За първите девет месеца на 2021-а година българският износ не

...
За първите девет месеца на 2021-а година българският износ не
Коментари Харесай

Износът на България достигна 50 милиарда лева

За първите девет месеца на 2021-а година българският експорт не стопира да пораства, като до септември в това число възлиза на 49,5 милиарда лв.. Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) и на Българска народна банка.

По време на семинар на задграничния дипломатически корпус в България на тематика " Българска стопанска система, търговия и туризъм ", проведен от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, министърът на стопанската система Даниела Везиева разяснява информацията по този начин:

" Износът е с над 23 на 100 повече по отношение на предходната година, когато равнищата бяха доста по-ниски поради пандемията. Постигнатото от българските експортно насочени компании обаче е по-добро и спрямо предпандемичната 2019-а, което е доказателство за последователното възобновяване на стопанската система ".
 Втори сме по експорт на пшеница в Европейски Съюз - след Румъния и преди Франция
Втори сме по експорт на пшеница в Европейски Съюз - след Румъния и преди Франция

За първите 2 месеца на сезона България е експортирала 806 хиляди тона

По думите на икономическия министър единствено за месец септември тази година общият експорт на артикули възлиза на над 6 милиарда лв. и нараства с близо 26% по отношение на същия месец на предходната година.

Везиева акцентира, че българската стопанска система е експортно насочена и мощно отворена, като търговията е нейна основна част, която обезпечава напредък и основава работни места.

" Насърчаваме и се стремим да притеглим от ден на ден вложения в нововъведенията и високите технологии, които да носят висока добавена стойност, както и да подкрепяме експортно насочени компании ", разяснява още министърът на стопанската система.

Пред представителите на задграничния дипломатически корпус, Везиева съобщи, че Европейски Съюз е водещ външнотърговски и капиталов сътрудник на България, като над 50% от търговията на България е със страните от Евросъюза. Развитието на връзките на страната ни с сътрудниците от трети страни обаче също са от извънредно значение за външноикономическата ни политика.
 ИТ промишлеността у нас чака 20% растеж за годината
ИТ промишлеността у нас чака 20% растеж за годината

Доброслав Димитров, ръководител на Българската асоциация на софтуерните пред Money.bg

По думите на служебния министър България се намира на доста значим кръстопът сред Европа и Азия и след 10 години би трябвало да се е трансформирала в страна, в която кръговата стопанска система към този момент е реалност и в която зеленият преход е съвсем завършен.

" Стремим се да превърнем България в страна, където дребният и междинен бизнес в действителност е гръбнакът на икономическото ни развиване ", безапелационна е Даниела Везиева.

Тя акцентира още, че страната ни има капацитет да притегля вложения и да дава удобни благоприятни условия за действия в редица области като осведомителни и информационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, селско стопанство, хранително-вкусова индустрия и туризъм.

Част от целите на служебния кабинет, заложени в Плана за възобновяване и резистентност, са свързани с това капацитетът на развития IT бранш у нас да прелее във високите технологии и в останалите промишлености.
 Може ли Планът за възобновяване в действителност да ускори растежа на стопанската система?
Може ли Планът за възобновяване в действителност да ускори растежа на стопанската система?

Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите, в предаването Money.bg
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР