За да спрат увеличаването на коронавирусните инфекции, германските власти предлагат

...
За да спрат увеличаването на коронавирусните инфекции, германските власти предлагат
Коментари Харесай

Учените обясняват: Можем ли да се заразим с COVID на открито?

За да спрат увеличението на коронавирусните инфекции, немските управляващи оферират да се вкара полицейски час, против който се опълчват вирусолозите. Наистина ли е толкоз висок рискът от зараза навън?

Водещи откриватели на аерозоли се обърнаха към немските управляващи с отворено писмо, призовавайки да не се прибягва до ограничения за битка с пандемията, като възбрана за овакантяване на дома. По-рано немското държавно управление утвърди промени в Закона за епидемиологичната отбрана, които плануват въвеждане на възбрана за овакантяване на дома от 21.00 до 05.00 часа, в случай че честотата на заболеваемостта в обещано обитаемо място или район надвишава 100 случая на 100 хиляди население в границите на 7 дни. Сега документът би трябвало да получи поддръжката на Бундестага и Бундесрата, написа "Дойче веле ".

В писмо от 11 април петима водещи учени, членове на Международното общество за аерозолни проучвания (GAeF), акцентират, че коронавирусът може да бъде инфектиран единствено в закрити пространства. Почти е невероятно това да се случи навън и разходките на чист въздух в никакъв случай не водят до всеобщо заразяване с вируса SARS-CoV-2. Освен това подлагат на рецензия носенето на маска на улицата, в пешеходните зони. В същото време пиенето на кафе с другари или фамилията в личното жилище без маска не е мярка, която може да помогне в битката против ковид.

Институтът "Роберт Кох " отхвърли да разяснява писмото на учените. Но на уеб страницата на организацията в раздела за ковид написа, че заразяването навън се случва рядко. Ако се съблюдава нужната отдалеченост, опциите за заразяване са минимални.

"Ако въведем възбрана за овакантяване на дома, това ще бъде сигнал за жителите - Внимание! На улицата е рисково! Но това въобще не е правилно ", счита физикът Герхард Шойх – някогашен началник на Международното общество за аерозолни проучвания (GAeF).

Какви са причините на учените и какъв брой огромен е рискът да се заразим с ковид по време на разходка на чист въздух?

Къде е по-голям рискът от заразяване – на улицата или на закрито?

Вероятността от заразяване с ковид навън е доста по-ниска, в сравнение с закрито - без значение дали приказваме за истинската версия на SARS-CoV-2 или за неговите мутирали разновидности. В последна сметка решаваща роля за предаването на инфекцията играят по този начин наречените аерозоли - дребни частици течност, отделяни от пациента при дишане. На чист въздух те бързо престават да бъдат рискови, настояват специалистите.

"Това е обвързвано с дейната циркулация на въздуха, с помощта на която аерозолите престават да бъдат съсредоточени ", изясни Нико Мутерс – началник на Института по хигиена и публично здраве в университетската клиника в Бон.

С това изказване е съгласна и Биргит Венер, учеща свойствата на аерозолите в Института за проучване на тропосферата Лайбниц. Според нея, капчиците течност, попаднали при дишане във въздуха, отвън затворени пространства изсъхват по-бързо и губят своята плътност.

Може ли да се заразим с ковид на улицата?

Независимо от това, както следва от програмния документ на Обществото за проучване на аерозоли, който Венер също подписа, заразяването с ковид на улицата не може да се изключи изцяло. Възможно е, когато става въпрос за струпване на доста хора на стеснен повърхност.

Затова навън би трябвало да се съблюдава отдалеченост от метър и половина. "Ако не го вършиме и поддържате връзка между тях лице в лице, като в това време говорите мощно, пеете или крещите, тогава можете да болестите събеседника си не по въздушен път, а по капков – все едно сте го наплюли ", изяснява вирусологът Александер Кекуле.

Кекуле нееднократно е подлагал на критика в немските медии антикризисната политика на немското държавно управление. Според него, хората би трябвало да се научат да живеят с ковид и да се откажат от прекомерно тежките ограничавания.

Трябва ли да се съблюдава отдалеченост на улицата?

Според вирусолога си коства да се съблюдава обществена отдалеченост, с цел да се предпазим от разновидности на ковид.

"Мутиралият вирус не лети на по-големи дистанции - това е значимо да се знае ", сподели Кекуле. Фактът, че новите разновидности на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от познатите до момента, няма огромно значение, в случай че се вземат защитни ограничения, добави той.

Изводът е следният: би трябвало да се въздържате от обятия и целувки. Но по време на елементарни срещи, когато да вземем за пример просто минавате около различен човек, на практика няма заплаха от зараза, изясни специалистът. Според едно китайско изследване, единствено едно от 7 324 заразявания се е случил навън.

Каква е ролята напразно в разпространяването на вируса?

В обществените мрежи все по-често се разгласяват фотоси, на които се виждат хора, които седят на групи по поляните.

Възможно ли е заради вятъра аерозолите, издишани в една компания, да се предадат на прилежащите участниците в пикника?

Няма потребност да се притеснявате, счита аерозолният специалист Биргит Венер. Вероятността вятърът да отнесе аерозоли до друга група почиващи в централизация, задоволителна за заразяване, е на практика нулева, счита тя.

Герхард Шойх е склонен с нея.

Колкото е по-ветровито, толкоз повече се разсейва облакът от аерозоли, създадени от индивида ", изясни той. Тъй като температурата на човешкото тяло нормално е по-висока от температурата на въздуха, облакът от аерозоли просто се издига, изпарява се, тъй че вятърът не способства за заразяване с ковид, потвърждава проучване на ирански учени.

По-висока ли е заплахата от заразяване, когато е студено?

Учените към този момент не могат да дадат безапелационен отговор на този въпроси.

Американски откриватели изследваха особеностите на заразяване в регионите в Китай с топъл, леден, изсъхнал и мокър климат и не откриха никаква връзка сред климатичните условия и честотата на заразяване.

В същото време австрийски учени стигнаха до заключението, че ултравиолетовите лъчи унищожават вируса. Авторите на изследването акцентират, че съществуването на ултравиолетово излъчване във въздуха, най-вероятно не въздейства върху предаването на вируса от човек на човек: в последна сметка, с цел да се болестите са задоволителни единствено няколко минути.

Мненията на немските специалисти също се разминават. Според Нико Муттерс, не може да се каже, че през топлия интервал на годината вероятността от заразяване с ковид на улицата е по-малка, в сравнение с през студените месеци. Той акцентира, че отразяващите се от снега ултравиолетови лъчи стават по-силни, в сравнение с тези, които се разсейват във въздуха в елементарен летен ден. Затова не може да се каже еднопосочно, че високите или ниските температури имат решаващо значение при заразяването с ковид, а и инфекцията се популяризира в целия свят – както в топли, по този начин и в студени райони.

Вирусологът Александер Кекуле не е склонен с това. Той акцентира, че не всички инфекции в топлите региони са се случили навън. „ Именно в страните с горещи климат хората избират да стоят на закрито, където работят вентилатори и климатици “, показва той.

Могат ли спортистите да бъдат разпространители на ковид?

При среща със спортисти, които дишат надълбоко и интензивно, е задоволително просто да поддържате обществена отдалеченост и по този начин не рискувате да се болестите с ковид на чист въздух, успокояват специалистите.

Същото се отнася и за обстановката, когато спортистът преди малко е притичал около вас. "Когато спортувате, би трябвало да се намирате в продължение на няколко минути в непосредствена непосредственост до различен човек, с цел да го болестите “, споделя Герхард Шойх. Ето за какво даже контактните спортове като футбол или баскетбол, когато се играят навън, не са рискови.

Другояче наподобяват нещата с общите кабинки за преобличане и тоалетните. Там човек би трябвало да бъде по-внимателен и да ги проветрява постоянно, предлагат специалистите.

Пушачите и коронавирусът

Към днешна дата няма изследвания, които да изследват резултата на пасивното пушене върху разпространяването на болестта. Миналата година испанското държавно управление издаде възбрана за пушене на публични места навън. Това ограничаване, обаче, важеше единствено за тези обекти, където беше невероятно да се поддържа обществена отдалеченост от два метра.

Според аерозолния специалист Шойх, в случай че се съблюдава нужната отдалеченост, пушачите не са по-опасни от непушачите от позиция на разпространяването на ковид.

По време на пушене на открито не попадат повече вируси, в сравнение с при други условия, счита той. Медицинският специалист Муттерс е склонен с това и акцентира, че самите пушачи не са евентуално по-заразни носители на вируса.

Трябва ли да се носи маска навън?

Препоръчва се навън да се носи маска, в случай че сте измежду навалица и когато не е допустимо да се съблюдава обществена отдалеченост.

Когато чакате рейс на спирката или сте се наредили на опашка и не се чувствате добре, маската, несъмнено, няма да навреди, обобщава Биргит Венер./dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР