За хеликоптер и специална за него площадка на територията на

...
За хеликоптер и специална за него площадка на територията на
Коментари Харесай

Смолян настоява за медицински хеликоптер

За хеликоптер и специфична за него площадка на територията на региона упорстват от Смолян. Днес се състоя конгрес по тематиката, проведен от Първия дамски клуб. В него взеха присъединяване представители на Регионалната здравна ревизия, регионалната администрация, Пожарна сигурност и отбрана на популацията, Гранична полиция, Спасителна работа в Пампорово, на християнското и мюсюлманското вероизповедание.

Водещи на срещата бяха адв. Екатерина Станчева от дамския клуб и Димитър Костов, прочут на обществеността като индивида с изкуственото сърце.

Всички дадоха единомислеща поддръжка за сключване на съглашение, с което ще се упорства пред страната за наложително присъединяване на смолянски представители в работните групи, които ще дефинират местата за ситуиране на хеликоптерните площадки. Своята поддръжка за самодейността дадоха също кметовете на общини Смолян и Златоград, на селата Смилян и Чеплят.

„ Водени от правилото „ Въвеждане на правдивост в планирането на местоположението на българските хеликоптерни бази “, всички дружно ще подпишем партньорско съглашение и ще чакаме нашите представители да бъдат част от работните групи за установяване къде да бъдат построени 6-те оперативни бази дружно с прилежащата им инфраструктура “, се сочи в документа.

Аргументите за това са няколко, и то задоволително солидни.

На първо място единственият превоз в област Смолян е автомобилният. Релефните дадености не обуславят в обозримо бъдеще построяването на друг тип превоз. Основните пътни артерии не са автомагистрали, нито първокласни пътища.

Родопа планина е труднодостъпна, даже и за високопроходима техника, а развива няколко типа туризъм: планински и балнеоложки, еко-туризъм, културно-познавателен туризъм, селски и поземлен туризъм, авантюристичен туризъм, разновидности на хоби-туризма.

В района е един от дребното ски курорти в България – Пампорово, който е прелъстителен туристически обект от национално и интернационално равнище, изискващ предвидимост и изясненост по отношение на отговорностите, уговорките и сигурността по време на пребиваването в него. Курортът развива своята активност през четирите сезона.

Затруднен е достъпът до профилирани лечебни заведения за оказване на незабавна здравна помощ, изключително по правилото за „ златния час ".

Структурата на промишлеността в региона включва действия като дърводобив, строителство, произвеждане на ски и екипировка, произвеждане на козметика, бутилиране на минерална вода, произвеждане на принадлежности и инструментална екипировка и други, с ангажираност на огромен брой трудово заети лица, при висок риск от трудови злополуки.

Минното дело е с необикновен приоритет в района, изискващ особено и профилирано отношение.

Изграден е нов Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем – Ксанти “, през който се чака да минават забележителен брой коли от всички типове – леки и тежкотоварни.

Припомняме, че в Националния проект за възобновяване и резистентност е включен планът за създаване на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха. Той има за цел да сътвори съвременна и квалифицирана незабавна здравна помощ по въздух в границите на по този начин наречения ”златен час “ с следващ превоз на пациенти и ранени от и до всяка географска точка на страната, превоз на пациенти сред медицинските заведения и снабдяване на здравно съоръжение, кръв, органи и медикаменти.

В резултат се чака, че ще има понижение с почти 20% в броя на смъртните случаи от пътнотранспортни катастрофи, трудови злополуки, характерни болести, изискващи незабавна здравна помощ в границите на „ златния час “.

Освен това се чака да има по-малко престои в болница и/или отпуск по болест вследствие на навременна незабавна здравна помощ, от една страна, и своевременен превоз на ранените до профилирани лечебни заведения, от друга. Като се вземат поради характерностите на страната като топография, климатични условия, положението на републиканската пътна мрежа, непрестанно възходящият трафик в регионалните градове и столицата, ще бъде внедрена системата за оказване на незабавна здравна помощ по въздух, употребявайки най-хубавата процедура на хеликоптерната незабавна здравна работа (HEMS) с следващо превозване на пациентите до профилирани лечебни заведения.

Общият плануван запас е 154.5 милиона лв. (129 милиона лв. за сметка на Механизма за възобновяване и резистентност и 25.5 милиона лв. национално съфинансиране) с интервал на осъществяване 2021-2026 година

„ Всички тук сме обединени от едно - да помогнем на популацията на нашия район в доста аспекти. Желаехме това да стане навреме, тъй като следва да бъде построена система за незабавна здравна помощ по въздуха. Искаме да се заявим доста бързо в централната администрация. Нашето обикновено предпочитание е да присъстваме в работните групи по този въпрос. Смятам, че има огромен смисъл Смолян и района да се заявят като главен кандидат в построяването на такава база на наша територия. Имаме всевъзможни учредения да го желаеме. Каквото и да стартира да се случва по този въпрос, то да не се случва без да бъдем известени. Сигурно ще има и условия за присъединяване, само че ние ще работим да бъдем съответни на изискванията “, акцентира адв. Станчева.

„ На мен ми е доста тъжно, че много се забави приемането на Националния проект за възобновяване и резистентност. Той трябваше да бъде признат дружно с националния бюджет, тъй като двата плана са свързани и преплетени. Изграждането на системата HEMS в доста европейски страни са по радикално друг метод, даже издръжката им е друга “, сподели Костов. И добави: „ Надявам се до 4-5 години да проработи системата. От там насетне нашите органи, от които зависи, имат хиляди разновидности да нагласят структурата по отношение на финансовата опция на България и благосъстоянието на жителите ѝ. В огромните градове има някаква непоклатимост, само че има райони на страната с намаляващо население и тяхното богатство не е положително. По някакъв метод тази система би трябвало да се погрижи за тези хора “.

Изпълнителният шеф на „ Горубсо-Мадан “ Сергей Атанасов съобщи, че от време на време времето за избавяне на потърпевши миньори е доста късо. „ Въздушен превоз може да свърши доста работа в тежки моменти. Ако е нужна база, ние имаме парцели в Мадан и Рудозем, където могат да се изградят спомагателни хеликоптерни площадки “, уточни Атанасов.

Подчертавайки, че застава зад тази самодейност, доктор Мими Кубатева – началник на РЗИ, означи, че през 2015 година, когато беше направена регионална здравна карта, е заложена нужда от санитарна авиация.

„ 15% от обитаемоте места в нашата област не могат да покрият стандартите за незабавна здравна помощ. Тоест популацията в тези райони и като цяло има неравнопоставен достъп до здравна помощ. От една страна са дребните обитаеми места спрямо по-големите. От друга страна е сравнението на нашата област с другите области. Така, че сме длъжници на нашето население “, уточни доктор Кубатева.

„ Българската православна черква в мое лице и духовниците в района поддържаме тази самодейност. Аз ще направя нужното да се знае за нея в църквите и имате поддръжката за това от името на духовенството и правословието в духовната околия “, сподели отец Димитър Михайлов, някогашен кмет на Смолян – първият демократично определен.

„ Ние заставаме на 100% зад тази самодейност, дори я считаме за закъсняла, само че по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Доста наши съграждани родопчани изгубиха живота си по път за огромните медицински центрове. Това може да бъде избегнато. В Корана се споделя „ И който съживи човек сякаш е съживил цялото човечество “. Тоест, в случай че един човек избави човешки живот, получава премия като че ли е избавил цялото човечество от крах. Ние намираме отражение на тази самодейност в нашата свещена книга и като религиозна институция ще създадем всичко по силите си за нейната реализация. Най-малкото ще я сведем до всички мюсюлмани по храмовете. Надявам се, че ще срещнем тяхното схващане, тъй като ние преди да бъдем мюсюлмани, сме хора, всички ние си плащаме налозите и би било вярно да получаваме съответна здравна помощ “, уточни Байрам Ушев – наместник на районния мюфтия.

Зам.-областният шеф Андрей Кадишев сподели, че президентът Радев незабавно ще бъде осведомен с казуса. „ Трябва да се проучат опциите на всяка община. Ако най-малко в половината от тях имаме основа и благоприятни условия, би трябвало да изградим такива площадки, даже за едно кацане и политане. Можем да дадем насоки на общинските кметове да поработят в тази област “, уточни Кадишев.

„ Всеки живот е скъп и би трябвало да се направи всичко, с цел да бъде избавен. До момента разбираме, че казусът е сложен. При нас доста постоянно се случва на граничните пунктове да бъдат докарвани незабавни случаи. Понякога не може да бъде оказана помощ заради липса на хеликоптер “, разясни Сираков от „ Гранична полиция “.

Според него построяването на новия пункт „ Рудозем-Ксанти “ в допълнение ще натовари артериите към вътрешността на страната.

„ На нас непрекъснато ни трябват хеликоптери, макар че нашият район има по-малко акции. При шест хеликоптера съм черноглед, че ще ни огрее. Не е проблем базата, въпросът е на експертно равнище да кажат къде ще са тези хеликоптери “, сподели Димитър Масурски от Спасителната работа в Пампорово.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР