За първи път през 2021 г. вятърната и слънчевата енергия

...
За първи път през 2021 г. вятърната и слънчевата енергия
Коментари Харесай

Вятърната и слънчева енергия с 10% дял от електричеството през 2021 г.

За първи път през 2021 година вятърната и слънчевата сила са генерирали 10% от електричеството в международен мащаб, сочи нов разбор.

Петдесет страни получават над една десета от електрическата енергия си от вятъра и слънцето, сочи ново изследване на мозъчния концерн в региона на климатичните промени Ember.

С възобновяване на стопанските системи от пандемията от COVID-19 през 2021 година търсенето на енергийни артикули набъбна.

Търсенето на електричество отчиташе рекордни темпове. Това докара до скок в генерираната от въглища електрическа енергия, която нараства с най-бързи темпове от 1985 година

Проучването демонстрира, че повишаването на нуждата от електричество през предходната година е било еквивалентно на прибавянето на страна с размерите на Индия към електрическата мрежа.

Слънцето, вятърът и други чисти източници са генерирали 38% от електричеството в международен мащаб през 2021 година За първи път делът на електрическата енергия от вятърни турбини и слънчеви панели е 10%.

Делът на електрическата енергия, добивана от вятъра и слънцето, се е удвоил, спрямо 2015 година, когато беше реализирано Парижкото съглашение за изменението на климата.

Най-бърз преход към вятърна и слънчева сила регистрират в Нидерландия, Австралия и Виетнам. И трите страни са трансферира една десета от потребностите си за електричество от изкопаемите горива към зелени източници в последните две години.

"Нидерландия е страховит образец за страна с по-северна широчина, която потвърждава, че не е значимо само къде грее слънцето, а също по този начин би трябвало да имаш вярната политическа среда, което е от огромно значение дали слънчевата сила ще се развива, " споделя пред BBC Хана Броудбент от Ember.

Виетнам също регистрира впечатляващ растеж, най-много във връзка с слънчевата сила, която нараства с над 300% единствено за година.

"В случая на Виетнам беше направена голяма стъпка във връзка с генерирането слънчева сила, като процесът беще подкрепят от преференциалните цени на държавното управление, което направи привлекателно за семействата и фирмите за комунални услуги потреблението на огромни количества слънчева сила, " споделя Дейв Джоунс от Ember.

Австралия е водач измежду водещите страни в международен мащаб по дял на слънчевата сила -12%. В същото време делът на слънчевата сила е едвам 1% в Африка и 2% в Близкия изток. Индия регистрира минимален растеж в каузи на слънчевата си сила на годишна база от 2016 година

През 2021 година делът на слънчевата сила в доста източноевропейски страни пък остава на същото равнище, както през 2015 година, като това важи за България, Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

"Това, на което станахме очевидци, беше голям растеж в генерираната слънчева сила през предходната година, който не посрещна повишеното търсене на електричество, само че пък докара до спад в генерирането на електрическа енергия благодарение на въглища и природен газ. "

Въпреки растежа и обстоятелството, че някои страни, като Дания, в този момент генерират над 50% от електричеството си от слънцето и вятъра, генерираната от въглища електрическа енергия също регистрира незабравим растеж през 2021 година

Голяма част от повишеното търсене на електричество през 2021 година беше посрещната от изкопаемите горива, като генерираната от въглища електрическа енергия се е нараснала с 9%, което е най-бързият ритъм на напредък от 1985 година

По-голяма част от растежа в потреблението на въглища е била в азиатските страни, включително Китай и Индия. В същото време повишаването на генерираната от природен газ електрическа енергия е било единствено 1%, което е знак, че повишените цени на газа са създали въглищата по-предпочитан източник за рандеман на електричество.

"Миналата година станахме очевидци на в действителност високи цени на природния газ и потреблението на въглища беше по-евтино, " споделя Дейв Джоунс. "Това, което виждаме в този момент, е, че цените на природния газ в Европа и огромна част от Азия са 10 пъти по-високи, спрямо преди година, до момента в който въглищата са три пъти по-скъпи “.

Той дефинира повишаването на цените на газа и въглищата като "двойна причина електрическите системи да изискват повече чиста електрическа енергия, тъй като стопанската система се промени фундаментално. "

Авторите на отчета споделят, че макар растежа на електрическа енергия, добита от въглища през 2021 година, огромни стопански системи, измежду които Съединени американски щати, Англия, Германия и Канада, се стремят към постигането на 100% чиста сила в идващите 15 години.

Този преход е подтикван от опасенията по отношение на ограничението на повишаването на световната температура с под 1.5 градуса по Целзий този век.

За да се случи това, учени настояват, че слънчевата и вятърната сила би трябвало да порастват с по към 20% всяка година до 2030 година

Авторите на разбора пък показват, че това към този момент е "изключително допустимо ".

Войната в Украйна може също по този начин да даде подтик на източници на електричество, които не зависят от вноса на съветски нефт и природен газ.

"Вятърната и слънчевата сила са тук и оферират решение за излизане от множеството рецесии, пред които е изправен светът, без значение дали става въпрос за климатична рецесия, или за зависимостта от изкопаеми горива, това може да бъде един в действителност преломен миг, " счита Хана Броудбент.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР