За няма и две седмица настъпиха нови промени на пазара

...
За няма и две седмица настъпиха нови промени на пазара
Коментари Харесай

Докъде стигна пренареждането на телекомуникационния и телевизионния пазар

За няма и две седмица настъпиха нови промени на пазара на телевизионни услуги, който от ден на ден се преплита с мобилните телекомуникации и осведомителните технологии, в една извънредно бурна промяна, която визира съществени бизнес ползи, само че и потребителите.

В началото на декември " Виваком " разгласи на районен снабдител на тв и интернет услуги – великотърновския " Телнет ". Предстои да се види дали договорката ще бъде утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията и дали няма да последват още сходни придобивки, откакто " Виваком " към този момент взе четири други такива оператора – мощния софийски интернет снабдител Net1, столичния различен пропагандатор на интернет и телевизия Comnet Sofia, пловдивския N3 и русенския " Нетуъркс ".

Миналата сряда пристигна новината, че Апелативният съд - София е назначил, който е най-големият снабдител на телевизия у нас и държи към 36 % от пазара на този тип услуги. Преди ден заседава Старозагорският съд по делото за несъстоятелността на сателитния тв оператор, поискана от две компании, поради неплатени от " Булсатком " суми по контракти и от създателя и миноритарен акционер в компанията Пламен Генчев.

Самият Генчев упреква другите акционери и кредитори на " Булсатком ", че не съблюдават задължението си да му продават компанията при поискване от негова страна (сагата с акционерния спор четете ), а провеждат търг и компания на някогашния притежател на " Виваком " Спас Русев. Предстои да се разбере какво ще е решението на съда.

Тези събития са поредна частица от сериозните трансформации, които текат на медийния и телекомуникационния пазар от към две години. Според анализатори развръзката към " Булсатком " евентуално ще е от основно значение за бъдещото систематизиране на финансовите потоци, на медийното въздействие, а оттова може би и политическото.

Малко история

След като предишното лято стартиралата в Сърбия, само че към този момент бурно разрастващата се в цяла Централна и Източна Европа " Юнайтед груп " (United Group), компанията навлезе амбициозно и на българския медиен пазар. конгломерата " Нова Броудкастинг груп ", който преди този момент погълна телевизия Канал 3 и няколко други телевизионни и радиостанции, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. След това компанията закупи.

После пристигнаха. Комисия за защита на конкуренцията позволи тези за Net1, Comnet Sofia и N3, без значение че " Юнайтед груп " действително получи съществено наличие на взаимно обвързани пазари и на практика управлява медийно наличие от самото му основаване до дистрибуцията му до съвсем всяко българско домакинство.

Съществена част от пъзела е договорката за " Булсатком " на Спас Русев , който към момента е шеф на компанията " Вива телеком България ", притежаваща БТК и в чийто контрол взе участие Русев.

Най-засегнат от преподреждането на пазара наподобява е телекомът " Теленор ", чийто притежател – чешкият капиталов фонд Пи Пи Еф (PPF), не съумя да вземе " Булсатком " в търга, проведен от кредиторите на оператора и оспорван от Пламен Генчев. " Теленор " е дал оферта, сходна като сума на тази на Спас Русев, само че с разсрочено заплащане и по тази причина е било предпочетено предлагането на Русев - заплащане незабавно и вкупом.

Загряващият край тъч линията състезател

За PPF придобиването на " Булсатком " е от значимо значение поради инфраструктурата на оператора, която да се употребява от " Теленор " за предложение на негова лична телевизионна услуга въз основата на притежаваната от чехите друга огромна частна национална телевизия - бТВ. " Виваком " предложи към този момент на пазара своята интерактивна телевизия ЕОН.

А1 бе първи на този пазар и от години предлага своя IPTV. " Теленор " обаче фрапантно изостава в това естествено за телекомуникационна компания развиване и колкото по-късно предложи тв услуги, толкоз по-малък дял от пазара може да завладее. През юни Богдан Узелац, основен търговски шеф на " Теленор ", сподели пред Mediapool, че измежду задачите на телекома е да предлага занимания и да излъчва тв излъчвания, само че още се работи върху формата, в който да става това. " Не желаеме просто да сме следващата компания, която предлага нещо познато на пазара и да чакаме конкуренция на тази основа. Искаме да е нещо ново, което да отговори на потребностите и търсенето на нашите консуматори ", съобщи тогава Узелац, само че преди да стане ясно, че PPF не е съумяла да вземе " Булсатком ".

Договорената през август със Спас Русев договорка за сателитния оператор обаче пети месец не влиза за утвърждение в антимонополната комисия и играчи на телекомуникационния пазар подозират, че тя съзнателно се държи на трупчета в очакване да мине делото за несъстоятелността на " Булсатком ". Ако сателитният оператор бъде разгласен в несъстоятелност, неговите клиенти да бъдат взети от останалите разпространители на телевизионни услуги. Най-големите – в тази ситуация " Виваком " с районните си придобивки – са натурален бенефициент при едно сходно развиване, а Русев ще си спести обещаните за заплащане вкупом 120-140 млн. евро, колкото се твърди, че е била офертата му за " Булсатком ". За мрежата на оповестения в неплатежоспособност оператор евентуално ще се организират нови търгове, за угаждане претенциите на кредиторите, които са акционери в английското сдружение, притежател на " Булсатком ", както и тези в България, които водят в този момент делото. Дори и PPF въпреки всичко да се снабди с активите на оператора, " Теленор " остава на опашката, в случай че не предложи в действителност революционна за българския пазар тв услуга.

Става ли " Булсатком " донор на клиенти

" Булсатком " към този момент в действителност стартира да става донор на клиенти за съперниците си. Неговият мениджмънт застана, който с предлаганите проекти сподели, че се цели точно в клиентите на досегашната си компания. Според неофициални данни от 2017 година насам, когато стартират финансовите проблеми на " Булсатком " и акционерните разногласия за собствеността, операторът губи по 75 хиляди клиента годишно .

В същото време притежателят на " Виваком " работи на пазара на разпространяването на тв услуги посредством " Нова телевизия ". Тъй като Нова тв, бТВ и Българска национална телевизия са малките екрани, без които нито един пропагандатор не може даже да предложи на клиентите си тв пакети, камо ли да ги продаде, действително " Юнайтед груп " диктува изискванията и цените освен за разпространяване на Нова телевизия, само че и на целия пазар .

Членът на борда на шефовете на доставчика " Неосат " Пламен Петков разяснява пред Mediapool, че от лятото на дребните тв оператори се постановат национални и районни права на разпространяване на Нова тв и минимални гаранции по тях, а желаните цени за тв услугата са несъотносими към клиентите на дребните снабдители. Според него това може да докара до отдръпване от пазара на дребните играчи и освобождение на още пространство за " Виваком " .

Според Петков въпросът с разрастването на " Виваком " би трябвало да се прегледа освен от Комисия за защита на конкуренцията, само че и от Комисията за контролиране на известията, която е другият орган с директни функционалности да управлява протичащото се на телекомуникационния пазар и при разпространяването на тв услуги.

Комисия за защита на конкуренцията, която е следена от назначения на някогашните ръководещи от ГЕРБ, едва ли ще предприеме нещо. Мандатът на настоящия състав на Комисия за защита на конкуренцията изтича след година и половина, в случай че новите ръководещи не решат да подхващат законодателни ограничения за промяната му. При утвърждението на договорката на " Юнайтед груп " за " Нова тв ", антимонополната комисия разгласи, че с към този момент подписаната за " Виваком " и няма проблеми на хоризонтално и отвесно равнище. В същото време комисията е отказала на Пламен Генчев да образува произвеждане по импортиран от него при започване на юли сигнал за централизация в групата " Булсатком " без да е инициирано приемането на авансово утвърждение от антимонополния регулатор.

Кратките мнения на фирмите

Запитани какво постанова смяната на комерсиалните условия за разпространяване на стратегиите им, тълкувани от разпространителите като търговски напън, от " Нова Броудкастинг груп " разясниха сбито пред Mediapool, че медийната група " има транспарантна и поредна комерсиална политика по отношение на своите бизнес сътрудници ".

" Договорите за разпространяване на телевизионните ни стратегии, както и до момента се подписват при общи условия, годни за всички платформени оператори и са оповестени на нашия уеб страница ", се споделя още в късия отговор.

От " Булсатком " отхвърлиха да приказват въобще по тематиката.

От " Виваком " бяха помолени да разясняват изказванията, че договорката за " Булсатком " със Спас Русев, който работи за тяхната компания, блокира навлизането на " Теленор " на пазара на интерактивна телевизия, и точно тяхната компания е измежду печелившите и при неплатежоспособност на " Булсатком ", и при договорка с Русев, тъй като получава алтернатива да придобие клиентите на сателитния оператор.

" Г-н Русев е член на Надзорния съвет на Vivacom, а не на неговото управление, със доста по-различни пълномощия. Всички въпроси, свързани с персоналната му бизнес активност, би трябвало да бъда отнесени непосредствено към него ", обявиха от " Виваком ".

Според данните в Търговия указател Русев към момента е в управата на " Вива Телеком България ", която е притежател на БТК, а на финала и двете са на " Юнайтед груп ".

Mediapool се опита да се свърже със Спас Русев, с цел да разбере за какво договорката за " Булсатком " не се внася в Комисия за защита на конкуренцията и това закъснение има ли общо с делото за неплатежоспособност, както и какво следва за нея при неплатежоспособност на " Булсатком ". Другият въпрос беше дали не е спор на ползи това, че сега той е в управителния и надзорния орган на " Вива Телеком България " и БТК. От офиса на Спас Русев ни осведомиха, че сега той не е България и ще може да отговори, когато се върне през януари .

" Като компания непрестанно търсим благоприятни условия за напредък на бизнеса и усилване на позициите на Vivacom ", обявиха от " Виваком " на въпроса планува ли придобиване на още районни снабдители на интернет и тв услуги.

Как стоят нещата откъм конкурентното право

" Основна полезност е свободата на договаряне, само че въпреки всичко тя не трябва да пречи на ефикасната конкуренция ", разяснява кардинално юристът по конкурентно право Христо Копаранов пред Mediapool.

" Като цяло, опасенията постоянно са, че една договорка може да докара до това окрупняващите се компании да станат дотолкоз самостоятелни от своите съперници, клиенти и снабдители, че да имат опция действително да вършат каквото желаят на пазара, без да има опция да им се противодейства. Именно това би трябвало да не позволява ведомството по защита на конкуренцията ", уточни той.

По думите му най-осезаемо една договорка може да попречи на конкуренцията при обединение на водещи участници на пазара, които да се трансфорат в на практика монополист или при придобиване на съперник от страна на някой от огромните участници на пазара. " По този метод се понижава конкурентният напън върху огромните играчи и те биха могли по-лесно да постановат своята воля на пазара . Когато става дума за един огромен състезател и той остава на практика единствен, тогава най-вероятно ще се стигне точно до основаване или усилване на господстващо състояние. Ако огромните играчи са няколко, засягането на конкуренцията би било по-слабо, тъй като въпреки всичко ще останат мощни съперници, които да се опълчват на концентриращите се предприятия ", разяснява Копаранов.

Според него пазарът е още по-застрашен, когато група, включваща телевизия от една страна и от друга - кабелен и мобилен оператор, предлагащ телевизия на крайни клиенти, придобива други кабелни оператори. " Така става допустимо тази телевизия да фаворизира операторите от своята група и да постанова разнообразни условия на останалите и по този начин да ги изтласква от пазара ", счита експертът.

По думите му в сходни случаи Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да изиска от окрупняващите се предприятия съответни задължения, които да подсигуряват запазването на конкуренцията на съответния пазар.

Копаранов разяснява, че сливането на двама дребни играчи може да е позитивно, тъй като по този начин пазарните водачи биват конкурирани по-ефективно. Ползи може да има и от огромни сливания, тъй като се вършат икономии от мащаба, които би могло да доведат до по-ниска себестойност и понижаване на цените. " Или тези спестявания могат да се употребяват за софтуерни усъвършенствания и възстановяване качеството на продуктите. Типичен образец за позитивни резултати е също по този начин усъвършенстваната логистика, обезпечаване на по-богат избор за потребителите, превъзмогване на някакви стопански спънки. Законът и европейската процедура разрешава даже една договорка да пречи на конкуренцията, в случай че действително се потвърди, че тя ще докара до позитивни резултати, тя да бъде позволена. За задачата обаче би трябвало позитивните резултати да надвишават негативните ", уточни още специалистът.

Комисия за защита на конкуренцията е тази, която би трябвало да направи разбор какви ще са резултатите от протичащото се в този момент на тези свързани между тях пазари за потребителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР