За проблем с качеството на сигнализираха от болници в страната,

...
За проблем с качеството на сигнализираха от болници в страната,
Коментари Харесай

Болници сигнализират за неточни антигенни тестове

За проблем с качеството на алармираха от лечебни заведения в страната, оповестява Българска национална телевизия. Те се дават гратис на лечебните заведения от РЗИ и са закупени от Министерството на здравеопазването. Уточнява се, че не става дума за всички антигенни проби, закупени от здравното министерство, а за избрани производители или партиди.
Това са проби, на които лечебните заведения разчитат, с цел да предотвратят заразяване на останалите си пациенти. В избрани случаи медиците откриват извънредно висок % на неточност - да вземем за пример над 30% подправено негативни резултати, като е обикновено да е в пъти по-малко.
 Марияна Николова: Антигенните проби са опция за туризма Марияна Николова: Антигенните проби са опция за туризма
Дали ще бъда с качулка, или не зависи от времето, само че аз вървя по местата за настаняване и изхранване като скришен клиент. Мога да ви уверя,...
Оказва се, че да се получи документ за качество и сензитивност на теста, не е толкоз мъчно - това ни описаха вносители на проби. Процедурата е облекчена поради пандемията. Близо милион и половина антигенни проби е закупило министерството. Предимно от производители от Китай и Корея.
Пример за проблематични проби е онкологичната болница в Русе. Там всеки пациент се изследва с антигенен тест преди да постъпи за лекуване, с цел да не болести други онкоболни. От декември медиците употребяват тестванията на здравното министерство и виждат проблем. " Просто отчитането е по-трудно. Индикаторната лента потегля да се позитивира от двете страни и по средата остава бледа. Лакмусовата хартия се оцветява в спомагателни тонове, не знам дали е от буфера в кита или от самата хартия ", споделя Гюнай Мутафов, старши лаборант в Комплексен онкологичен център - Русе.
След инспекция с PCR тест се оказва, че неверните резултати са близо 50%. " По брошура всичките са над 95 % точни. Това ни кара да мислим, че не са доусъвършенствани тези проби, които ги раздават ", добави Гюнай Мутафов. Многопрофилната болница " Свети Пантелеймон " в Плевен. Получават от РЗИ 1300 опаковки с бързи антигенни проби.
" Ние ги държим в кутиите, просто не желаем да разчитаме на тях и на тяхната меродавност. Много подправено негативни резултати. Представете си в една клиника по ортопедия с 20-30 оперирани пациенти и един позитивен какво би могло да се случи ", сподели доктор Елиза Георгиева - шеф на болница " Свети Пантелеймон " в Плевен. За проблем с партиди от закупените проби удостовери и държавният здравен контрольор. " Имахме такава информация от ВМА, несъмнено незабавно тази партида се стопира от приложимост, връща се на компанията, с цел да бъде сменена. Тестовете не са с еднообразно качество, това е ясно на всички ", съобщи доцент Ангел Кунчев.
 Преподавателите и личния състав в университетите ще бъдат тествани за ковид Преподавателите и личния състав в университетите ще бъдат тествани за ковид
Преподавателите и непедагогическият личен състав в университетите ще бъдат тествани за ковид. Това увещание получиха представители на...
За да обезпечи лечебните заведения и ДКЦ-тата, здравното министерство е закупило антигенни проби от 13 производителя, главно от Китай и Корея. В момента пазарът е залят от проби. Критерий за избора на министерството е процентът на сензитивност, на специфика и маркировката за сходство с евростандартите. " Има производители, които дават висока сензитивност и специфика, дават всевъзможни документи, само че не се удостоверяват ", съобщи доктор Благовеста Пенчева - медицински шеф на лаборатория. " Практически няма прецизен надзор и не е мъчно да се получи по този начин наречената съдебна експертиза маркировка, за който и да е диагностик кит за коронавирус ", сподели Александър Дечев - представител на компания вносител. Към момента мъчно може да се откри тест с заявена сензитивност под 90%.
Друг е въпросът каква е действителната сензитивност на тестванията. Над 20% от закупените от здравното министерство проби са от китайския производител, който са се отказали да употребяват от плевенската болница. " В професионалните групи мнението за тези проби е много отрицателно и сътрудниците не разчитат на тях ", сподели доктор Елиза Георгиева. В Гърция да вземем за пример съгласно Дечев има прецизни условия при избор на производител. " Тестовете да са в листата на утвърдени от СЗО, за тях да има изявления в реномирани с медицински журнали, както и някои други критерии, по които изрично не могат да бъдат позволени проби, които да са със подозрително качество ", съобщи Александър Дечев - представител на компания вносител. От здравното министерство не разясниха за какво са предпочели точно тези производители. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР