Часове делят православния свят от най-светлия празник. Нашият екип се

...
Часове делят православния свят от най-светлия празник. Нашият екип се
Коментари Харесай

Часове до Възкресение: Какви са мерките за сигурност в "Св. Александър Невски"?

Часове разделят православния свят от най-светлия празник. Нашият екип се намира в синодалния параклис, където се съхранява плодородният огън от предходната година. Той е знак на възкресението на Исус Христос.

Заради войната в Близкия изток тази година българска делегация няма да пътува до Йерусалим. От Светия синод обаче увериха, че плодородният огън се пази в енориите, тъй че ще доближи до всички християни.

А тази заран в митрополитския храм „ Св. Неделя “ в София беше отслужена Архийерейска Василиева света литругия, на която вярващите се помолиха за здраве и примирение.

Песнопения и радостни детски гласове озвучиха храма. 

“Днес се помолихме за мир на всички, за здраве, за благополучие, за примирение - всички тези добродетели да ни осенят всички нас. Той се споделя Алекси, кръстен е тук  и обичаме да идваме “, коментира Биляна Стефанова, която посети храма с дребния си наследник.

Архийерейската Света Литургия отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп. Богослужението е с церемониален темперамент и вкарва християните във великия празник - Пасха.

„ Когато го осмислим, ще разберем, че всичко това се случва поради нас – индивидите. Особено за това, че ни се дава опция и ние да възкръсваме всекидневно, да побеждаваме прегрешението и да бъдем, несъмнено – почтени почитатели на Спасителя “, разяснява той.

„ Гробът на Негово светейшество е тук, тъй че той участва в нашите мисли, в нашите мемоари, участва със своите песнопения “, сподели още епископът.

На литургията бяха разпръснати и цветя от Христовата плащаница - знак на приближаващата пасхална наслада. Всеки, който съумя да хване клонче, ще го отнесе за дома за благословение.

Велика събота е и последният ден от великия пост, който продължи 40 дни.

Достъпът до патриаршеската катедрала  “Св. Александър Невски ” ще бъде вероятен през 2 пункта. Гражданите ще би трябвало да преминат през инспекция от чиновници на НСО след 21:30 часа, съобщи репортерът на bTV Христиания Червенкова.

Хората ще бъдат проверявани за оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, фойерверки.
Светата литургия ще води врачанският митрополит Григорий.

Той пожела на вярващите " светлината от животворящия гроб Господен да огрее и осени всяко вярващо сърце. Всички да забравим всяка омраза и ненавист ".

Очаква се да дойдат доста вярващи, както и президентът и служебният министър председател.

Часове преди Възкресение Йоан и татко му са в храма. Ще дойдат и тази вечер за светата литургия. 

Светата литургия стартира в тъкмо 23:30 часа, чака се мого хора да обиколят църквата със свещичка в ръка. 

Периметърът към храм " Св. Ал. Невски " към този момент е отцепен. Всеки, който ще посрещне Възкрасение в храма, би трябвало да зае, че има два пункта - на северния и южния вход. 

От полицията предизвестяват да внимаваме за джебчии.

" Където има скупчване на хора, добре е всеки един жител да внимава с имуществото, което е в него – чантички, джобове, не носете доста пари във вас ", разяснява контрольор Росен Белишки от " Престъпления срещу собствеността " към ГДНП.

От Министерство на вътрешните работи поучават още да не носим обемни раници и да внимаваме съв свещите. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР