За съжаление от 2019 г. насам виждаме едно връщане към

...
За съжаление от 2019 г. насам виждаме едно връщане към
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: РСМ не се държи като кандидат за ЕС

" За страдание от 2019 година насам виждаме едно връщане към общоприетоо пропагандно политическо държание там, което припомня за началото на 90-те години. В прочут смисъл даже за втората половина на 1940-те години, когато България беше оповестена за зложелател на комунистическа Югославия и на новосъздадената Република Северна Македония (РСМ) като федерална единица на комунистическа Югославия ". Това сподели проф. Ангел Димитров, който е някогашен дипломат в Скопие и съпредседател от българска на Съвместната комисия по историческите въпроси с РСМ, в предаването " Брюксел 1 " на телевизия Bulgaria ON AIR. Позицията му е във връзка офанзивите против клубовете на македонските българи и освиркването на българския химн по време на мача с България.

" Аргументите, които в този момент виждаме до каква степен са законни или не сдруженията на българите в РСМ стартират да припомнят поразително за духа на Закона за македонска национална чест, който е основан по сръбски пример след 1944 година. Целият дух на тези пояснения - какво ги кара да считат, че има дискриминация към македонската страна и нация, е неуместен. Абсурдно е това, че се не разрешава на една група жители на тази страна да имат друго национално възприятие, да имат друга еднаквост, без значение че тази еднаквост те могат да я потвърдят и потвърдят исторически. Това е неуместно и напълно в духа на Закона за македонската национална чест от предишното. А това, че били наранени възприятията на Сдружението на борците-антифашисти демонстрира, че тези хора не са напуснали пропагандната територия от времето на Втората международна война, когато се е създавала югославската страна. Това е парадоксално, " сподели проф. Димитров.

По думите му е неуместен и фактът, че се не разрешава на една група хора - жители на личната страна, да имат друга национална еднаквост и усеща, без значение че тази еднаквост те могат да потвърдят и потвърдят исторически.

“Учуден съм от един необикновен абсурд: Ако името на Иван Михайлов се счита за незаконно и обиждащо националните усеща, тогава би следвало да забранят и партията Вътрешна македонска революционна организация, тъй като Иван Михайлов е началник на тази партия. След 1944 г доста българи бяха гонени и физически отстранени под знака " ВМРО-михайловисти " ; тъй че има двоен абсурд: когато държавните органи не могат да създадат разграничение сред организацията и нейният началник, от една страна; и назад - когато самата организация спекулира с това име, употребявайки го напълно правомерно съгласно тях, само че в това време изповядва напълно друга идеология и политически планове, счита още проф. Димитров.

Той напомни случая със Сдружението “Радко ”, което през 2000 година беше публично записано, беше му отнета регистрация, само че след това интернационалните институции години по-късно оповестиха решението за погрешно. Резултатът е че Сдружението престана да съществува.

" Непрекъснато се лепят етикети, които са научно несъстоятелни, като “фашисти ” например Остава в този момент да разгласят и Цар Фердинанд за фашист. Абсурдите се натрупат един след различен ”, разяснява историкът.

" Имената на тези сдружения са избор на хората, които ги основават. Българската страна няма нищо общо с това. Всички органи в РСМ го знаят доста добре, само че пропагандната линия е да се намесва българската страна, с цел да се твърди, че там - в РСМ, няма независимо мислене, че тези хора не взимат своите решения, подтикнати от своето достолепие, а че им се втълпяване нещо надали не користно. Но видях, че има реакция от 10 български сдружения, които желаят да имат естествен и изцяло закономерен живот в РСМ. Те към този момент реагират като едни съвременни модерни жители с чувство за правата си и като европейски жители, " разяснява историкът в диалог с Милена Милотинова.

На фона на войната в Украйна виждаме по какъв начин Европейски Съюз окуражи Западните Балкани, само че в това време им подсети рекомендациите, които РСМ би трябвало да извърши. Оттук нататък всичко зависи от участниците от двете страни. В момента изрично РСМ не се държи като претендент за член на Европейски Съюз. Самото увещание на Европейски Съюз към РСМ, - въпреки и с една фраза: че би трябвало да си съблюдават Договора за добросъседство с България, отваря необятно вратата към нашите възражения и към тази придирчивост, която би трябвало да бъде проявена към РСМ.

Зависи и от българската дипломация да припомня на европейските ни сътрудници, че нещата би трябвало да влязат в по-голяма дълбочина. Важното е, че когато се прави рекомендация, би трябвало да се загатват съответните аргументи за правенето на една такава рекомендация. Този отчет е единствено напомнянето какво би трябвало да се случва, сподели проф. Ангел Димитров.

И в изявлението на Борел беше очебийно, че би трябвало да се има поради и подтекста, в който се " припомня ": на фона на войната в Украйна.

Неслучайно бяха отправени доста ясни предизвестия и към Сърбия, че тя би трябвало да хармонизира външната си политика с условията на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР