С голям успех преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от

...
С голям успех преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от
Коментари Харесай

Безплатни прегледи на сърцето в УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив преминаха с огромен интерес

С огромен триумф минаха безплатните прегледи на сърцето , проведени от УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД-Пловдив. В рамките на два дни в корпуса на университетската болница и на централния площад пред община Пловдив бяха прегледани над 300 души . Събитието бе извършено във връзка 17 май – Световния ден за битка с хипертонията .

Благодарение на профилактичните прегледи десетки пациенти бяха диагностицирани с нараснали стойности на кръвното налягане . Лекарите съумяха да управляват тези стойности и насочиха пациентите към уместно лекуване. Специалистите оповестиха, че най-честите случаи, открити по време на акцията, са свързани с артериална хипертония. Често се постановяваше да поправят съществуващи лечения или да предписват нови, заради неспазване на предходни лекувания.

Средната възраст на прегледаните пациенти бе сред 50 и 75 години. Кръвното налягане на огромна част от тях варираше сред 135/70 и 150/85. Бяха открити и по-високи стойности като 170/100, като тези пациенти до момента не са търсили здравна помощ.

В приемния кабинет №11 на бул. „ Пещерско шосе “ 66 прегледите се правиха от специализанта доктор Елиза Актерян, както и от стажант-лекарите Елица Желязкова, Анна Георгиева, Сибел Азиз и Даниела Зотева-Карамитева от Клиниката по кардиология на университетската болница. От 09:00 до 13:00 часа минаха огромен брой искащи за обзор, които останаха мощно впечатлени от отношението и професионализма на медицинския екип .

Една от пациентките показа:

„ Много хубава самодейност. Научих за безплатните прегледи от братовчедка ми. Изключително значимо е да се ревизираме от време на време. Силно удивена съм от младите лекари тук. Много са деликатни, изясняват всичко в детайли, тъй че да няма нищо неразбираемо. Дават ни потребни препоръки и се държат благо. Поздравявам ги! “

Лечебното заведение, дружно със своите лекари и медицински експерти, взе участие и в организацията на всеобщото премерване на кръвно налягане на пл. „ Стефан Стамболов “ пред община Пловдив.

„ Световният ден за битка с хипертонията е отлична опция да напомним на обществото за сериозността на това положение. Високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за сърдечно-съдови болести, които са съществена причина за смъртност в международен мащаб. Нашата цел е да осведомяваме пациентите и да им помогнем да ръководят своето здраве по-ефективно. Радвам се, че младите ни лекари демонстрират такова равнище на професионализъм и внимание към пациентите “ , сподели началникът на клиниката проф. доктор Федя Николов.

Инициативата на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД-Пловдив показва значимостта на постоянните профилактични прегледи и дейната роля на здравните експерти в битката с хипертонията. Прегледите не престават да бъдат значим инструмент в диагностиката и контрола на това необятно публикувано заболяване.

Трогателна история: Най-малкото полицейско куче е умряло от разрушено сърце – единствено 2 часа след колегата си

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР