За кои групи хора е препоръчителна четвъртата доза ваксина срещу

...
За кои групи хора е препоръчителна четвъртата доза ваксина срещу
Коментари Харесай

Има ли смисъл от четвърта доза ваксина срещу COVID-19

За кои групи хора е целесъобразна четвъртата доза ваксина против Ковид-19? Кога да се сложи тя и познати ли са страничните феномени? Мненията на специалистите по тези въпроси са прекомерно разнообразни.

Коронавирусът си остава фактор, който оказва въздействие върху живота ни. Междувременно 6,6 милиона германците са си сложили четвърта доза от имунизациите - множеството от тях са над 60-годишна възраст. Има ли смисъл от нов бустер против Ковид-19 и в случай че да - по кое време?

Кой би трябвало да си сложи четвърта доза?

Мненията на специалистите са разнопосочни. Постоянната имунизационна комисия в Германия досега предлага четвърта доза на дребна част от популацията - пациентите с потисната имунна система, жителите на обществени домове, медицинския личен състав и хората над 70 години. Европейската организация по медикаментите и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите предлагат обаче втора бустерна доза за жителите над 60 години. Според тях това ще избегне по-големи талази от болести и претоварване на лечебните заведения и през есента.

Според учените четвъртата доза може да помогне най-много на тези, чиято имунна система не е реагирала оптимално на първите три ваксини. Рискова група тук са по-възрастните и хората със слаба имунна система. Изследвания на кръвта могат да оказват помощ за установяване на имунната отбрана. За момента обаче единствено при малко хора се следи слаб имунен отговор, отбелязва Андреас Радбрух от Германския център за проучвания на ревматизма в Берлин. Според него при хора с добър имунен отговор на първите три имунизации четвъртата не е нужна.

Германският министър на опазването на здравето Карл Лаутербах поучава в избрани случаи четвъртата ваксина да се слага и на хора под 60 години. Той предлага на по-младите да се съветват със фамилния си доктор за втората бустерна доза. За хората под 60 години четвъртата имунизация може да има смисъл в избрани случаи, изключително в случай че имат " доста обществени контакти ".

Колко време след третата доза може да се сложи четвърта?

Четвъртата доза би трябвало да бъде сложена известно време след предходната имунизация или след боледуване - в идеалния случай не по-рано от шест месеца след тях. Според Постоянната имунизационна комисия обаче рисковите пациенти могат да се имунизират и по-рано. Тя предлага въпреки всичко да се изчака най-малко три месеца.

Този диапазон е нужен, защото оптималното развиване на имунните кафези се нуждае от време. Освен това би трябвало още веднъж да се задействат основаните преди този момент кафези на паметта, изяснява имунологът Кристиан Богдан.

Има ли спомагателни странични резултати?

Отчетените странични резултати при третата доза са сходни с тези от първите две ваксини. Експертите не чакат, че слагането на четвърта инжекция ще усили броя на страничните реакции. Изследванията от Израел демонстрират, че и четвъртата имунизация се понася добре от организма.

Въпреки положителната търпимост е целесъобразно преди слагането на ваксина да се обмислен изгодите и рисковете, най-много при младежи, за които не е изцяло ясно до каква степен е нужна спомагателна отбрана.

Трябва ли да се изчакат приспособените ваксини?

Наличните ваксини демонстрират по-малка успеваемост против разновидностите на Омикрон спрямо тази против Делта разновидностите на ковид. Moderna и BioNTech-Pfizer оповестиха, че техните приспособени към новата разновидност ваксини са посочили положителни резултати в тестванията. Проблемът е, че успеваемостта на имунизациите до момента е била измервана единствено въз основа на равнищата на антитела в кръвта, а не въз основа на действителното протичане на инфекциите измежду тествани субекти, както се изисква при формалните изследвания за утвърждение. Все още не е ясно по кое време приспособените ваксини ще бъдат пуснати на пазара.

Освен това вирусът продължава да мутира. Moderna и Biontech-Pfizer работят по адаптирането на имунизацията към истинския вид на Омикрон. Понастоящем обаче господства различен вид на инфекцията - Омикрон BA.5. Ето за какво доста специалисти се съмняват дали добавената стойност на приспособените ваксини ще е задоволително висока за обществото като цяло.

Колко време продължава отбраната?

Първите бустерни дози бяха сложени в Израел преди към година. Затова досега няма наблюдения върху възможната дългогодишна отбрана. Първите проучвания сочат, че отбраната от третата доза, също както и от предходните, прогресивно понижава в седмиците и месеците след имунизацията. Но все пак тя остава висока. Проучване в Съединени американски щати демонстрира, че отбраната от хоспитализации два месеца след третата имунизация е 91%, след четири месеца пък е 78%. Поради това доста специалисти считат, че три ваксини при хора със здрава имунна система са задоволителни за създаване на постоянна имунна отбрана против SARS-CoV-2.

Трите имунизации могат да предпазят от тежки болести и гибел в дълготраен проект, само че не всеки път могат да предотвратят инфекцията, акцентира професор Радбрух. Все още не е ясно дали четвъртата имунизация може в допълнение да увеличи отбраната при хора със здрава имунна система - и за какъв брой дълго.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР