За приготвянето на телешки и свински джолан се изискват определени

...
За приготвянето на телешки и свински джолан се изискват определени
Коментари Харесай

Кулинарни тайни при готвенето на джолан

За приготвянето на телешки и свински джолан се изискват избрани тънкости, с цел да стане ароматно, вкусно и неустоимо.

Крехкото и добре приготвено месо единствено се отделя от кокала. Това можете да постигнете елементарно при приготвянето на джолана на фурна. Това ядене е представител на бавната кухня, само че знаете какво споделят – „ нещата, които стават постепенно, са най-хубавите ”. Положителна линия на тази рецепта е, че даже да пропуснете някои от продуктите, това е изцяло възможно, като в последна сметка отново ще се получи нещо отлично. Ето и рецептата:

Свински/телешки джолан

 Джолан

Необходими артикули:

Свински/телешки джолан с кокала (по един джолан на двама души), картофи, моркови, сол, черен пипер, мащерка, бахар, чаша бяло вино, 1 с.л. пчелен мед, 1 с.л. горчица

Начин на подготвяне:

Пчелният мед е тайната съставна част на рецептата, без който усетът в никакъв случай не би бил същият. Той се смесва с горчицата и бялото вино. Разбъркват се, до момента в който се получи хомогенна маса. Месото се посолява добре и се подправя с черен пипер – на усет. Слага се в течността, като от горната страна се поръсва с листенцата от няколко стръка мащерка и три-четири зърна бахар.

Джоланите се поставят в торбичка, най-добре се цип от горната страна. Заливат се с марината и се затварят добре, като въздуха се изкарва добре авансово. Може да се употребява и апарат за вакуумиране. Готовите части се оставят за към шест часа в хладилника, с цел да се мариноват.

Когато е готово, месото се вади от хладилника и от торбичките, и се слага в керамичен съд или огромен гювеч с похлупак – с каквото разполагате. Сипва му се останалата марината, както и няколко цели, обелени скилидки чесън. Тавата се покрива с домакинска хартия и след това с алуминиево фолио. Ако съдът е с похлупак – просто го сложете. Фурната би трябвало да се загрее авансово на 150 С.

 Свинско

Когато е загряла, се понижа на 140 С и в нея се слага ястието за печене. Процеса трае най-малко часа и половина. Ще познаете, че е готово, когато месото стартира елементарно да се отделя от кокала. По време на печенето, месото се обръща, с цел да застане със сочната си половина (която е била отдолу) нагоре.

Тогава се прибавят едро нарязаните картофи, дружно с морковите. Печете още половин час, до момента в който са подготвени зеленчуците. Фурната се отваря понякога, като месото и зеленчуците се поливат със сока от дъното на тавата.

Тайната на положителният джолан е в марината. Оттам нататък процесът на подготвяне е доста елементарен и прелестен. Ако не харесвате комбинацията на мед с горчица да вземем за пример, можете да мариновате месото единствено във виното с подправките. Просто пробвайте. Джолана е прелестна манджа за семейство и другари.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР