За спешна промяна в Закона за енергетиката се обмявиха депутатите

...
За спешна промяна в Закона за енергетиката се обмявиха депутатите
Коментари Харесай

Законът за енергетиката пречел потребителите да бъдат компенсирани за надплатения газ

За незабавна смяна в Закона за енергетиката се обмявиха депутатите от парламентарната енергийна комисия с аргумента, че текстовете му не разрешават компенсиране на потребителите на газ със задна дата, а понижената му цена е с ретроактивно деяние - от 5 август 2019 година.
Припомняме, новата цена на газа, реализирана след дълги договаряния сред " Булгаргаз " и " Газпром ", вследствие на наложените на съветския колос антитръстови ограничения от Европейска комисия (Европейската комисия), бе оповестена на 3 март т.г. с гръмкото подстрекателство, че потребителите ще бъдат обезщетени с 40% със задна дата. Бързо се обясни, че компенсацията няма да е с 40% за всеки месец надплатен газ от август мин. година до март т.г. (ще е друго за всеки месец, по думите на ръководителя на " Булгаргаз " Николай Павлов), както и че българските институции са изключително затруднени проблема по какъв начин да се приложи компенсиране за поевтилелия със задна дата газ.
Да се сътвори работна група, която да приготви промени в Закона за енергетиката по отношение на новата цена на газда предложи ръководителят на комисията по енергетика и народен представител от ГЕРБ Валентин Николов по време на разширено съвещание по тематиката, на което бяха изслушани представители на изпълнителната власт, специалисти и гражданския бранш. Той увери: " Искаме освен едрите консуматори на газ, а и техните клиенти да усетят тази отплата ". По този въпрос енергийният министър Теменужка Петкова акцентира: " Това е обстановка, в която сме сложени за първи път. Обикновено имаме за доплащане, само че не сме имали алтернатива за приемане и то с ретроактивно деяние " . Ето нейното виждане по какъв начин да се подходи: " Първо, би трябвало да проявим самообладание, да създадем разбор, да се проучва цялата картина, с цел да не изпаднем в обстановки на несъгласия с други нормативни условия ". 
Коментирайки какво би трябвало да направи за в бъдеще и по какъв начин да бъдат възобновени надвзетите суми от българските консуматори, ръководителят на КЕВР Иван Иванов акцентира, че " има опция за компенсиране, то тя не е на всеки консуматор да се даде с пощенски запис съответна сума " и изясни за какво се постанова смяна в Закона за енергетиката.
" Към момента КЕВР няма правно съображение да се произнася с решения за минал интервал, с изключение на когато Върховен административен съд с финално решение задължава комисията да излезе с ново ценово решение ", уточни Иванов и означи, че казусът с новата цена на газа не е подобен, което, по думите му, " значи, че в случай че КЕВР би трябвало да се произнесе с изменени цени за минал интервал, би трябвало да се промени Закона за енергетиката ". Той означи, също така, че " Булгаргаз " към момента не са показали на КЕВР новия контракт с " Газпром " и че имат период до 11 март за нови ценови оферти за април. " Заявленията не можем да ги разгледаме до момента в който нямаме правно съображение ", презастрахова се Иванов, в очакване Народното събрание бързо да промени закона.
" В момента, в който Народно събрание одобри смяна в закона, тогава ще разгледаме 8 заявки за цени от " булгаргаз " за месеците от август 2019 година до 31 март т.г. и ще се произнесем в сходство с променените условия в контракта ", добави шефът на регулатора.

Иванов означи, че компенсацията от 40.3% е вярна към 3 март, само че за предшестващите месеци КЕВР ще дефинира какви са разликите на база подадени документи и калкулации от " Булгаргаз " и сумите за възобновяване и увери: " Ще участваме интензивно, с цел да се откри и най-хубавия метод, по който да бъдат обезщетени потребителите, тъй като има надвзети суми от тях ". Според него, ако се реши възобновяване на сумите да стане посредством преизчисление на сумите в идващ интервал, също ще се изисква смяна в закона.
Разликата сред плащаната до момента цена на природния газ и новото съглашение ще даде опция да се разбере какво би трябвало да бъде възобновено на потребителите, уточни той. „ Възможно е за предстоящ ценови интервал да бъдат понижени цените на топлинната и високоефективната електрическа сила по метод, че да бъдат вложени спестените средства. С такова „ прихващане “ биха могли да бъдат обезщетени всички консуматори “ , счита Иванов. Той е безапелационен, че механизмът би трябвало да бъде записан в Закона, тъй като се касае за отминал ценови интервал и по-точно за 8 отминали ценови интервала, които ще са едномесечни.
По-малко от 40% ще е разликата , тъй като в тези 40% се регистрира сериозния спад на цената на природния газ в последните 2 – 3 месеца, заради това, че поради Коронавируса внезапно понижа производството в Китай, Корея, Индия, Япония и танкери в Индийския океан бяха връщани и не доближиха до крайната си дестинация. Всичко това мощно понижи цената на природния газ. Той е на ниска цена в този момент. Той не беше на тези цени през втората половина на предходната година, само че при всички случаи ще има съществено понижение на цената “, уточни още Иванов.
„ Намаляването на цената на природния газ никога не значи понижаване на цената на парното с 40% , тъй като природният газ е единствено един от ценообразуващите детайли, който се заплаща от потребителите “, акцентира още шефът на регулатора.
Той не се ангажира със периоди по кое време потребителите ще бъдат обезщетени. „ Народните представители би трябвало да създадат смяна в Закона, другояче ние нищо не можем да създадем, другояче прокуратурата ще се заеме с нас, че надвишаваме нашите пълномощия “, оправда се Иванов.
Председателят на КЕВР удостовери, че ръководещите са поели ангажимент за бързо задвижване на законодателна самодейност. „ Иначе не може да се извърши този ангажимент, който беше обществено оповестен на 3 март “ , добави той и означи, че сега са в ход други промени в Закона за енергетиката, които са свързани с либерализацията и съгласно него е допустимо сред първо и второ четене да бъдат включени и промени по отношение на цените на газа и обезщетенията. „ Когато това стане, въз основата на новите текстове в контракта с „ Газпром “, ние ще можем да отчетем какви са цените, които биха се получили, в случай че се следва новия контракт “, заключи Иванов.
„ Хората за следващ път ще бъдат излъгани, те чакат в действителност да бъдат излъгани и никой не има вяра някакво действително понижение ще бъде осъществено “ , отвърна Мая Манолова. Тя уточни съответни работни групи в енергетиката, които не са дали никакъв краен артикул и разяснява, че „ желанието да се прави поредна работна група е обидно за жителите “. Според нея е ясно какво ще прави тази работна група – „ ще претака от пусто в празно, с цел да се губи време, да се тупа топката и в последна сметка жителите да не получат никакво действително понижение “.
Манолова е безапелационна, че „ Законът за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването не основават спънки за възобновяване на суми със задна дата и за поправяне на цени в границите на ценовия интервал “ и цитира съответни текстове от нормативната база.
" Ниското доверие в институциите става тъкмо заради тези аргументи - един лъже и по-късно надолу всички останали сипят оправдания и хората не получават нищо действително ", добави Манолова и изрази подготвеност да даде на комисията или КЕВР съответни оферти по какъв начин да понижат цената на жителите със задна дата и по какъв начин да приспаднат сметките, считано от 5 август 2019 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР