За няколко часа във вторник сутринта, изглеждаше сякаш Пловдив има

...
За няколко часа във вторник сутринта, изглеждаше сякаш Пловдив има
Коментари Харесай

След протести и визита на регионалния министър: строителството в Пловдив ще продължи

За няколко часа във вторник сутринта, изглеждаше като че ли Пловдив има нов регионален шеф. Илиян Филипов - притежател на строително-транспортния конгломерат " ПИМК " - чийто служащи и камиони блокираха центъра и изходите на града, сложи под блокада регионалната администрация. Причината беше срещата сред шефа Йордан Иванов и районния министър Гроздан Караджов, които трябваше да изяснят има ли проблем в Пловдив да се утвърждават нови подробни устройствени проекти (ПУП) за строителство или не.

Филипов, в типичното си облекло от тениска, елек и дънки, беше забележимият диригент на митинга. А той беше добре проведен - събралите се хора получаваха закуска, вода, флагове, както и комфортно написани лозунги като " Оставка ", " Национални предатели " и " Областна администрация, работете, а не ни пречете ". Не остана особена загадка, че множеството от тях са чиновници на " ПИМК " - както не беше загадка, че множеството от камионите, блокирали входа на Пловдив поради, също са на компанията на Филипов.

Срещата при Иванов пристигна, откакто на последното съвещание на общинския съвет бяха прегледани 12 нови ПУП-а, които по-късно регионалният шеф върна, поради тълкувателно писмо на Караджов. В писмото, отговор до общинските съветници от " Демократична България ", министърът показва, че преди да се утвърждават нови ПУП-ове, е редно да се изчака екооценката на промени Общ организационен проект (ОУП) на Пловдив. Тъй като тази оценка занапред би трябвало да мине отначало през Регионална инспекция за опазване на околната среда, това можеше да се пояснява и като де факто възбрана за строителство във втория по величина град, и най-активен заможен пазар в страната.

Половин час откакто Илиян Филипов влезе в срещата, министър Караджов, Йордан Иванов и самият предприемач дадоха конференция, на която стана ясно, че строителството в Пловдив ще продължи, а отговорността за него ще се носи напълно от общинския съвет.
Реклама Тълкуванията на Караджов
Ситуацията породи, тъй като Пловдив измения своя Общ устройствен план, който е утвърден на експертен съвет. Екооценката обаче беше върната от Регионална инспекция за опазване на околната среда през март и в този момент се преглежда отначало, като е евентуално в окончателния ѝ вид да има промени, които да засягат някои елементи от града и разрешенията за строителство там.

На 28 април групата съветници от Демократична България заяви, че е пуснала питане до Караджов дали в този случай е редно да се утвърждават нови подробни проекти и е получила отговор, че не е целесъобразно. Веднага по-късно регионалният шеф (който също е от ДБ) употребява единственото си пълномощие по закон и върна за ново разглеждане последните 12 решения на Общинския съвет, свързани с такива промени.

Сега обаче, самият министър си изми ръцете обществено. Според него в питането си, съветниците били показали, че има разминаване сред утвърдените ПУП-ове и бъдещата преправена екооценка. На въпрос от основния проектант на общината Димитър Ахрянов, който бил питал просто дали в случай че Общ устройствен план е минал на експертен съвет и ПУП-овете са съобразени с него, те могат да бъдат одобрявани, Министерство на регионалното развитие е дало позитивен отговор.

" Това са мнения, те не могат да изместят закона. Министърът на районното развиване няма пълномощия нито да пояснява закона, нито да издава наложителни наставления. Единственият способен орган да взима тези решения е общинският съвет, който следва да преценя дали в съответния Подробен устройствен план е наранена част от екологичната оценка, която ще бъде изменена ", сподели Караджов, прехвърляйки цялата отговорност към пловдивските управници. Така той сложи на мушката Ивайло Йорданов, който подвигна ръце. " Имам претенциите, че съм бранил закона и мнението на Министерство на регионалното развитие с връщането на решнията в Общинския съвет ", бе единственият коментар на регионалния шеф по тематиката. Той остави Караджов и Филипов да приказват, без да посочи дали счита да връща повече признати ПУП-ове.
Протестиращите действаха като добре смазана машина под ръковдството на Илиян Филипов Фотограф: Владислав Христов Реклама Строителството продължава
" Извинявам се на всички, които са се събрали тук през днешния ден ", сподели министърът на районното развиване, излизайки пред митинга, който му ръкопляскаше.

" Има неточност. Има амнистия ", съобщи обилно Илиян Филипов пред медиите след срещата, като настояването за оставка на регионалния шеф беше бързо изтеглено. ПИМК са една от най-големите строителни компании в страната и Филипов, че следва да имат планове в София и Пловдив за общо 1.2 млн. кв разгърната повърхност. Въпреки, че нито един от върнатите 12 плана за Подробен устройствен план не е обвързван с техен обект, явно компанията има интерес строителството да не бъде спирано.

На срещата се появи и националният представител Тошко Йорданов от Има Такъв Народ, който обаче не пожела да седне до основните настоящи лица и не разяснява обстановката с ПУП-овете.

Самите общински съветници от Демократична България, както и основният проектант Димитър Ахрянов не участваха на срещата. Пред " Капитал " една от съветничките - Веселина Александрова, разяснява, че не са получили покана, само че беше безапелационна, че този проблем не е завършил за тях. " Целта на визитата на министъра беше да се потуши едно политическо напрежение. Той се измъкна от политическия безпорядък, който самичък сътвори. Свали отговорността от себе си и я трансферира още веднъж върху общински съвет ", съобщи Александрова. Съветниците ще гласоподават " Против " решенията за допускане на ПУП-ове на идната сесия на 12-ти май.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Технологии 3 Седмицата 1 Седмицата 2 Технологии 3 Пазари 1 Войната в Украйна 2 Технологии 3 Технологии Реклама
За " Капитал " арх. Белин Моллов, експерт в региона на устройственото обмисляне и градското развиване, разяснява, че в тази обстановка по право не би следвало да се действат ПУП-ове, защото те могат да се нападат. " Същевременно обаче тези екологични оценки се бавят с години и се основават проблеми на хора, които в действителност желаят да свършат работа и приемането на ПУП-ове без екологична оценка е някакъв компромисен вид ", добави той.

Общ устройствен план е прегледан от експертния съвет на Пловдив още през октомври предходната годна. От тогава насам на всяка сесия на общинския съвет се внасят за допускане приблизително 10 плана за изменение или правене на подробни устройствени проекти, които се утвърждават по параметрите на новия проект. Ако екооценката бъде утвърдена от Регионална инспекция за опазване на околната среда с изменени параметри, които влизат в спор с към този момент разрешено строителство, най-вероятният губещ ще бъде както постоянно околната среда на Пловдив.

Повече по тематиката, четете в тазседмичния брой на в. " Капитал ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР