За първи път учените може би успяха да засекат това,

...
За първи път учените може би успяха да засекат това,
Коментари Харесай

Учените засякоха атомите на паметта за първи път

За първи път учените може би съумяха да засекат това, кеото те считат, че може да бъдат изграждащите “атоми ” на паметта. Това са невроните, които обработват информацията, която е обвързвана с къде се намираме и къде сме пътували преди.

Чрез осветяването на тези “атоми на паметта ” за първи път в мозъците на мишки, учените се надяват, че ще може да научим повече за методите, по които спомените се образуват в нашите мозъци, споделят учените, провели проучването.

Екип от института Средиземноморска Невробиология във Франция направи откритието откакто добави флуоресциращ протеин към невроните на 4 мишки. Този характерен протеин се осветява, когато калциеви йони нахлуят в клетката – сигурен знак, че невронът се включва интензивно.

Когато мишките са бягали по пътечка, невроните се осветили и се задействали в пореден ред, което допуска, че те са “записвали ” информацията за това какъв брой надалеч са бягали мишките.

Когато мишките си почивали, същите неврони се осветили, само че по-бързо, и дружно с неврони, които се задействали в обособени “блокове ”, които наподобява били свързани с разнообразни елементи от бягането по пътечката.

“Ние успяхме да забележим самостоятелните изграждащи блокчета на паметта, ” споделя водещият академик на проучването Роза Косар.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР