За няма и 7 месеца човечеството е изразходвало бюджета си

...
За няма и 7 месеца човечеството е изразходвало бюджета си
Коментари Харесай

Вече изчерпахме запасите от природни ресурси за годината


За няма и 7 месеца човечеството е изразходвало " бюджета " си от естествени запаси за цялата година. При тези темпове на ползване имаме потребност от 1,75 планети. Съединени американски щати и Германия са измежду най-големите грешници.

Международната организация за стабилно развиване Global Footprint Network годишно дефинира настъпването на деня на привършване на ресурсите, т.е. датата, до която човечеството е съумяло да изразходва толкоз естествени запаси, колкото всички екологични системи на планетата могат да възстановят за цяла една година. С всяка последваща година този ден настава все по-рано: в случай че през 1971, когато за първи път сме излезли " на алено ", Денят на екологичния дълг е бил на 21 декември, предходната година той настъпи на 1 август, а през тази година - на 29 юли.
Редакцията предлага
Казано по различен метод: ниви и пасища, риболовни площи и гори, в сравнение с му се поставят чисто математически. А изхвърляните излъчвания въглероден двуокис надвишават количествата, които екосистемите, например горите и океаните, не могат да поемат.

Според интернационалната организация със седалище в Калифорния, резултатът от това ползване е все по-видим: изсичат се гори, почвата ерозираа, видово многообразие понижава, в атмосферата прониква от ден на ден въглeроден двуокис.

Големи районни разлики

Различните страни по света използват естествените запаси с друга скорост. По данни на екологичната организация WWF, в Катар са изразходвали годишния си запас единствено за 42 дни, до момента в който на една Индонезия той ще ѝ стигне 342 дни. Германия е изчерпала наличните естествени запаси за 2019-а година още на трети май.

Чисто математически: с цел да задоволим потреблението си при сегашните темпове на ползване имаме потребност от 1,75 планети. А в случай че всички на Земята използваха колкото германците, щяха да са ни нужни дори три планети, или цели пет - в случай че бяхме като американците.

В Германия максимален " принос " за изчерпването на ресурсите имат високите въглеродни излъчвания от енергетиката, превоза и промишленото отглеждане на животни. Фактор е също по този начин и все по-голямата потребност от пространство. От 2009-а година насам - продължаващото потребление на въглища попречва тяхното понижаване.

Транспортът - главен виновник

Според създателите на изследването, изключително проблематично е ситуацията в областта на превоза: от 1990-а излъчванията в уличното придвижване не са намалели, а във въздушният превоз са се нараснали доста. И потреблението на сила на човек е по-високо от междинното за Европейския съюз, като през последните години е спаднало напълно малко. " По отношение на растежа на възобновимата сила Германия има още какво да направи ", считат от Global Footprint Network. А и застроената повърхност от ден на ден се усилва, подлагат на критика природозащитниците. От 1992 до 2017 те повишена с близо 23 %.

Графиката демонстрира най-големите замърсители с въглероден двуокис (данните са от 2014 г.)

" Последиците от и от климатичната рецесия стават все по-осезаеми ", показват Global Footprint Network и други природозащитни организации. За да подтиква опазването на ресурсите, немското държавно управление би трябвало още тази година да одобри закон за отбрана на климата и да наложи налог на високите излъчвания въглероден двуокис.

Възможното противопоставяне

По думите на немския министър на развиването Герд Мюлер, отбраната на климата е въпрос, от който зависи оцеляването на човечеството. Той упорства за повече вложения в опазването на климата в интернационален проект. " Най-вече Африка би трябвало да се трансформира в зелен континент на възобновимите сили ", споделя Мюлер.

Според Матис Вакернагел от Global Footprint Network, в случай че човeчеството се опомни и вземе ограничения, през 2050-а година можем още веднъж да се заживеем по този начин, че ресурсите да ни стигат за 365 дни в годината. За това обаче всяка година Световният ден на екологичния дълг би трябвало да стартира да се отмества с пет дни по-назад. А това би могло да се случи, в случай че сменяем да вземем за пример 50% от потреблението на месо с вегетариански артикули. Само от това бихме икономисали 15 дни. А в случай че понижим с 50 на 100 и изхвърляните в атмосферата количества въглероден двуокис от потреблението на твърди горива, това би отсрочило настъпването на Деня на екологичния дълг с цели 93 дни.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР