За огромно съжаление днес партийният конформизъм и политическото късогледство надделяха

...
За огромно съжаление днес партийният конформизъм и политическото късогледство надделяха
Коментари Харесай

ВМРО: Парламентът не прие предложения спасителен план за туризма

За голямо страдание през днешния ден партийният конформизъм и политическото късогледство надвиха в пленарната зала. Депутатите от ГЕРБ се въздържаха, а сякаш русофилски настроените депутати от Българска социалистическа партия гласоподаваха лицемерно и лишиха опцията на съветски туристи да посещават България.

За нас от Вътрешна македонска революционна организация днешното гласоподаване не кореспондира с отговорно в стопански и държавнически проект държание. Днес националните преставители лишиха хляба на стотици хиляди българи и обрехока един цялостен отрасъл на банкрут.

Ние обаче няма да се откажем и ще продължим да отстояваме нашите оферти в опит да помогнем на хората, потърпевши поради коронакризата. Между първо и второ четене ще настояваме за приемането на съответни ограничения, с цел да спасим прехраната и бизнеса на стотици хиляди фамилии.

Това се споделя в позиция на народните представители от Вътрешна македонска революционна организация след дебатите по Законопроекта за смяна на закона за задграничните жители в Р България, в който войводите внесоха текстове, които да облекчат издаването на визи и пребиваването на туристи от страни отвън Европейски Съюз.

Освен бързото онлайн произвеждане по издаване на визи, текстовете плануват и визи с 2-годишен период (но не повече от 360 дни престой за периода) за чужденци от страни отвън Европейски Съюз - притежатели на парцели у нас, които ги употребяват за туризъм.

Ние считаме, че с тези две ограничения, които предлагаме, ще помогнем на туристическия отрасъл да понижи загубите и да започва възобновяване си. Ще притеглим туристи, които са отвън териториите на Европейския съюз, като улесним достъпа им до предлаганите туристически услуги. Целта е с увеличение на туристическия поток от чужденци да се усилят приходите от пребиваването им в България, се споделя в претекстовете на войводите.

В пленарната зала заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и съпредседател на ПГ „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов отбрани текстовете по този начин:

Искаме да изправим с тези промени колапса на туристическия отрасъл вследствие рецесията, подбудена от ковид. Приеха се две наши оферти, желаеме и другите две – за ваучерите и за електронните визи.

България е в много неизгодно състояние, тъй като директните ни съперници имат по-опростени процедури, изобщо не може да се мерим и с Турция – която е отвън Европейски Съюз. Може да взаимстваме опита на нашите европейски съперници – взаимствали сме електронната виза – отдалечено кандидатстване от страна на екскурзианта и в петдневен период отговор от съответното консулство. Такава електронна виза да вземем за пример има в Кипър. Втората част на предлагането е обвързвана със притежателите на парцели – да дадем опция за дълготрайно престояване на тези притежатели на парцели у нас.

Не съм склонен с безконечното позоваване на разпоредбите на шенгенското пространство. Нека напомним, че без значение свободното напредване на хора е препятствано от коронакризата. Епидемията докара до това всяка страна сама да взема решение за достъпа до нейна територия.

Внесеният законопроект не опонира на европейски регламенти.

Искаме да улесним туристическия пазар. С приемането на предложенията ни ще подкрепим националната стопанска система.

В дебата се включи и организационният секретар на Вътрешна македонска революционна организация и секретар на ПГ „ Обединени патриоти “ Юлиан Ангелов в отговор на лицемерното държание на Българска социалистическа партия:

Странно е Българска социалистическа партия да се отхвърля от това съветски жители да посещават с удобства България. Правите се на русофили, само че когато би трябвало да помогнем на българската стопанска система и на елементарните съветски жители, Вие отказвате да подкрепите. Каква е логиката?

Ето и препоръчаните от Вътрешна македонска революционна организация текстове в обобщение:

- Предвижда се издаването в бързи и къси периоди на визи за туристи за период от 30 дни. Целта е да се съкрати и облекчи процедурата, като за задачата формулярите да се попълнят и подават в електронен вид;

- Виза за краткосрочно престояване с годност и позволен период за престояване до 30 дни може да бъде издадена на чужденец, когато задачата на пътуването е прилагане на туристическа услуга на територията на Република България;

- За издаване на визата се попълня заявката в електронна форма на уеб страницата на съответното българско дипломатическо посланичество или консулство и се ползват документи, доказващи задачата на пътуването;

- Оправомощеното длъжностно лице в дипломатическото и консулско посланичество взема решение за издаване или отвод на виза и изпраща отговор на заявителя на посочен в заявката електронен адрес в период от 5 работни дни от подаване на заявлението;

- Визата се издава от оправомощено длъжностно лице в органите за граничен надзор при влизане на чужденеца на територията на Република България. Визовият стикер се поставя като на него се отбелязва, че е публикуван за задачите на отмора (туристическа услуга);

- Виза за дълготрайно престояване със период на годност до 2 години и право на престояване до 360 дни може да бъде издадена на чужденец, който има право на благосъстоятелност върху жилищен неподвижен парцел на територията на Република България за отмора, без да желае да получи позволение за дълготрайно, дълготрайно или непрекъснато пребиваване;

- Визата дава право на неведнъж влизане на територията на Република България в границите на периода на нейната годност при съблюдаване на оптималния период на престояване и може да бъде преиздавана.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР