За пръв път от години спокойствието доминираше през повечето търговски

...
За пръв път от години спокойствието доминираше през повечето търговски
Коментари Харесай

Банковите акции позагубиха блясъка си

За пръв път от години спокойствието доминираше през множеството търговски дни на октомври на "БФБ-София ". Сключваха се по-малко покупко-продажби, броят на изтъргуваните бумаги спадна, а и оборотът е повече от непретенциозен. Тази обстановка изтри облагите и наложи промени в борсовата тактичност на спекулантите. Някои от тях даже потърсиха и други благоприятни условия за инвестиции.

За шести следващ месец главният борсов показател SOFIX продължава да се спуска надолу. Няма по какъв начин да е по-различно, откакто дванадесет от включените в изчисляването му петнадесет най-ликвидни сдружения са губещи през октомври. През десетия месец лакмусът на "БФБ-София " изгуби още 4.42% от цената си - до 596.81 пункта. И другите три показателя на борсата (BGBX 40, BG TR30 и BGREIT) са се намалили.
Фондовият пазар у нас аргументи много главоболия на пазарните участници. Всеки от тях страда от ниската ликвидност, само че към момента се въздържат от прибързани дейности. Очакваните тримесечни счетоводни доклади към момента поддържат очакванията за облаги в края на годината.

Инвеститорите в банкови акции посрещнаха със смесени усеща протичащото се с книжата на другите обществени сдружения. На този декор алената вълна повлече и кредитните институции, които до момента стояха добре на "БФБ-София " и бяха самобитен оазис за акционерите си. Повечето избраха да задържат дяловете, които имат, въпреки че през октомври отчетохме спускания по ценовата стълбица. Губейки стойност, котировките на книжата на тези сдружения останаха под тези от септември.

По-ниските цени на банковите акции разумно издърпа надолу пазарната капитализация и на четирите обществени банки. Най-осезаемо усетиха това Централна кооперативна банка, която загуби към 20 млн. лева от оценката си, и Първа капиталова банка, която към този момент коства под 400 млн. лв..

В извършените двадесет и три борсови дни на октомври вложителите изтъргуваха общо 653 927 банкови акции при 628 810 през септември. Причината за по-добрия резултат се дължи на няколкото трансферирани по-големи пакети от тези бумаги.

Акциите на

Централна кооперативна банка

поевтиняват и през октомври, следвайки наклонността от предишния месец. А това ги отдалечава от основните за тях 2 лева за един брой. Търговията през октомври смъкна двете гранични котировки до по-ниско равновесно равнище в съпоставяне със септември.

Всичко стартира още в първата борсова сесия, когато акциите на трезора регистрираха най-високата си стойност от 1.7418 лева за един брой. През септември обаче бяха нужни 1.887 лева, с цел да може някой да си купи от тях. Оказа се обаче, че оптимизмът към книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ) през десетия месец бе дотук, а търговията натисна цените им още надолу.

Мечите настроения повлияха на акциите на кредитната институция. А един път попаднали под прицела на продавачите, цените на сдружението се спускаха с лекост по ценовата стълбица през стойностите 1.7, 1.6 лева за дял... И по този начин до последната борсова сесия на октомври, когато цените опряха в месечното си дъно - от 1.5428 лева за един брой. Това пък е най-ниската котировка за акциите на банката от групата "Химимпорт " през тази година.

А защото тази цена е с 34 стотинки под тази от деветия месец, пазарната капитализация на банката на "Химимпорт " загуби съвсем 20 млн. лева от цената си. В края на октомври тя към този момент е 174.574 млн. лв..

Непостоянството в цените накара някои от вложителите да разпродават книжата на Централна кооперативна банка. Прехвърлянето на по-големи пакети подреди акциите й още веднъж измежду най-ликвидните. А резултатът от това е, че 597 367 броя смениха притежателя си. След покупко-продажбите през септември общо 791 979 дяла прелетяха сред портфейлите на борсовите играчи.

Книжата на

Първа капиталова банка

позагубиха от блясъка си през октомври спрямо регистрираното през септември. Акциите й се търгуваха за шести месец надалеч под основното равнище от 5 лева за един брой, само че и при ниска ликвидност. И ведрото начало в първата борсова седмица с най-високата цена - 3.8579 лева за дял, бе последвано от загуба на стойност. През септември пазарните участници трябваше да извадят по 4.0145 лева, с цел да прибавят бумаги на Първа капиталова банка (ПИБ) в портфейла си. Но по-късно стартира лъкатушенето по нервите на всички. Очакванията за покачване на цените не се оправдаха и прекатурнаха всички проекти на вложителите във връзка с тези бумаги. Нервността проби ценовите настройки. Оживлението търпя малко и котировките се гмурнаха надолу. Тъй като нямаше вести, които да задържат интереса, книжата на ПИБ паднаха до най-ниската си месечна цена - 3.4736 лева за един брой. Тя обаче е с 42 стотинки под тази от септември.

В последна сметка обрисувалите се две гранични цени се смъкнаха до ново равновесно равнище, което е най-ниското през 2018-а. Повишението на цените в последната борсова сесия не промени доста настроението на вложителите в акции на Първа капиталова банка. А защото цената от 3.50 лева е с 49 стотинки под тази от края на септември, то и оценката на банката се сви. Така пазарната й капитализация към този момент е в размер на 385 млн. лева при 427.9 млн. за септември.

Смесени усеща провокират счетоводните данни на Първа капиталова банка за деветте месеца на годината. Печалбата й пораства до 62.16 млн. лева, позитивният резултат се поддържа от покачването в чистия лихвен приход - разликата сред приходите и разноските за лихви. Но, от другата страна на уравнението е отрицателната наклонността на спад на чистия приход от такси и комисиони и от други оперативни доходи.

От началото на годината акциите на ПИБ са изгубили 41.88% от цената си. И ще трябват доста старания, с цел да се върнат усмивките върху лицата на акционерите.

Акциите на

Българо-американска кредитна банка

поевтиняват за следващ месец, като освен това се отдалечават и от границата от 6 лева за един брой. А и регистрираните двадесет и две борсови сесии, в които нямаше сделки на акции на Българо-американска кредитна банка (БАКБ), ясно демонстрират настроенията на пазарните участници.

При неналичието на покупко-продажби в първите две седмици на октомври котировките изгубиха още 40 стотинки от цената си, а борсовите играчи си разменяха книжата на БАКБ против 5.50 лева за дял. И то единствено в един от борсовите дни на БФБ-София. А това пък върна най-високата и най-ниската цена на кредитната институция с дванадесет месеца обратно.

По този метод борсовите играчи оцениха БАКБ в края на октомври на 135.802 млн. лева, а пазарната капитализация на банката на Цветелина Бориславова изгуби 6.78% от цената. В дребното сделки бяха трансферирани единствено 50 от тези бумаги при 111 през деветия месец.

Добрите данни в счетоводния доклад на БАКБ за деветмесечието са знак, че може да се чака смяна в отношението на вложителите към нейните акции. Броят на клиентите и на осъществяваните от тях транзакции доста нарастват, което води и до увеличение на чистите доходи от такси и комисиони. Кредитният портфейл на БАКБ регистрира растеж като главен мотор е диверсифицирано кредитиране на МСП клиенти и физически лица. Привлечените средства нарастват и в двата сегмента: корпоративни депозити и влогове на жители и семейства. А чистата облага на БАКБ е с 66% по-висока на годишна база.

През октомври покупко-продажби с книжата на

ТЕКСИМБАНК

имаше единствено в два от борсовите дни, само че в познатите ни граници сред 2.77 и 2.80 лева за една акция. А регистрираните двадесет и една сесии без нито една изтъргувана акция на кредитната институция са показателни сами по себе си... Съответно единствено 300 бумаги си откриха нов притежател.

Цената в последния борсов ден е с три стотинки под тази, която вложителите са плащали, с цел да си набират тези бумаги през деветия месец. А това пък смъкна с още 1.07% и пазарната капитализация на банката. В края на октомври тя е в размер на 77.546 млн. лв..

Счетоводните доклади на обществените банки демонстрираха положителни финансови данни, които може да се преглеждат и като добра основа за атакуване на по-високи цени в оставащото време до края на 2018-а. Според някои от прогнозите акциите на тези сдружения резервират капацитета си за облаги, а и ниските котировки в този момент дават обещание такова едно развиване. Макар и без дял, книжата на обществените банки разрешават да се реализира рентабилност над тази на един депозит. Българите към момента мъчно се вземат решение да разместят парите си, които пазят на влог, само че пък съчетаването с пакет от банкови акции - при атрактивните цени през днешния ден, могат да донесат спомагателни доходи от фондовата борса. Това е една опция, върху която към този момент се замислят значително от притежателите на депозити.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР