За съжаление зачестиха инцидентите, при които моторни превозни средства се

...
За съжаление зачестиха инцидентите, при които моторни превозни средства се
Коментари Харесай

Какво да правим при пожар на пътя? Пожарникари с ценни съвети

За страдание зачестиха случаите, при които моторни транспортни средства се възпламеняват по време на път.

Подобни случаи имаше и при леки коли, и при рейсове и камиони. От РД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Пловдив споделиха скъпи препоръки в помощ на жителите, които са застигнати от сходна неволя на пътя. Прочетете ги:

Как да реагираме при пожар в колата до момента в който сме на път?

Най – постоянно аргументите за пожар в автомобила са техническа нередовност, остарели и напукани кабели от електрическата част, късо съединяване. Поради тази причина преди да предприемете пътешестване се убедете в техническата редовност на автомобила си!

Ако колата пламне по време на придвижване неотложно отбийте в дясно, загасете мотора и излезте от купето.
Случай при който заради немарливост може да бъде провокиран пожар е когато пушим в автомобила, до момента в който пътуваме. Отваряйки прозореца, с цел да изхвърлим фаса си е прекомерно допустимо въздушната бликам да върне угарката от цигарата назад в купето. Липсата на време за реакция в придвижване може да бъде съдбовна.
Причината за пожар може да е и разследване на пътнотранспортно произшествие.

Как се реагира при пожар в автомобила?

Каквото и да се случва, запазете успокоение, тъй като единствено по този начин може трезво да реагирате на обстановката. Отбийте в дясно на пътя, а откакто спрете, изведете пасажерите. Винаги, когато пътувате на отмора или колата ви е натоварена с доста багаж, направете по този начин, че пожарогасителят да бъде на елементарно и налично място, с цел да го употребявате незабавно при потребност.
Относно избора на пожарогасител- в лек автомобил най- постоянно се държи 1-2 килограмов прахов пожарогасител. Грижете се за неговата годишна техническа проверка- на залепения стикер е маркирано времето за последващо техническо обслужване. Друг метод при който може да разберете дали пожарогасителят е безупречен е когато стрелката в манометъра на главата на пожарогасителя сочи зелената му част.
Задействането става по елементарен начин- издърпва се защитния шпленд, насочвате към основата на пламъка и натискате ръкохватката, с цел да задействате пожарогасителя. Не би трябвало да забравяме, че от пламналия огън, пожар може да се развие единствено за броени секунди.

При пожар в двигателен отсек, запомнете:

В никакъв случай не отваряйте внезапно капака на автомобила, тъй като притока на О2 ще подкрепи разпалването на пожара. Капакът би трябвало да бъде отворен постепенно и деликатно, като е добре да ползвате парче плат като парцал, с цел да го хванете, ако е загрят.

Желанието за икономии, постоянно е причина на автомобила да бъде сложена газова уредба. В този случай при опция е добре да спрете подаването на газ.

Преди да започнете гасенето позвънете на тел 112. Това може да го направи и спътника ви или някой минаващ на близо.
От изключителна значимост е вярното подаване на мястото, на което се намирате.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР