Инфарктът на миокарда, известен също като сърдечен инфаркт, е една

...
Инфарктът на миокарда, известен също като сърдечен инфаркт, е една
Коментари Харесай

Инфаркт: Как да разпознаем симптомите и да реагираме навреме?

Инфарктът на миокарда , прочут също като сърдечен инфаркт, е една от най-честите аргументи за смъртност и инвалидизиране . Това положение поражда при задръстване на коронарен съд, което води до спиране на кръвоснабдяването и доставката на О2 към част от сърдечния мускул .

Запушването на коронарен съд нормално породено от кръвен съсирек , който блокира доставката на О2 към сърдечния мускул. Резервите от О2 в мускула стигат за към 10 секунди. За още 30 секунди мускулът остава жизнерадостен. Ако кръвоснабдяването не се възвърне и стартира необратим развой на увреждане на клетките, като сред третия и шестия час от запушването, засегнатата част на сърдечния мускул умира.

В взаимозависимост от размера и местоположението на починалия сектор, инфарктите могат да бъдат разнообразни по тежест и последствия. Класическите признаци при инфаркт включват:

– интензивна болежка в гърдите – пациентът усеща мощен напън, сякаш някой е седнал върху гърдите му
– болежка, разпространяваща се към ръката, шията и гърба
– бледа кожа и студена пот
– зашеметяване и възприятие на пристъп
– пристъп.

Нетипични признаци на инфаркт могат да бъдат:

– дискомфорт в гръдния панер или прескачане на сърдечния темп
– мощна болежка в стомаха. Тези случаи са изключително сложни за диагностика, защото признаците могат да се сбъркат с други здравословни проблеми.

При поява на признаци на инфаркт е жизненоважно неотложно да се повика Бърза помощ . До идването на медицинския екип, може да се окаже първа помощ на потърпевшия:

Поставете потърпевшия комфортно – дано седне или легне в комфортна позиция, с цел да се понижи натоварването върху сърцето.
Дайте нитроглицерин – в случай че потърпевшият има постановен нитроглицерин, може да му го дадете. Преди това обаче е добре да се консултирате с персоналния му доктор за взаимоотношенията с други лекарства.

Опитайте да успокоите потърпевшия и поддържайте спокойна конюнктура до идването на здравната помощ.

Инфарктът може да докара до остра сърдечна непълнота и съдбовен излаз , в случай че не се реагира незабавно. Затова е извънредно значимо да се повика Бърза помощ допустимо най-скоро, защото тапите по пътищата могат да забавят колите за спешна помощ. Навременната реакция и оказването на първа помощ могат да спасят живота на потърпевшия.

Грижата за сърцето и своевременната здравна интервенция са основни за попречване на съществени последствия от инфаркт. Ако забележите признаци на инфаркт у вас или у вашите близки, не се колебайте да потърсите незабавна здравна помощ. Вашето бързо деяние може да бъде решаващо за спасяването на човешки живот .

Д-р Господинов споделя пред Искра.бг за обществените аспекти на сърдечно-съдовото здраве

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР