrEAT Fest “ и други културни и обществени мероприятия спомагат извънредно доста за това. Целта ни е да сътворяваме условия за възстановяване на градската среда на Женския пазар, тъй като пазарите не са единствено място за търговия, а обществени пространства за контакти и прекарвания, каквото е удоволствието от сходен празник на уличната гурме храна “, споделя Драгомир Димитров, изпълнителен шеф на „ Пазари Възраждане “ ЕАД.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР