За първи път България провежда избори в условия на пандемия.

...
За първи път България провежда избори в условия на пандемия.
Коментари Харесай

Настоящите министри продължават да вземат решения до избора на нов кабинет

За първи път България организира избори в условия на пандемия. Кой обаче ще взема здравните решенията до съставянето на нов кабинет - това обясни NOVA.

Една от първите задания на новото Народно заседание е да гласоподава оставката на кабинета. „ Правилото, което планува Конституцията е, че настоящето държавно управление ще подаде оставка пред бъдещия парламент”, споделя докторът по конституционно право Симона Велева.

„ Част от хората ще останат с убеждението, че надали не министрите си вземат чантите от кабинетите си и остават празно бюро”, показва Пламен Киров, който е някогашен парламентарен арбитър.

По Конституция крайна дата за работа на държавните управления у нас - няма. „ Макар и в оставка, те са пълновръстен Министерски съвет. Министрите и техните актове имат наложителна мощ по този начин, както са в мандат”, добавя Киров.

Мандатът на кабинета няма прецизен период „ от и до “, тъй като страната не може да остане без ръководство, показват юристите. „ Държавата може да остане без парламент за известно време – към два месеца, само че не може да остане без изпълнителна власт”, показва още той.

„ Не може да няма кой да ръководи кормилото на държавата”, разяснява Симона Велева.

Така, в условия на пандемия и през идващия месец здравните ограничения и решенията ще се подписват от отрасловия министър. „ Той продължава да извършва своите функционалности и заповедите му не престават да са със същата правна сила”, изяснява Велева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР