За по-малко от ден една нова социална платформа събра над

...
За по-малко от ден една нова социална платформа събра над
Коментари Харесай

Убиецът на Туитър. Какво знаем за новата платформа на Мета - Тредс

За по-малко от ден една нова обществена платформа събра над 30 милиона консуматори. И то без да е налична за близо 500-те милиона жители на Европейски Съюз поради строги регулации. Някои към този момент я назовават " Убиецът на Туитър ". Какво би трябвало да знаем за приложението Тредс, благосъстоятелност на " Мета "?

За него се приказва от дълго време, само че до момента никой не знаеше по какъв начин ще наподобява. В сряда вечерта новото приложение Тредс (Threads) - благосъстоятелност на компанията " Мета ", която има обществените мрежи Facebook и Инстаграм , стана налично в над 100 страни . Само ден след стартирането си в него към този момент има над 30 милиона регистрирани консуматори. Някои към този момент назовават новата платформа “Убиецът на Туитър ”.

Това евентуално си е помислил и притежателят на Туитър Илон Мъск, който заплаши да съди Мета. Той упреква компанията, че е наела негови някогашни чиновници, които " са имали и не престават да имат достъп до комерсиалните секрети на Туитър ".

Новата платформа Тредс към този момент не е налична в 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) - който със своите близо 500 млн. поданици е трети в света по брой на популацията. Причината е в строгите регулации на съюза за отбрана на персоналните данни и на потребителите. Все още не е ясно по кое време европейците ще могат да употребяват Тредс на територията на общността.

Въпреки това новата обществена мрежа има упоритостта да е първият сполучлив съперник на Туитър. Тредс доста прилича приложението с птичката за лого като функционалности и интерфейс, а предизвестената му поява обтегна връзките сред притежателя на Мета Марк Зукърбърг и притежателя на Туитър - Илон Мъск . Само преди две седмици по отношение на новата платформа милиардерите започнаха да си разменят закани в " старите " си обществени мрежи.

През последните месеци доста софтуерни компании се пробваха да се възползват от разтърсванията в Туитър след от Илон Мъск предходната година, което докара до редица Тредс наподобява ма и преимущество на старта пред останалите съперници - голямата потребителска база на Инстаграм , както и финансовите запаси на Мета.
Как работи Тредс
Тредс е приложение, в което хората могат да водят обществени полемики между тях в действително време. То е тясно обвързвано с друга платформа на Мета. Регистрацията в Тредс е допустима единствено посредством профил в Инстаграм, като името на профила остава същото и към този момент не може да се сменя.

Освен това потребителите могат автоматизирано да последват всички сметки, които следват и в Инстаграм, когато се причислят към новата платформа. Така, от една страна, Тредс спомага за популяризирането на Инстаграм, а от друга, автоматизираното прибавяне на почитатели и лесната регистрация вършат разрастването му по-бързо и елементарно.

Публикациите в платформата би трябвало да са с дължина до 500 знака - т.е. малко по-дълги от разрешените в Туитър, могат да се включват изображения, gif файлове и видеоклипове с дължина до пет минути. Постовете могат да се споделят и да се дава отговор на тях. По всичко това новата обществена мрежа значително прилича Туитър.

Това не е първият случай, в който Facebook имитира други приложения. След като да вземем за пример обществената мрежа Снапчат доби известност, Facebook интегрира алтернатива за издание на 24-часови истории и в своята платформа, въпреки и несполучливо. През 2020 година пък по сходство на Тик Ток в Инстаграм се появиха късите видеа.

Тредс въпреки всичко има и някои разлики. Към момента платформата не поддържа изпращането на персонални известия - функционалност, която Туитър предлага. Освен това потребителите имат малко по-голям надзор върху аудиторията, която може да вижда изявленията им.

За разлика от Туитър, Тредс няма функционалност за хаштагове - думи, предхождани от признака #, които се трансформират в етикет за всички постове по дадена тематика. Също по този начин изявленията в Тредс не могат да бъдат редактирани, откакто са към този момент оповестени.

Засега рецензиите към новата платформа са ориентирани главно към обстоятелството, че потребителите виждат освен изявленията, на профилите, които следват, а и такива, препоръчани от логаритъма на Тредс. Подобна е обстановката и в Инстаграм.
Защо няма Тредс в Европейски Съюз
Макар приложението на " Мета " към този момент да е налично в над 100 страни , към този момент жителите на Европейски Съюз нямат достъп до него. Причината е влезлият в действие през ноември 2022 година Законодателен акт за цифровите услуги .

Той контролира метода, по който огромните онлайн платформи действат, като обезпечава по-добра отбрана за онлайн потребителите и по-голяма бистрота за платформите.

Очаква се Актът да стартира да действа изцяло от февруари 2024 г . В момента Европейската комисия разисква регламентите с фирмите и се чака да даде повече насоки през септември. Засега обаче не е ясно по кое време ще бъде решен този въпрос. Не е ясно и по кое време Тредс ще стане налично на европейския пазар.

Европейски Съюз държи и на строгата отбрана на персоналните данни и сигурността на потребителите в онлайн среда. Така и преимуществото на Тредс за набиране на нови почитатели - свързаността с Инстаграм, се оказва една от спънките за появяването му на територията на съюза. Причината е, че европейската регулация не разрешава обмена на потребителски персонални данни сред разнообразни платформи.
Търси се заместител на Туитър
Милиардерът Илон Мъск закупи Туитър през октомври предходната година. Оттогава той направи редица промени, които накараха потребителите на обществената мрежа да търсят други възможности на платформата.

През февруари Туитър вкара заплащане за верификация (синя значка) на профилите. Дотогава тя се даваше единствено на одобрени, известни лица и организации след инспекция на тяхната идентичност.

През март Туитър стартира да отстранява сините значки на звездите, които не са си заплатили за услугата. Някои медии като американския Ню Йорк Таймс намерено се оповестиха против измененията.

Преди седмица Мъск заяви и за друга спорна смяна. Тя лимитира броя на изявленията, които потребителите могат да прочетат за един ден. Непотвърдените сметки (без значка) към този момент ще могат да четат до 1000 изявления дневно. За новите непотвърдени сметки броят ще бъде до 500 .

Недоволството от тези и други промени даде мотив на редица софтуерни компании да се опитат да заемат мястото на Туитър. Сред тях са Mastodon , Hive Social и BlueSky , основано от създателя на Туитър - Джак Дорси . Нито една от тях обаче не съумя да се показа като отговарящ съперник на Туитър. Причината е към момента ниският им брой консуматори.

Приложението на " Мета " има опция да се оправи с този проблем поради директното и елементарно прекачване на профили от Инстаграм. Само за 4 часа след стартирането му в него се записаха 5 милиона души . 3 часа по-късно този брой се беше удвоил, заяви Ройтерс.
Мъск против Зукърбърг
През последните седмици Илън Мъск и Марк Зукърбърг водят интензивна задочна връзка през обществените мрежи. Още при появяването на информация, че " Мета " може да създава приложение сходно на Туитър, Мъск се пошегува в платформата по адрес за Зукърбърг:

“Готов съм за дуел в клетка, в случай че той е, хаха ”.

Впоследствие притежателят на " Мета " качи скрийншот на това известие с думите " Изпрати ми мястото ”.

Относно метода на работа на платформата Зукърбърг сподели, че това, на което ще се акцентира, е поддържането на " отзивчива " среда. По-късно Мъск му отговори в Туитър:

“Много по-добре е да бъдеш нападнат от непознати в Туитър, в сравнение с да се отдадеш на подправеното благополучие в Инстаграм, където всичко неприятно се потулва. "

След окончателното издание на приложението в сряда на въпрос дали то ще бъде " по-голямо от Туитър ", Зукърбърг написа: " Ще отнеме известно време, само че мисля, че би трябвало да има приложение, в което могат да се водят обществени полемики с над 1 милиард консуматори.

" Туитър имаше опция да направи това, само че не го направи. Надявам се, че ние ще успеем ", сподели Зукърбърг в новата си платформа.

В четвъртък вечерта американската телевизия заяви, че Туитър заплашва " Мета " със съд поради появяването на Тредс в писмо, изпратено от юристите на платформата на Илон Мъск до компанията на Зукърбърг.

Едно от обвиняванията е в систематично, съзнателно и нелегално заграбване на търговски секрети и друга интелектуална благосъстоятелност на Туитър. Според медията това е първият явен сигнал, че Туитър припознава новото приложение като конкурентна опасност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР