За по-високия енергиен клас сгради въвеждаме 15% съфинансиране. Смятам, че

...
За по-високия енергиен клас сгради въвеждаме 15% съфинансиране. Смятам, че
Коментари Харесай

Искаш да санираш? 15% самоучастие

За по-високия енергиен клас здания вкарваме 15% съфинансиране. Смятам, че по този метод ползата на хората към присъединяване в процеса по саниране ще скочи и ще могат да бъдат спестени част от средствата “. Това заяви служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов по време на онлайн кръгла по отношение на финалната версия на Националния проект за възобновяване и резистентност, предава Монитор.

Пеканов разясни, че бюджетът по програмата за ВЕИ по покриви на жилищните здания е повишен 7 пъти. Той напомни, че в новата версия на Плана за възобновяване и резистентност е изчислено, че помощта от 12,6 милиарда лв. ще задвижи спомагателни 8 милиарда лв. частни вложения през идващите 7 години.

В ревизираната версия имаме още 57 плана като 11 са изцяло нови. Реформите наброяват 43, седем от които също не са предлагани досега.  

" В нашия проект имаше незадоволително упоритост в областта на енергетиката, по тази причина се веселя, че успяхме да надградим с 3 нови плана - търгове за създаване на възобновими енергийни източници и съхраняващи потенциали към тях. ", разяснява вицепремиерът. Таванът за финансиране на плановете пък е нараснал двойно.

Вицепремиерът бе безапелационен, че би трябвало да се обърне по-сериозно внимание на усилването на кръговата стопанска система като част от Програмата за икономическа промяна на страната.  " Много постоянно се приказва за енергийната, само че не и за материалната успеваемост. Именно тук мога да кажа, че в Плана тя е застъпена със 117 млн. лв.. Това са безплатна помощ и 50% самоучастие, които се надграждат с финансов инструмент ", разясни той. 

“Опитахме да понижим и ресурсите, отиващи към столицата, защото не би трябвало да използваме европейските пари за градове, които по този начин или другояче се развиват добре ", добави Пеканов, който счита, че средствата би трябвало да бъдат вложени в по-малките обитаеми места. 

В Плана е заложена и промяната - Scale up България, която да подкрепя друг вид промени в Търговския закон,така че най-иновативните компании да имат задоволително положителни условия за развиване у нас, в сравнение с в други страни.  Европейските институции одобряват добре измененията ни в Плана за възобновяване и резистентност, само че въпреки всичко те би трябвало да имат гаранция, че за него ще се застъпи и идващото регулярно държавно управление. Политическите партии, които влязат в Народното събрание, ще имат сложната задача да решат проблеми като ориста на въглищните райони и върховенството на закона, сподели още Пеканов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР