За мнозина от неизкушените от политиката читатели и зрители обявената

...
За мнозина от неизкушените от политиката читатели и зрители обявената
Коментари Харесай

САЩ повдигнаха обвинения на Малофеев. Иде ли ред на пешките му у нас?

За мнозина от неизкушените от политиката читатели и фенове оповестената в сряда от министерството на правораздаването на Съединени американски щати вест, че американският основен прокурор е повдигнал обвинявания на съветски олигарх евентуално е предходна в графата „ информация, която не ни визира “. И можеше и да имат право до известна степен, в случай че не ставаше въпрос за Константин Малофеев. Приближен до Кремъл милиардер, употребен от Путин за финансиране на тъмни „ интервенции “, с които Москва избягва(ше) публично да се обвързва.

За годините от анексирането на Крим до съветската инвазия в Украйна името на Малофеев изскача от всяка подривна активност в Източна Европа. От финансирането на сепаратистите в Донбас, през опита за прелом в Черна гора през 2016 година та до най-големия шпионски скандал у нас, разтресъл страната ни точно на 9 септември 2019 година Тогава прокуратурата разгласи, че е разкрита

незаконна скица, условно наречена „ Плана България “,

чиято съществена цел е била изпълнителите - българи да подкрепят на поръчителите – руснаци да изградят цяла пропагандна машина в България, посредством която да трансформират геополитическата ориентировка на страната и от евроатлантическа да я създадат сателитна на Москва. В разследване на абсурда поръчителите – въпросният Константин Малофеев и о.р. генерала от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников се снабдиха с 10-годишна възбрана да влизат в България. А главният реализатор на проекта от българска страна - някогашният соцдепутат и водач на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов бе упрекнат за закононарушения против Републиката и към този момент е предаден на спецсъда.

Как шпионската спекулация е обвързвана с повдигнатите одеве обвинявания в Съединени американски щати против Малофеев? Всъщност чудовищно директно. Защото съгласно известието на Департамента по правораздаването съветският олигарх путинист, който от 10 години е в санкционния лист на Съединените щати, е измамен под отговорност за нарушение на същите тези наказания като е наел американския продуцент Джак Ханик (арестуван в Лондон и упрекнат още преди месец), с цел да му помогне в построяването на прокремълска пропагандна машина в Русия и в още няколко страни. Сред тях - и България.

Това, което (засега) не се открива в известията в американските медии е, че у нас въпросната пропагандна машина трябваше да стъпи точно на „ Плана България “. Схема за преодоляване на „ златни активи “ за 1 милиарда лв. от КТБ от страна на Русия, измежду които и TV7, на чийто честоти е трябвало да тръгне българският вид на Малофеевата „ Цариград “. План, изпълняван от Николай Малинов, само че

със съдействието на двама български олигарси.

Единият – криещият се в Белград с съветски подкрепи банкер, източил милиардите от КТБ – Цветан Василев. Вторият – представящият се за прозападна „ бяла якичка “, само че в действителност олигарх по руски модел (според френското издание Economie Matin) Иво Прокопиев. През 2015 година Василев и Прокопиев сплотиха старания, а в следствие даже ги скрепиха с фундаментално изявление на банкера-беглец в „ Капитал “ точно поради преодоляването на „ златните активи “ на КТБ в интерес на Русия, както лъсна по-късно.

Така, до момента в който първият настойчиво се опитваше да помогне на съветските си настойници в лицето на Малофеев да сложат ръка на TV7 и останалите стратегически притежания на фалираната КТБ, вторият настойчиво му даваше естрада дружно с подставените му лица. До степен, че през октомври 2015 година флагманът на машината за операции на Прокопиев – „ Капитал “, се трансформира в единствената българска медиа и една от дребното въобще в света интервюирали съветския олигарх персонално.

В момента както „ Капитал “, по този начин и присъдружните му издания от медийната империя на монополиста в бранша Прокопиев може заглушително да подлагат на критика и „ Южен поток “, и АЕЦ „ Белене “, както и да вменяват на други личната си роля и тази на издателя си като

„ пета колона “ на Москва,

само че тогава предоставиха на Малофеев няколко страници да изяснява, че би строил точно тези два плана у нас. Както и да назидава, че „ дребните страни би трябвало да се радват на пробуждането на съветското имперско схващане “. На този декор не е изненада нито, че по-късно изкараха дясната му ръка, също с обвинявания в Съединени американски щати Джак Ханик избавител на TV7. Както и че при експлоадирането на абсурда за „ Плана България “ се пробваха да го омаловажат, заявявайки, че е „ по-скоро предизборна вътрешнополитическа приложимост, в сравнение с действителен шпионски скандал с Москва “.

Това, което изненадва е, че очевидно и капиталци, и издателят им – медийният монополист и енергиен олигарх Иво Прокопиев разчитат, че обществото е със слаба памет. И никой няма да си спомни тогавашната им позиция по отношение на Малофеев. Но нито обществото е толкоз късопаметно. Нито евроатлантическите сътрудници на страната ни толкоз късогледи.

Арестът и обвиняването против Ханик и повдигнатите обвинявания против Малофеев демонстрират, че Съединени американски щати са решени да прекратят с опитите на Русия да трансформира самостоятелни, към този момент западноориентирани страни в свои имперски владения. Както и че за задачата ще стигнат до дъното и да изпълнителите на всеки проект за сходна подривна активност. Независимо дали въпросните реализатори са офицери или пешки.

Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд го сподели задоволително ясно:

„ Посланието ни към тези, които не престават да подкрепят незаконното държание на съветския режим е следното: няма значение какъв брой надалеч плавате с яхтите си. Няма значение какъв брой добре криете активите си. Няма значение и какъв брой мъдро пишете зловредните си софтуери и криете онлайн интензивностите си. Департаментът по правораздаването ще употребява всеки разполагаем инструмент, с цел да ви откри, да провали проектите ви и да ви накара да отговаряте “.

Всички вести от категория.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР