За подобряване на качеството на въздуха и намаляване на фините

...
За подобряване на качеството на въздуха и намаляване на фините
Коментари Харесай

500 филтри са поставени на комини в два столични района тази година

За възстановяване на качеството на въздуха и понижаване на фините прахови частици Столичната община извършва разнообразни ограничения и една от всички е доставка и монтаж на електростатични филтри на комините на семейства, напомни кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на инсталираните филтри за комини в кв. „ Красна поляна “.

До момента тази година общината е сложила над 500 филтъра на частни здания, а през 2021 година ще бъдат сложени още 500.

Досега филтрите са поставяни в двата региона, в които има проблем със замърсяването с фини прахови частици - "Красна поляна " и "Слатина ". Едно от трайните решения на казуса е подмяната на отоплителните съоръжения, защото и съгласно последните изследвания през зимата максимален източник на замърсяване е битовото отопление на дърва и въглища.

Затова е в ход и стратегия за безвъзмездна замяна на печките на дърва и въглища с по-екологично отопление. Започна монтирането на първите от 140 печки с екологично отопление по стратегия „ Life “ на Европейска комисия. Уредите се инсталират в регионите "Панчарево ", "Нови Искър " и "Искър ".

"Стартираме и процедурите по огромния план по Оперативна програма „ Околна среда “ за замяна на старите уреди на още 9500 семейства ", уточни още Фандъкова.

Постепенно понижава броят на дните с замърсен въздух, само че към момента остава висок. За декември - до през днешния ден данните демонстрират по-малко дни с превишения на нормите по отношение на декември 2019 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР