Доклад на Българската академия на науките за финансите сочи, че

...
Доклад на Българската академия на науките за финансите сочи, че
Коментари Харесай

Трябва ли държавата да управлява инфлацията?

Доклад на Българската академия на науките за финансите сочи, че има закъснение на инфлацията, само че и на икономическия напредък. Темата разясниха икономистът от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките Димитър Събев и създателят на Института за пазарна стопанска система Красен Станчев в „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.

Събев счита, че страната не би трябвало непосредствено да ръководи инфлацията. Той уточни, че при растеж на приходите има и растеж на цените.

Станчев сподели, че делът на вложенията в страната е доста невисок спрямо други години. Икономистът изясни, че изравняването на приходите е устойчиво и по-бързо от повишението на цените.

Гостите разясниха и приемането на еврото. Събев разясни, че в отчета на Българска академия на науките е упоменато, че няма по какъв начин валутата да бъде призната до края на 2025 година. Той изясни, че нивото на цените е един от неофициалните критерии. „ Никой няма да пусне в еврозоната страна, в която ценовото ниво е на 50% от това в другите страни “, счита специалистът. Той е на мнение, че приемането на еврото може да се случи през 2027 година

Станчев добави, че законодателните промени са значим миг, само че липсва прогрес по този индикатор.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР